Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Αποστολή Rosetta: προσεδάφιση σε κομήτη

rosΠΑΡΙΣΙ. Τη «χειμερία νάρκη» του, διάρκειας δέκα ετών, διέκοψε προχθές βράδυ το διαστημόπλοιο «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ESA, για να προετοιμαστεί για τη μοναδική του αποστολή.
Το «Ροζέτα» πρόκειται να μπει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο, για να στείλει όχημα προσεδάφισης στην επιφάνεια του αστρικού αντικειμένου.
Το ενσωματωμένο ψηφιακό «ξυπνητήρι» του «Ροζέτα» ετέθη προχθες σε λειτουργία στη 1 ώρα Ελλάδος, ενώ το διαστημόπλοιο χρειάσθηκε επτάμισι ώρες για να εκκινήσει τα συστήματα πλοήγησης και τους κινητήρες, που θα επιβραδύνουν την προσέγγισή του στον κομήτη τον Νοέμβριο. Αμέσως μετά, το «Ροζέτα» άναψε τον πομπό του, με τον οποίο έστειλε το μήνυμα «Ολα καλά» στη Γη.

Το διαστημόπλοιο είναι τόσο απομακρυσμένο από τη Γη, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, λίγο έξω από την τροχιά του Δία, που τα ραδιοφωνικά σήματα απαιτούν 45 λεπτά της ώρας για να φθάσουν στους σταθμούς παρακολούθησης της ESA σε Αυστραλία και Καλιφόρνια.
article-2542542-1AD9942E00000578-360_634x497
Το «Ροζέτα» και το 100 κιλών όχημα προσεδάφισης, με το όνομα Philae, που μεταφέρει, βρίσκονταν σε πλήρη αδράνεια τα τελευταία τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν ενέργεια. Τον Αύγουστο, το «Ροζέτα» θα προσεγγίσει τον στόχο του: τον ευμεγέθη κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο που έχει διάμετρο 4 χλμ.
Σε αντίθεση με παλαιότερα ερευνητικά διαστημόπλοια, το «Ροζέτα» δεν θα αρκεσθεί να προσεγγίσει τον κομήτη, καθώς είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη για να τον μελετήσει για έναν ολόκληρο χρόνο.
Οι αστρονόμοι θεωρούν τους κομήτες ανέγγιχτα απομεινάρια της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Η επιστημονική ομάδα ελπίζει ότι η αποστολή θα προσφέρει ενδείξεις για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος, όπως έκανε η «Στήλη της Ροζέτας», που επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών.
Πρώτο μέλημα του διαστημοπλοίου θα είναι ο εντοπισμός κατάλληλου σημείου προσεδάφισης για το Philae.
Το όχημα προσεδάφισης έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει μικρού βάθους γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη, επιτρέποντας στην επιστημονική ομάδα να μελετήσει τη χημική σύσταση του Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο.
Αυτή τη μορφή έχει το εξερευνητικό όχημα Philae, που θα προσεδαφιστεί φέτος τον Νοέμβριο στην επιφάνεια του κομήτη Τσουριούμοφ - Γερασιμένκο. Το Philae, βάρους 100 κιλών, διαθέτει ειδικές άγκυρες, που θα το διατηρήσουν στην παγωμένη επιφάνεια του αστρικού σώματος, όπου θα πραγματοποιήσει δειγματοληψία του υπεδάφους. Η επιστημονική ομάδα της ευρωπαϊκής ESA ελπίζει ότι το διαστημόπλοιο «Ροζέτα» –που «αφυπνίσθηκε» χθες από την ηλεκτρονική νάρκη στην οποία βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια– και το εξερευνητικό Philae θα προσφέρουν απαντήσεις για την απαρχή του ηλιακού συστήματος και τις αστρονομικές συνθήκες της εποχής εκείνης, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Αυτή τη μορφή έχει το εξερευνητικό όχημα Philae, που θα προσεδαφιστεί φέτος τον Νοέμβριο στην επιφάνεια του κομήτη Τσουριούμοφ – Γερασιμένκο. Το Philae, βάρους 100 κιλών, διαθέτει ειδικές άγκυρες, που θα το διατηρήσουν στην παγωμένη επιφάνεια του αστρικού σώματος, όπου θα πραγματοποιήσει δειγματοληψία του υπεδάφους. Η επιστημονική ομάδα της ευρωπαϊκής ESA ελπίζει ότι το διαστημόπλοιο «Ροζέτα» –που «αφυπνίσθηκε» χθες από την ηλεκτρονική νάρκη στην οποία βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια– και το εξερευνητικό Philae θα προσφέρουν απαντήσεις για την απαρχή του ηλιακού συστήματος και τις αστρονομικές συνθήκες της εποχής εκείνης, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Βίντεο: Πως το διαστημικό σκάφος Rosetta θα πλησιάσει τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko

Κρίσιμη απάντηση
«Περιμένουμε με αγωνία να διαπιστώσουμε εάν η οργανική χημεία, την οποία θεωρούμε υπεύθυνη για την εμφάνιση ζωής, υπάρχει στους κομήτες», λέει ο Στεφάν Ουλαμέτς, επικεφαλής της ομάδας του «Ροζέτα».
Η κατασκευή του οχήματος προσεδάφισης Philae έγινε χωρίς η ομάδα των μηχανικών της ESA να γνωρίζει τι θα συναντήσει το όχημα στην επιφάνεια του Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο και αν ο κομήτης θα έχει σχετικά επίπεδη επιφάνεια κατάλληλη να φιλοξενήσει το Philae.
Για τον λόγο αυτό, το Philae εξοπλίστηκε με δίδυμες άγκυρες, που θα καρφωθούν στην επιφάνεια, εμποδίζοντάς το να αποκολληθεί από τον κομήτη.
Η ESA δαπάνησε περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το πρόγραμμα, με το «Ροζέτα» να συνεχίζει τη μετάδοση δεδομένων μέχρι τα τέλη του 2015. Το «Ροζέτα» εκτοξεύθηκε το 2004, ενώ πραγματοποίησε έκτοτε ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα και τους κοντινούς στη Γη πλανήτες.
kathimerini.gr - dailymail.co.uk
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα