Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Το απόγευμα της Κυριακής


cycling
Είναι Κυριακή απόγευμα και σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο σύνδρομο στον σύγχρονο κόσμο. Την Κυριακή το απόγευμα έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα θλίψης σε χιλιάδες ανθρώπους. Στην αρχή του το φαινόμενο ονομάστηκε »φόβος της άφιξης της Δευτέρας» μιας και εμφανιζόταν λίγες ώρες πριν την άφιξη της Δευτέρας και τα συμπτώματα σταματούσαν την Δευτέρα το πρωί. Σήμερα ονομάζεται «Σύνδρομο της Κυριακής» ή «Σύνδρομο του απογεύματος της Κυριακής».
Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι απάθεια, θλίψη, φόβος για την κενότητα της Κυριακής και φόβος για την αρχή μιας ταραχώδους και αγχωτικής εβδομάδας. Τα άτομα αυτά επικεντρώνονται στα αρνητικά γεγονότα που θα φέρει για αυτούς η εβδομάδα όπως η βιασύνη, οι επαγγελματικές απαιτήσεις και η σωματική κόπωση. Αυτές οι προληπτικές σκέψεις προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και οδηγούν το άτομο σε αδράνεια, ακινησία και έλλειψη κινήτρων.

Κατ” αρχήν η Κυριακή είναι μια μέρα που (συνήθως) έχουμε περισσότερη ελευθερία και χρόνο για τον εαυτό μας. Έτσι, ενώ τα πάντα μέσα στην εβδομάδα είναι κανονισμένα και γνωρίζουμε τι θα κάνουμε από πριν, η Κυριακή είναι ελεύθερη και πρέπει να προγραμματιστεί ευέλικτα για να δημιουργήσει την εμπειρία της χαράς και της απόλαυσης. Συνήθως την Κυριακή το απόγευμα εκτιμούμε εάν οι στόχοι και οι προσδοκίες μας για το Σαββατοκύριακο εκπληρώθηκαν ή όχι. Αν δεν έχουμε ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, δημιουργείται μια αίσθηση αποτυχίας που οδηγεί σε ένα αίσθημα κενού και μελαγχολίας.
Ένας άλλος λόγος που το απόγευμα της Κυριακής προκαλεί θλίψη σε κάποιους ανθρώπους είναι η έλλειψη της εργασίας. Για πολλούς ανθρώπους η εργασία είναι το Α και το Ω στη ζωή τους. Εργάζονται πολλές ώρες και μέσω της εργασίας τους καλύπτουν τα συναισθήματα της θλίψης και της μοναξιάς που είναι παρόντα καθ” όλη την διάρκεια της εβδομάδας, αλλά έρχονται στο φως στον ελεύθερο χρόνο της Κυριακής.
Επίσης τα Σαββατοκύριακα αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες καθώς και οι ώρες του ύπνου. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε μεγαλύτερη σωματική κόπωση, που και αυτή με την σειρά της σχετίζεται με την εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων.
Μερικές προτάσεις για την καταπολέμηση του συνδρόμου:
  • Εστιάστε τη σκέψη σας στα θετικά της ερχόμενης εβδομάδας.
  • Παρακινήστε τον εαυτό σας για άσκηση (πχ μια βόλτα περπατώντας ή λίγο ποδήλατο).
  • Δείξτε επιείκεια στον εαυτό σας. Αν κάποια δραστηριότητα δεν προλάβατε να την πραγματοποιήσετε, απλά μεταθέστε την για το επόμενο Σαββατοκυριακο χωρίς να «τιμωρείτε» τον εαυτό σας για την αστοχία στον προγραμματισμό.
  • Προσπαθήστε να τρέφεστε σωστά και να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την μέρα ώστε ο οργανισμός σας να φορτίζει τις μπαταρίες του.
  • Ζήστε την κάθε σας μέρα. Κρατείστε έστω και 1 ώρα την ημέρα μόνο για τον εαυτό σας και για μια ασχολία που σας ευχαριστεί.
  • Μην φορτώνετε το Σαββατοκύριακο με πολλές δραστηριότητες.
Και να θυμάστε….
«Τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την παρούσα στιγμή»
Βόλφγκανγκ Γκαίτε
Βιβλιογραφία :
Η κατάθλιψη. Μια ανάπτυξη για κατανόηση, μια μελέτη για στοχασμό,
Ανρί Λο – Τιερί Γκαγιάρντα, Εκδ. Τραυλός Π.
Ξεπερνώντας την κατάθλιψη, Πωλ Ζιλμπέρ, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

 Το Κλειδί της Σκέψης 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα