Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

20 Τρόποι για να Δημιουργήσετε Πιο Πολύ Χρόνο

«Να περπατάτε με σοφία . . . , εξαγοράζοντας τον εύκαιρο χρόνο».
ΑΦΟΥ προσδιορίσετε τις δραστηριότητες με τις οποίες θέλετε να γεμίζετε τις ημέρες και τις ώρες σας, το δύσκολο τώρα είναι να περάσετε από την αισιόδοξη θεωρία στην πράξη. Οι ακόλουθες εισηγήσεις ίσως σας βοηθήσουν.
1 ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ. Αριθμήστε τις εργασίες σας σύμφωνα με τη σειρά που θα τις διεκπεραιώσετε. Σημειώστε σε ποιες αξίζει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Διαγράψτε κάθε εργασία μόλις την ολοκληρώσετε. Μεταφέρετε ό,τι δεν τελειώσατε στον αυριανό κατάλογο.
2 ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ. Μη διακινδυνεύσετε να χάσετε ένα ραντεβού απλώς επειδή το σημειώσατε μόνο στο άλλο σας ημερολόγιο. Αν έχετε άλλο ημερολόγιο στο κομπιούτερ και άλλο σε συσκευή χειρός, φροντίστε να ενημερώνετε και τα δύο.
3 ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΕ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ με όλα τα βήματα που περιλαμβάνονται σε κάποιο εγχείρημα βάζοντάς τα στη σειρά.
4 ΓΕΝΙΚΑ, ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΣ.Τότε θα είναι ευκολότερο να βρείτε χρόνο για τις λιγότερο σημαντικές.
5 ΝΑ ΘΕΤΕΤΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΕΣΑΣ. Το να βελτιώσετε τις ικανότητές σας σε κάποια εργασία εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από εσάς από ό,τι το να γίνετε πρόεδρος της εταιρίας σας.
6 ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΟΛΑ. Προτιμήστε τις δραστηριότητες που αποδίδουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα. Και οι άλλες εργασίες που επείγουν ή απλώς πρέπει να γίνουν; Αν δεν μπορείτε να τις παραλείψετε ή να τις αναθέσετε σε άλλους, δείτε αν γίνεται να τους αφιερώσετε λιγότερο χρόνο. Μερικές επουσιώδεις εργασίες μπορούν να περιμένουν μήνες αν χρειαστεί ή ίσως δεν είναι καν απαραίτητο να γίνουν. Αφήστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για τις δραστηριότητες που θεωρείτε πραγματικά αξιόλογες σε συνάρτηση με τους στόχους σας.
7 ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΕ ΠΩΣ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ. Για να διαπιστώσετε πού πηγαίνει ο χρόνος σας, καταγράψτε πώς τον διαθέτετε για μία ή δύο εβδομάδες. Μήπως χάνεται πολύς χρόνος σε επουσιώδεις δραστηριότητες; Μήπως οι περισσότερες παρεμβολές στο πρόγραμμά σας προέρχονται από ένα ή δύο συγκεκριμένα άτομα; Μήπως είναι πιθανότερο να συμβούν σε συγκεκριμένο διάστημα της ημέρας ή της εβδομάδας; Αποκλείστε δραστηριότητες που έχουν παρεισφρήσει στη ζωή σας και τρώνε το χρόνο σας.
8 ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Αν σχεδιάσετε να πάτε στο σούπερ μάρκετ, να φτιάξετε το αυτοκίνητο, να προσκαλέσετε φίλους, να δείτε μια ταινία και να διαβάσετε όσα δεν έχετε προλάβει—και όλα αυτά σε μία ημέρα—θα αγχωθείτε υπερβολικά και πιθανότατα δεν θα ευχαριστηθείτε τίποτα.
9 ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ. Ξεχωρίστε κάποιον χρόνο κάθε μέρα κατά τον οποίο δεν θα επιτρέψετε να σας διακόψουν εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν είναι δυνατόν, κλείστε το τηλέφωνό σας εκείνη την ώρα. Επίσης, απενεργοποιήστε τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπενθυμίσεων αν αυτές διακόπτουν την εργασία σας.
10 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
11 ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ. Αν ξεμπερδέψετε με αυτήν, θα έχετε καλύτερη διάθεση για τις πιο εύκολες δραστηριότητες.
12 ΝΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΟΠΤΑ. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να φτάσετε κάπου σε 15 λεπτά, υποσχεθείτε ότι θα είστε εκεί σε 25. Αν πιστεύετε ότι ένα ραντεβού θα κρατήσει 1 ώρα, υπολογίστε 1 ώρα και 20 λεπτά. Να αφήνετε ένα τμήμα της ημέρας σας απρογραμμάτιστο.
13 ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΧΡΟΝΟ. Ακούστε τις ειδήσεις ή κάποια ηχογραφημένη ύλη την ώρα που ξυρίζεστε. Διαβάστε ενόσω περιμένετε το τρένο ή στη διαδρομή. Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν το χρόνο για να χαλαρώσετε. Αλλά μην τον σπαταλάτε και μετά στενοχωριέστε για το χρόνο που πήγε χαμένος.
14 ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ 80/20. * Μήπως 2 από τις 10 δουλειές που έχετε στον κατάλογό σας είναι οι σημαντικότερες; Μήπως κάποια δουλειά θα έχει σχεδόν τελειώσει αφού ασχοληθείτε με τις σημαντικότερες πτυχές της;
15 ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΕΤΕ ΠΟΛΥ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΙ, να γράφετε κάθε εργασία σε μια μικρή κάρτα. Μετά χωρίστε αυτές τις κάρτες σε δύο ομάδες: «Για Σήμερα» και «Για Αύριο». Την επαύριο, κάντε το ίδιο.
16 ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ «ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΑΣ».Αν επιστρέψετε στην εργασία σας ανανεωμένοι ψυχικά και σωματικά, αυτό μπορεί να αποβεί πιο παραγωγικό από πολλές υπερωρίες.
17 ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΓΡΑΠΤΩΣ. Καταγράψτε ένα πρόβλημα, περιγράψτε γιατί σας ενοχλεί και αναφέρετε όσο περισσότερες λύσεις μπορείτε να σκεφτείτε.
18 ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΕΙΣ. Να ξέρετε πότε είναι καιρός να σταματήσετε και να περάσετε στην επόμενη σημαντική δραστηριότητα.
19 ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ. Μην περιμένετε ώσπου να σας έρθει η διάθεση. Πιάστε δουλειά!
20 ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ. Τα παραπάνω είναι εισηγήσεις, όχι απαρέγκλιτοι κανόνες. Πειραματιστείτε, βρείτε τι αποδίδει και προσαρμόστε τις ιδέες στις δικές σας περιστάσεις και ανάγκες.
[Υποσημείωση]
Αυτή η ιδέα βασίζεται γενικά στο έργο του Ιταλού οικονομολόγου του 19ου αιώνα Βιλφρέντο Παρέτο και είναι επίσης γνωστή ως κανόνας του Παρέτο. Περιλαμβάνει τη διαπίστωση ότι συχνά το 80% των αποτελεσμάτων προκύπτει από το 20% της προσπάθειας. Έχει εφαρμοστεί σε πολλά πράγματα, αλλά ένα απλό παράδειγμα είναι το εξής: Όταν σκουπίζουμε ένα χαλί, γύρω στο 80% της σκόνης που μαζεύουμε προέρχεται πιθανώς από το 20% του χαλιού, δηλαδή από τα σημεία που πατιούνται περισσότερο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα