Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

1. Όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα κρύβουν εμμονές


Οι εμμονές είναι μια κατάσταση που θα μπλοκάρει το συγκεκριμένο κέντρο. Τι είναι όμως οι εμμονές?


Τα συναισθήματα είναι αποκρίσεις σε ερεθίσματα προερχόμενα από το εξωτερικό ή το εσώτερο περιβάλλον και περιλαμβάνουν σύνθετες εγκεφαλικές διαδικασίες που έχουν σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση ορμονών και χημικών ουσιών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές και διεγείρουν το σώμα μας.
Αποτελούν δηλαδή μια ψυχοσωματική εμπειρία που μπορεί να έχει πότε ευχάριστη και πότε δυσάρεστη «γεύση» για το άτομο.

Οι νευροδιαβιβαστές ευθύνονται, λοιπόν, για το αν αισθανόμαστε ευχάριστα ή δυσάρεστα, θυμώνουμε ή πενθούμε, ζηλεύουμε ή αγχωνόμαστε. Τα συναισθήματα είναι οι εκφραστές των νοητικών μας λειτουργιών συνήθως έχουν την τάση της παροδικότητας και της εναλλαγής.
Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιο συναίσθημα «επιμένει» να εκδηλώνεται και το άτομο να μην είναι σε θέση να το διαχειριστεί? Βεβαίως, η αναφορά γίνεται σε αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη, ο θυμός, η αγωνία, αφού η επίμονη βίωσή τους είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα. 
Γεγονός είναι ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι περνούν κάποια φάση στη ζωή τους κατά την οποία βιώνουν έντονα και συνεχώς κάποιο συναίσθημα, όπως ανησυχία ή λύπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια παθολογία στο συναισθηματικό τους κόσμο, δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να απέχει το άτομο από άλλες δραστηριότητες και η συμμετοχή του σε αυτές γίνεται με χαρά.. Πολλές φορές, όμως, τα συναισθήματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνοδευόμενα πάντα από γενεσιουργές σκέψεις με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την καθημερινότητα του ατόμου και στην εξέλιξή τους να μπλοκάρουν το σώμα με ασθένειες όπως ζάχαρο, πίεση, στομάχι έντερο, μέση κλπ.. 
Οι σκέψεις, σε αυτήν την περίπτωση, χαρακτηρίζονται ως ενοχλητικές ιδέες και εικόνες που μοιάζουν να «επιβάλλονται» μέσα μας, είναι ανεξέλεγκτες και ονομάζονται έμμονες ιδέες. Οι έμμονες ιδέες γεννούν έμμονα συναισθήματα και ακολούθως ψυχαναγκαστικές πράξεις, δηλαδή συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται ενώ η αποφυγή τους είναι αδύνατη γιατί δεν ξέρω το πώς και δεν ξέρω αν αυτό που έχω είναι ψυχαναγκασμός. Το θεωρώ φυσιολογική λειτουργία του Εαυτού μου. Όμως από μόνη της η λέξη ψυχαναγκασμός δείχνει την επιβολή που κάνω στην ψυχή μου με το μυαλό μου.


Δωροθέα 



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα