Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Χαμάμ: η κάθαρση γήινου και υπερβατικού σώματος


Ένας από τους άτυπους χαρακτηρισμούς του Χαμάμ είναι «ο σιωπηλός γιατρός». Με αρχαία καταγωγή που κάποιοι την τοποθετούν στο 200 π.Χ. η βαθιά κάθαρση του σώματος με αργό, ζεστό ατμό και την θεραπευτική δύναμη του νερού ίσως είναι η καλύτερη μέθοδος για ουσιαστική αποτοξίνωση του οργανισμού, με οφέλη ψυχικά και συναισθηματικά. Ο κόσμος της ανατολής δούλεψε μέχρι την εκζήτηση αυτήν την τέχνη της σωματικής κάθαρσης και ευεξίας φτιάχνοντας αρχιτεκτονήματα, ιεροτελεστίες απόλαυσης και έθιμα για το Χαμάμ που πιθανόν προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή παράδοση των Λουτρών και τις Θέρμες. Η Ελλάδα από το οθωμανικό της παρελθόν κληρονόμησε κάποια συνταρακτικά τούρκικα λουτρά που σχεδόν τα αφάνισε ένα προς ένα, εκτός των λίγων που το πρόσφατο lifestyle τα μετέτρεψε σε χώρους εκθεσιακούς και μνημεία ιστορικά. Πάλι καλά, αν και η πραγματική ιστορία είναι η συνέχεια της χρήσης, η παρουσία. Από εκθεσιακούς χώρους γεμίσαμε, από χαμάμ ξεμείναμε κι ας είναι ύπαρξη και λειτουργία τους σπουδαία και για την υγεία και για την αισθητική. Για την υγεία καταρχήν.

Η υπεραιμία της υγείας και ομορφιάς
Στον Ιπποκράτη, τον θεμελιωτή της γνώσης για την υψηλή ιαματική δύναμη των νερών, αποδίδεται η φράση «Δώστε μου τη δύναμη να δημιουργήσω έναν πυρετό και μπορώ να θεραπεύσω κάθε αρρώστια». Αυτή είναι η δύναμη του θερμού εξαϋλωμένου νερού που διεισδύει στους πόρους και προκαλεί την πολύτιμη υπεραιμία. Τα οφέλη της αμέτρητα: αύξηση του μεταβολισμού και αποβολή των επιζήμιων τοξινών, ηρεμία και χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ανακούφιση των αρθριτικών και μαλάκωμα των αρθρώσεων, καταπολέμηση αλλεργιών και δερματικών παθήσεων, κρυολογήματος, αύξηση του μεταβολισμού, ομορφιά αφού κάνει το δέρμα να λάμπει, τις ρυτίδες να ελαττώνονται, την κυτταρίτιδα να λάμπει και το κορμί να «λυώνει» από την εφίδρωση, το καλύτερο αιμάτωμα και το καθάρισμα των πόρων.
Αυτό που είναι ακόμα καλύτερο είναι η ταχεία έκκριση των ενδορφινών που ανεβάζει κατακόρυφα τη διάθεση, η επίδραση στο νευρομυϊκό σύστημα, η αίσθηση ελαφρότητας, αναζωογόνησης και τόνωσης που προκαλεί η διαδοχή του σταδιακά ζεστού ατμού και του τρεχούμενου νερού, με το δεύτερο να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα συστήματα όπως του ξηρού ατμού της βορειοευρωπαϊκής σάουνας.
turkish-bath-health-istanbul-hammam
Μερικά ακόμα παράξενα οφέλη του χαμάμ για το αστρικό σώμα του ανθρώπου
από τον δάσκαλο Γουρτζίεφ
Για τον ευφυή και γεμάτο εκπλήξεις Γουρτζίεφ, το χαμάμ είναι ένα πανάρχαιο έθιμο επινοημένο από κάποιο ασιατικό ον στις αρχές των καιρών. Στο α’ βιβλίο του «Όλα και τα Πάντα» με τις Ιστορίες του Βεελζεβούλ στον Εγγονό του, εξηγεί πως το χαμάμ βοηθά στην εισαγωγή των απαραίτητων ουσιών για το δεύτερο «ανώτερο οντικό σώμα Κεστζάν» του ανθρώπου (το αστρικό σώμα) αλλά και στην απέκκριση των βλαβερών ουσιών. Οι ουσίες του δεύτερου σώματος «εισέρχονται στη συνολική παρουσία τους μαζί με τον αέρα που εισπνέουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τη λένε ‘αναπνοή’, και από κάτι ‘πόρους’ που έχουν στο δέρμα τους». Διηγείται λοιπόν τα εξής:
«Και όχι μόνο η δεύτερη οντική τροφή (σημ.: που αποτελείται από στοιχεία τα οποία προκύπτουν από μετασχηματισμούς που συντελούνται στον πλανήτη τους, καθώς και από στοιχεία που συρρέουν στην ατμόσφαιρά τους από μετασχηματισμούς που συντελούνται στις υπόλοιπες συγκεντρώσεις του ηλιακού τους συστήματος) περνάει ολόφρεσκια μέσα τους από τους ‘πόρους’ του δέρματός τους, αλλά και ορισμένοι πόροι αποβάλλουν τα συστατικά αυτής της δεύτερης τροφής, που προκύπτει από το μετασχηματισμό της, και που δεν είναι πια αναγκαία στο πλανητικό σώμα.
Αυτά τα άχρηστα συστατικά πρέπει κανονικά να αποβάλλονται από τους πόρους του δέρματος, εξατμιζόμενα βαθμιαίως, χάρη στους παράγοντες που καθορίζονται από τις διαδικασίες που εκτυλίσσονται στο περιβάλλον όπου υπάρχει το δεδομένο ον, όπως για παράδειγμα οι ατμοσφαιρικές κινήσεις, οι συμπτωματικές επαφές, και ούτω καθεξής.
Όταν όμως οι ευνοούμενοί σου ανακάλυψαν τη συνήθεια να σκεπάζονται με ‘ρούχα’, αυτά τα ρούχα εμπόδιζαν τη φυσιολογική αποβολή, ή εξάτμιση, των συστατικών της δεύτερης οντικής τροφής που είναι άχρηστα στο πλανητικό τους σώμα, και αυτές οι άχρηστες ουσίες, μη έχοντας τη δυνατότητα να εξατμιστούν στην ατμόσφαιρα, σχημάτιζαν δια συμπυκνώσεως, καθώς συγκεντρώνονταν σε ορισμένους πόρους του δέρματος, κάποιο ‘γλοιώδες κατάλοιπο’.
Από τότε αυτό το ‘κατάλοιπο’ ευνόησε στο δύστυχο πλανήτη σου, μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες, το σχηματισμό εκείνων των αναρίθμητων και ποικιλόμορφων ασθενειών, το σύνολο των οποίων αποτελεί την κυριότερη αιτία για τη βαθμιαία ελάττωση της διάρκειας της ύπαρξης εκείνων των δυστυχισμένων.»
Έτσι, συνεχίζει ο Γκουρτζίεφ, από τα πανάρχαια χρόνια, ένα σοφό ον από την Ασία, πολύ μυαλωμένο, που λεγόταν ‘Αμαμμπακλούτρ’ αλλά και πολλοί άλλοι σοφοί με έρευνες και μακροχρόνιους συλλογισμούς βρήκαν τη λύση, δοκιμάζοντας πειραματικά και έπειτα θέτοντας σε εφαρμογή τα πρώτα ‘χαμάμ’ αφού «…Κατά τη διάρκεια των επιστημονικών τους πειραμάτων, ανακάλυψαν ανάμεσα σε άλλα ότι με ένα συνηθισμένο πλύσιμο, ακόμη και με ζεστό νερό, είναι αδύνατο να αποβληθούν τα γλοιώδη κατάλοιπα από τους πόρους του δέρματος, επειδή αυτές οι εκκρίσεις του πλανητικού σώματος δε βρίσκονται στην επιφάνεια, αλλά βαθιά μέσα στο δέρμα. Νέα πειράματά τους έδειξαν ότι οι πόροι του δέρματος μπορούσαν να καθαριστούν μόνο με ένα αργό ζέσταμα, χάρη στο οποίο τα γλοιώδη κατάλοιπα αποκτούν την ιδιότητα να διαλύονται βαθμιαία, για να αποβληθούν τελικά από τους πόρους του δέρματος.»
Αυτά, ως κατακλείδα, για την θεαματική επενέργεια του ιαματικού λουτρού με ατμό και τρεχούμενο νερό, σε σώμα και ψυχή.
Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο, Γ.Ι. Γκουρτζίεφ, ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, σειρά πρώτη, Ιστορίες του Βεελζεβούλ στον Εγγονό του, Τόμος 2, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, Αθήνα 1992.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα