Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Οι 37 κορυφαίες αποτοξινωτικές τροφές

Οι 37 κορυφαίες αποτοξινωτικές τροφές 


Η αποτοξίνωση είναι μια πρακτική χιλιάδων ετών από όλους τους γνωστούς πολιτισμούς της αρχαιότητας με σκοπό την ξεκούραση, την κάθαρση και τη φροντίδα του σώματος από μέσα προς τα έξω. Απομακρύνοντας και εξαλείφοντας τις τοξίνες από το ανθρώπινο σώμα, και σε συνέχεια τροφοδοτώντας το με υγιεινές τροφές – ή με λίγα λόγια αποτοξινώνοντάς το – διευκολύνεται, η προστασία του οργανισμού από τυχόν ασθένειες, και η διατήρηση της βέλτιστης υγείας του. Οι τροφές αυτές βοηθούν την ενίσχυση του μεταβολισμού και την βελτιστοποίηση της πέψης ενώ παράλληλα επιτρέπουν την απώλεια βάρους και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ως εκ τούτου, η Εναλλακτική Δράση συγκέντρωσε από μία τεράστια βιβλιογραφία τις 37 κορυφαίες κοινές αποτοξινωτικές τροφές με πληθώρα συνδέσμων για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν περαιτέρω.

1. Αγκινάρες

Οι αγκινάρες βοηθούν το ήπαρ να λειτουργεί στο μέγιστο, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στην εκκαθάριση του σώματος από τοξίνες ή από περιττά για την επιβίωση του στοιχεία. Αυξάνει την παραγωγή χολής, και δεδομένου ότι η χολή βοηθά στην διάσπαση των τροφών – διαδικασία που επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά εντός τους – η αύξηση αυτή είναι συνήθως καλά νέα για τον οργανισμό.

2. Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά. Τρώγοντας μήλα, ο ανθρώπινος οργανισμός αντλεί φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και πολυάριθμα ωφέλιμα φυτοχημικά – όπως D-Glucarate, φλαβονοειδή και τερπενοειδή. Όλες οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται στην διαδικασία την αποτοξίνωσης. Ένα συγκεκριμένο φλαβονοειδές, το Phlorizidin (phlorizin), θεωρείται πως βοηθά στην τόνωση της παραγωγής χολής, η οποία βοηθά στην αποτοξίνωση καθώς μέσω της τόνωσης αυτής το ήπαρ απαλλάσσεται από κάποιες τοξίνες μέσω της χολής. Τα μήλα είναι, επίσης, μια θαυμάσια πηγή πηκτίνης η οποία διευκολύνει την αποβολή μετάλλων και πρόσθετων από το ανθρώπινο σώμα. Είναι καλύτερο για τον οργανισμό εάν καταναλώνονται αποκλειστικά βιολογικά μήλα, καθώς τα μη-βιολογικά είναι ανάμεσα στα 12 κορυφαία τρόφιμα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τα βιολογικά παραγόμενα μήλα έχουν, επίσης, 15% υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τα συμβατικά παραγόμενα.

3. Αμύγδαλο

Το Αμύγδαλο είναι η καλύτερη, από τους ξηρούς καρπούς, πηγή Βιταμίνης Ε. Για την ακρίβεια, μόλις 30 γραμμάρια περιέχουν 7.3 mg βιταμίνη Ε. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και χρησιμοποιήσιμης πρωτεΐνης – η οποία βοηθά στην σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος.

4. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια, εκτός της πολύτιμης συνεισφοράς στην αποτοξίνωση του σώματος, βοηθούν σημαντικά στην μάχη της αντιγήρανσης, προστατεύουν από τον καρκίνο, συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και σε γενικότερα πλαίσια θεωρείται τροφή με αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνουν, επίσης, την πιθανότητα της εμφάνισης καρκίνου του μαστού και αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης.

5. Αβοκάντο

Αυτό το θαυματουργό φρούτο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Έχει την δυνατότητα να μειώνει την χοληστερόλη και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία ενώ παράλληλα εμποδίζει την καταστροφή των αρτηριών από τις τοξίνες. Το αβοκάντο περιέχει ένα θρεπτικό συστατικό – που ονομάζεται γλουταθειόνη – η οποία παρεμποδίζει τουλάχιστον 30 διαφορετικές καρκινογόνες ουσίες ενώ βοηθά το ήπαρ να αποβάλει συνθετικές χημικές ουσίες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν πως ηλικιωμένα άτομα με υψηλά επίπεδα γλουταθειόνης ήταν σημαντικά υγιέστεροι και με μικρότερες πιθανότητες αρθρίτιδας. Η κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται άμεσα με την καλύτερη ποιότητα διατροφής ,το αυξημένο επίπεδο πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και αντίθετα το μειωμένο επίπεδο πρόσληψης των πρόσθετων σακχάρων, το χαμηλότερο σωματικό βάρος, τα υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης και χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

6. Βασιλικός

Ο βασιλικός έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το ήπαρ. Το ενεργά συστατικά είναι τερπενοειδή. Επίσης, είναι θαυματουργό για την πέψη καθώς και την αποτοξίνωση. Υποστηρίζει την λειτουργία των νεφρών και επίσης δρα ως διουρητικό και βοηθά το σώμα να αποβάλλει τις ανεπιθύμητες τοξίνες. Ο βασιλικός είναι γνωστός για τις κατά του έλκους ιδιότητές του, καθώς και για την αντιμικροβιακή του δράση που προστατεύει ενάντια στα βακτηρίδια, τους μύκητες, τους ζυμομύκητες και τη μούχλα. Ο σπόρος του βασιλικού μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμος στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του βασιλικού σχετίζονται άμεσα με την ικανότητά του να επηρεάζει ιογενείς λοιμώξεις.

7. Τεύτλα (Παντζάρια)

Μία μερίδα τεύτλων μπορεί να αποδειχθεί πιο ωφέλιμη για την υγεία ενός ανθρώπου σε σύγκριση με τις περισσότερες τροφές ευρείας κατανάλωσης. Εκτός από την ενίσχυση της ενέργειας του σώματος και την μείωση της αρτηριακής πίεσης, τα τεύτλα συνεισφέρουν στην μακροπρόθεσμα στην καταπολέμηση του καρκίνου, στην μείωση των αρθριτικών πόνων, στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του εγκεφάλου και στην εύκολη απώλεια βάρους. Τα τεύτλα περιέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό φυσικών φυτοχημικών και μετάλλων που τα καθιστά εξαιρετικούς μαχητές κατά των λοιμώξεων, έχουν επίσης την ιδιότητα να βοηθούν στον φυσικό καθαρισμό του αίματος και του ήπατος. Ενισχύουν επίσης την κυτταρική πρόσληψη οξυγόνου, γεγονός που καθιερώνει τα τεύτλα ως καταπληκτικούς «καθαριστές» ολόκληρου του σώματος. Όταν κάνετε αποτοξίνωση, τα τεύτλα εξασφαλίζουν ότι οι τοξίνες που αποβάλλονται από τα διάφορα σωματικά όργανα αποβάλλονται πλήρως από τον οργανισμό και δεν καταλήγουν εντός του σώματος σας. Είναι σύνηθες οι αποτοξινώσεις να «πάνε στραβά», και οι τοξίνες να εισαχθούν εκ νέου στο σώμα ακριβώς επειδή δεν αποβλήθηκαν πλήρως.

8. Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα περιέχουν μια ουσία που δρα ως φυσική ασπιρίνη και βοηθά στην μείωση των επιπτώσεων της χρόνιας φλεγμονής ενώ παράλληλα απαλύνει τον πόνο. Μόλις 300 γραμμάρια μύρτιλλα προστατεύουν ενάντια στην καταστροφή του DNA. Τα μύρτιλλα δρουν επίσης ως αντιβιοτικά εμποδίζοντας βακτήρια να εισχωρήσουν στο ουροποιητικό σύστημα. Έχουν ιδιότητες που προστατεύουν από τους ιούς και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φυτικά θρεπτικά συστατικά – τα οποία ονομάζονται προανθοκυανιδίνες .

9. Καρύδια Βραζιλίας

Αυτές οι νόστιμες λιχουδιές είναι γεμάτες σελήνιο – το οποίο είναι το στοιχείο-κλειδί για την αποβολή του υδραργύρου από το σώμα. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί το σελήνιο για να δημιουργήσει «σεληνοπρωτεΐνες» οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά προλαμβάνοντας έτσι την βλάβη στα κύτταρα, και επομένως λόγω αυτού παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. Η κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας έχει αποδειχθεί πως σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παγκρέατος.

10. Μπρόκολο

Το μπρόκολο δρα ειδικά με τα ηπατικά ένζυμα και μετατρέπει τις τοξίνες σε ουσίες που μπορούν εύκολα να αποβληθούν από το σώμα. Εάν προσπαθείτε να βρείτε τρόπους ώστε να κάνετε το μπρόκολο να έχει πιο ευχάριστη γεύση δοκιμάστε να το αφυδατώσετε ή να το καταναλώσετε ωμό. Σε καμία περίπτωση όμως μην επιλέξετε τον φούρνο μικροκυμάτων καθώς καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του και του αφαιρεί την ιδιότητα να αποτοξινώνει. Το μπρόκολο περιέχει ένα πολύ ισχυρό αντικαρκινικό, αντιδιαβητικό και αντιμικροβιακό συστατικό – που ονομάζεται σουλφοραφάνη και βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης και των αλλεργιών.

11. Μπρόκολο – φύτρα

Τα φύτρα του μπρόκολου μπορούν ουσιαστικά να ωφελήσουν περισσότερο από το ίδιο το μπρόκολο αφού περιέχουν είκοσι φορές μεγαλύτερη ποσότητα σουλφοραφάνης. Περιέχουν επίσης σημαντικά για τον οργανισμό φυτοχημικά τα οποία απελευθερώνονται όταν αυτά κόβονται ή κατα τη διάρκεια κάποιας σωματικής λειτουργίας – όπως η βρώση ή η πέψη. Οι ουσίες αυτές στην συνέχεια διασπώνται σε σουλφοραφάνες, ινδόλη-3-καρβινόλη και D-glucarate – που έχουν όλα συγκεκριμένους ρόλους στην διαδικασία της αποτοξίνωσης. Προσθέστε τες στις σαλάτες σας και γίνετε δημιουργικοί με τα γεύματά σας. Τέλος, ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα φύτρα από το Μπρόκολο αυξάνουν τα αντιφλεγμονώδη ένσυμα του ανώτερου αναπνευστικού.

12. Λάχανο

Εκτός της ιδιότητάς του να καθαρίζει το ήπαρ, το λάχανο θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Περιέχει θείο, που είναι απαραίτητο για την διάσπαση επιβλαβών χημικών στοιχείων και την αποβολή τους από τον οργανισμό. Το λάχανο είναι πηγή ινδόλης-3-καρβινόλης, ένα χημική ουσία που ενισχύει την επιδιόρθωση του γενετικού υλικού DNA στα κύτταρα και φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

13. Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά. Ο κόλιανδρος έχει τη μοναδική ιδιότητα να εξωθεί τον υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα να αποκολληθούν από τον ιστό και να αποβληθούν από το σώμα. Περιέχει επίσης μια αντιβακτηριδιακή ουσία – που ονομάζεται δωδεκανόλη – η οποία σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές αποδείχθηκε δύο φορές πιο αποτελεσματική από το φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως – και ονομάζεται γενταμικίνη – για την καταπολέμηση της σαλμονέλας.

14. Κανέλα

Τα έλαια της κανέλας περιέχουν ενεργά συστατικά – την κινναμαλδεΰδη, το οξικό κινναμύλιο και την κινναμυλική αλκοόλη. Η κινναμαλδεΰδη έχει ερευνηθεί σε βάθος για τις επιπτώσεις της στα αιμοπετάλια και αποδείχθηκε ότι βοηθά σημαντικά στην πρόληψη δημιουργίας θρόμβων. Τα αιθέρια έλαια της κανέλας την καθιστούν μία από τις «αντιμικροβιακές τροφές», ενώ η ίδια η κανέλα στο σύνολό της έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να βοηθά στον εμποδισμό της ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων – συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού μύκητα Candida. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της κανέλας είναι τόσο αποτελεσματικές που πρόσφατε μελέτες δείχνουν πως το μπαχαρικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση αντί των συνήθων συντηρητικών για τα διάφορα τρόφιμα. Κατέχει μια από τις υψηλότερες αντιοξειδωτικές αξίες όλων των τροφών και η χρήση της στην ιατρική αντιμετωπίζει τα πάντα, από την ναυτία κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως και την ενέργεια στον διαβήτη.

15. Cranberries

Παρόλο που τα φρούτα αυτά είναι πιο δημοφιλή για την ιδιότητά τους να προλαμβάνουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, τα cranberries έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και έχουν την δυνατότητα να αποβάλλουν τοξίνες από το σώμα. Τα cranberries διαθέτουν ένα πλούσιο σύμπλεγμα αντιφλεγμονωδών συστατικών, παρέχουν καρδιαγγειακή υποστήριξη , καθώς και προωθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση cranberries – ή προϊόντων που τα περιέχουν – έχει συσχετιστεί με την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού για πάνω από εκατό χρόνια.

16. Πικραλίδα

Οι πικραλίδες θεωρούνται τροφή « βόμβα-ενέργειας » πλούσια σε συστατικά, απαραίτητα για όσους καταναλώνουν τακτικά επεξεργασμένες τροφές. Η ρίζα της πικραλίδας δρα στο ήπαρ και το πάγκρεας φιλτράροντας τις τοξίνες από το αίμα. Τα ευεργετικά της αποτελέσματα έχουν καταγραφεί από τους Ασιάτες καθώς και τους Αμερικάνους ιατρούς. Αποτελούν μια πλούσια πηγή μετάλλων και προσφέρουν ποικιλία φυτικών θρεπτικών συστατικών. Είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στον καθαρισμό του πεπτικού σωλήνα. Δοκιμάστε να προσθέσετε φύλλα πικραλίδας στις σαλάτες σας.

17. Μάραθος

Ο βολβός του μάραθου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορεί να φανεί χρήσιμος στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος – μια βιταμίνη Β, απαραίτητη για την μετατροπή ενός επικίνδυνου για τον οργανισμό μορίου, που ονομάζεται ομοκυστεΐνη , σε καλοήθες. Η βιταμίνη C που βρίσκεται στον βολβό του μάραθου χαρακτηρίζεται άμεσα αντιμικροβιακή και είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

18. Λιναρόσπορος

Κατά την αποτοξίνωση του σώματος είναι σημαντική η εξασφάλιση πως οι τοξίνες αποβάλλονται πλήρως και σωστά. Ο λιναρόσπορος αποτελεί μια θαυμάσια πηγή φυτικών ινών – που βοηθούν στην δέσμευση και την αποβολή των τοξινών από τον εντερικό σωλήνα – καθώς και λιπαρών ωμεγα-3 – τα οποία προάγουν την καλή υγεία. Προσπαθήστε να καταναλώνεται δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο διαλυμένο σε νερό με λεμόνι κάθε πρωί. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αναφέρουν πως οι φυτικές ίνες του λιναριού καταστέλλουν την όρεξη για φαγητό και βοηθούν στην προσπάθεια για την απώλεια βάρους. Οι άνδρες πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την κατανάλωση λιναρόσπορου, καθώς οι λιγνάνες – που εμπεριέχονται στον σπόρο αυτόν – μοιάζουν με την γυναικεία ορμόνη – οιστρογόνο – και είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένους ανδρικούς οργανισμούς.

19. Σκόρδο

Πολλές δίαιτες που στοχεύουν στην αποτοξίνωση του σώματος ορίζουν το σκόρδο ως ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι του πάζλ. Ο λόγος είναι ότι ο καρπός αυτός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα βοηθά την καλή λειτουργία του ήπατος. Στο σκόρδο βρίσκονται υψηλές ποσότητες θείου – γεγονός που το καθιστά εξαιρετική τροφή για την αποτοξίνωση, και οι αντιβιοτικές του ιδιότητες μπορούν να θεραπεύσουν το ανθρώπινο σώμα. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι είναι εκατό φορές πιο αποτελεσματικό από διάφορα αντιβιοτικά.

20. Πιπερόριζα – Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα από τα πιο ισχυρά μπαχαρικά του κόσμου όσον αφορά την καταπολέμηση διαφόρων νόσων . Το τζίντζερ ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, βοηθά στην εύκολη αποβολή άχρηστων ουσιών, θεωρείται πως συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ήπατος και διαθέτει στυπτικές ιδιότητες. Μερικές δίαιτες αποτοξίνωσης προτείνουν τους ενδιαφερόμενους να μασούν ρίζα τζίντζερ. Είναι επίσης σύνηθες η ρίζα αυτή να προστίθεται σε ζεστό νερό καθώς βελτιώνει τη γεύση του. Ουσιαστικά ο κάθε τρόπος πρόσληψης της ίδιας της ρίζας ή των συστατικών της είναι επωφελής για τον οργανισμό σας, ειδικότερα αν πάσχετε από λιπώδες ήπαρ – που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τοξικών τροφίμων και ποτών.

21. Goji Berries

Αντικαταστήστε τις σταφίδες με μούρα τύπου goji για να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης C και Β-καροτίνης. Ανά γραμμάριο τα μούρα αυτά περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και περισσότερη Β-καροτίνη από τα καρότα. Η βιταμίνη C βοηθά στην εύκολη απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα σας, ενώ η Β-καροτίνη βελτιώνει την απόδοση του ήπατος.

22. Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ αποτρέπουν την αύξηση του σωματικού βάρους, συμβάλλουν στην θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, μειώνουν την χοληστερόλη, καταπολεμούν τον καρκίνο, επουλώνουν τα έλκη του στομάχου, μειώνουν την πιθανότητα ασθένειας των ούλων καθώς και κρατούν σε σταθερά και ελέγξιμα στάδια μεταβολικά σύνδρομα και τυχόν εγκεφαλικά επεισόδια. Τα γκρέιπφρουτ μπορούν να θεραπεύσουν συγκεκριμένες νόσους όσο εύκολα μπορούν και οι αντίστοιχες φαρμακευτικές ουσίες, χωρίς όμως να υπάρχουν παρενέργειες. Το βαθύ ροζ και κόκκινο χρώμα της σάρκας του γκρέιπφρουτ οφείλονται στο λυκοπένιο που εμπεριέχεται σε αυτά. Μεταξύ άλλων διαιτητικών καροτενοειδών, το λυκοπένιο έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

23. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι συχνά θεωρείται ως μια σημαντική προσθήκη σε κάθε πρόγραμμα αποτοξίνωσης λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής του δράσης. Είναι το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι και επομένως παρέχει τις πιο αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, και πιο συγκεκριμένα μια κατεχίνη – που ονομάζεται epigallocatechin-3-gallate (EGCG) – η οποία πιστεύεται πως είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα οφέλη που συνδέονται με το πράσινο τσάι. Σύμφωνα με 17 κλινικές δοκιμές, το πράσινο τσάι έχει άμεση σχέση με την μείωση του σακχάρου στο αίμα.

24. Κάνναβη

Η Κάνναβη αποτελεί μια από τις τελειότερες τροφές της φύσης, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Ε και C καθώς και σε χλωροφύλλη η οποία δρα εξαιρετικά στον καθαρισμό του σώματος από τοξίνες κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων. Οι διαλυτές και αδιάλυτες ίνες της κάνναβης μπορούν να κρατήσουν τον πεπτικό σωλήνα καθαρό, και κατ’ επέκταση να μειώσουν το τοξικό φορτίο σε όλα τα εσωτερικά όργανα. Το έλαιο κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και πάνω από όλα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

25. Καρπούζι

Το καρπούζι έχει πολλά για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, β-καροτίνη και λυκοτένιο ( δύο έντονες αντιοξειδωτικές ουσίες). Είναι πλούσιο σε Κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης
Επιπλέον είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, των οποίων η δράση είναι ευεργετική για την καλή λειτουργία του εντέρου, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας καθώς πρόληψη του καρκίνου του ορθού και παχέως εντέρου.

26. Λεμονόχορτο

Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται στην Ταϊλάνδη ως φυσικός τρόπος για να καθαριστούν διάφορα όργανα ταυτόχρονα. Όχι απλά βοηθά το συκώτι, αλλά και τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη καθώς και συνολικά τον πεπτικό σωλήνα. Μαγειρεύοντάς το ή πίνοντάς το σαν τσάι ο οργανισμός σας επωφελείται σε πολλά επίπεδα – συγκεκριμένα στην διατήρηση όμορφης και υγιούς επιδερμίδας, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος καθώς και στην καλύτερη πέψη. Στην κοινή διαδικασία της αποτοξίνωσης συνήθως χρησιμοποιείται σε μορφή τσαγιού, αλλά υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορεί κανείς να δοκιμάσει μέχρι να βρει αυτό που ταιριάζει στο γούστο του καλύτερα.

27. Λεμόνι

Αυτό το υπέροχο φρούτο διεγείρει την απελευθέρωση ενζύμων και βοηθά στην μετατροπή των τοξινών σε υδατοδιαλυτή μορφή έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να αποβληθούν από το σώμα. Επιπλέον, περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C – μια βιταμίνη που χρειάζεται για την παραγωγή γλουταθειόνης. . Πίνοντας νερό με χυμό λεμονιού το πρωί εξισορροπείται η οξύτητα των τροφίμων που έχουν καταναλωθεί προηγουμένως. Έχουν επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ηπατική αποτοξίνωση. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού περιέχει περισσότερες από είκοσι αντικαρκινικές ενώσεις και βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων pH του οργανισμού.

28. Ελαιόλαδο

Μερικές μέθοδοι αποτοξίνωσης του ήπατος συνιστούν ελαιόλαδο αναμιγμένο με χυμό φρούτων, με σκοπό την πρόκληση του να αποβάλλει τυχόν πέτρες στην χολή. Εκτός αυτού όμως, το ελαιόλαδο πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή λαδιού στην προσπάθεια οποιουδήποτε προσπαθεί να αποτοξινώσει το σώμα του. Ο λόγος είναι ότι το λάδι αυτό έχει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες και είναι η καλύτερη επιλογή λίπους συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές. Είναι σημαντικό να μην μαγειρεύεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ως dressing σε σαλάτες.

29. Κρεμμύδι

Αυτό το πανταχού παρόν συστατικό είναι τόσο υγιές όσο είναι νόστιμο. Είναι γεμάτο με αμινοξέα πλούσια σε θείο – τα οποία αποτοξινώνουν αποτελεσματικά το ήπαρ. Το ωμό κρεμμύδι είναι η πιο ευεργετική μορφή κρεμμυδιού που μπορεί να καταναλωθεί. Το κρεμμύδι απορροφά το αρσενικό, το κάδμιο, τον υδράργυρο και άλλα επικίνδυνα χημικά των τροφών. Η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ενός κρεμμυδιού δεν είναι απλά υψηλότερη από αυτή των σκόρδων ή του πράσου, αλλά και υψηλότερη από αυτή της τομάτας, του καρότου και της κόκκινης πιπεριάς. Τα κρεμμύδια φαίνεται να αναστέλλουν την δραστικότητα των μακροφάγων – εξειδικευμένων λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς μια από τις αμυντικές τους δραστηριότητες είναι η ενεργοποίηση μεγάλης κλίμακας φλεγμονωδών αποκρίσεων.

30. Μαϊντανός

Τα όμορφα καταπράσινα φύλλα του μαϊντανού δεν ομορφαίνουν τα πιάτα σας μόνο. Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε Β-καροτίνη και βιταμίνες A, C και K που προστατεύουν τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Διουρητικά βότανα – όπως ο μαϊντανός – προλαμβάνουν προβλήματα που αφορούν τα όργανα αυτά – όπως οι πέτρες στα νεφρά ή οι λοιμώξεις του ουροποιητικού . Ανακουφίζουν επίσης από το φούσκωμα και τον πόνο κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στον μαϊντανό – και ειδικότερα η λουτεολίνη – είναι αποδεδειγμένο πως λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά που συνδυάζονται με ιδιαιτέρως αντιδραστικά οξυγονούχα μόρια που βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης – σχετικής με το οξυγόνο. Επιπλέον, εκχυλίσματα μαϊντανού χρησιμοποιούνται συχνά σε ιατρικές μελέτες που αφορούν την αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του αίματος.

31. Ανανάς

Η τροπική αυτή απόλαυση περιέχει βρομελίνη – ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά στον καθαρισμό του παχέος εντέρου και βελτιώνει την πέψη. Η μεγάλης κλίμακας φλεγμονή, η υπερβολική πήξη του αίματος και η ανάπτυξη ορισμένων όγκων μπορούν και μειωθούν εύκολα μέσω της βρομελίνης.

32. Φύκια

Τα φύκια είναι ίσως το πιο υποτιμημένο είδος λαχανικών στον δυτικό κόσμο. Έρευνες του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ έδειξαν πως τα φύκια ενσωματώνουν βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά απόβλητα του οργανισμού έτσι ώστε αυτά να αποβάλλονται πλήρως από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων και τα εκχυλίσματά τους βοηθούν στην αποβολή σωματικού λίπους και κατ επέκταση στην μείωση του βάρους.

33. Σουσάμι

Οι φυτοστερόλες που περιέχονται στους σπόρους του σουσαμιού είναι τόσο ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό που έχουν προστεθεί σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, όπως υποκατάστατα βουτύρου, τα οποία στη συνέχεια διαφημίζονται ως τροφές που «ρίχνουν τη χοληστερίνη. Το σουσάμι, περιέχει μέταλλα – εξαιρετικά σημαντικά σε αρκετά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συμπλέγματα ενζύμων. Ο σπόρος του σουσαμιού είναι ένας από τους κορυφαίους 10 ευεργετικούς σπόρους της γης.

34. Σταφύλια

Το σταφύλι είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου και πολύ δίκαια λέγεται βασιλιάς των φρούτων, γιατί είναι η πιο πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα από κάθε άλλο είδος τροφής. Τ΄αμέτρητα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισμό προμηθεύονται τα θρεπτικώτερα συστατικά από τα σταφύλια που τ΄ανανεώνουν και τα ζωογονούν σύντομα.
Τα καινούργια δε κύτταρα που με την εναλλαγή της ύλης αντικαθιστούν τα γηρασμένα και φθαρμένα, αποκτούν νέαν ζωτικότητα, ελαστικότητα κι ακμή κι επομένως οι ίνες και οι ιστοί απαλλάσσονται από την τραχύτητα, οι αρτηρίες και τα νεύρα ελευθερώνονται από τη σκλήρωσι, οι μυς ξαναποκτούν την ευλυγισία τους – με δυό λόγια το σώμα πραγματικά ξανανιώνει.
Όση θρεπτική αξία έχει μια οκά σταφύλια δεν βρίσκεται σε δέκα μεγάλες μπριζόλες ή σε είκοσι αβγά. Εκτός που σ΄αυτά βρίσκονται οι αναγκαιότερες βιταμίνες, περιέχουν ως 20% ζάχαρη, που είναι τόσο ωφέλιμη. Το δε άφθονο νερό τους είναι υγιεινότατο, είναι το μόνο αποτελεσματικό αντιφάρμακο υγρό κατά της αυτοδηλητηριάσεως που μπορεί να βρεί κανείς.

35. Κουρκούμη – Κουρκουμάς – Κιτρινόριζα – Tumeric

Το ενεργό συστατικό του μπαχαρικού αυτού ονομάζεται κουρκουμίνη – το οποίο του δίνει και το εξαιρετικό κίτρινό του χρώμα. Ο ρυθμός με τον οποίο ένα σώμα αποτοξινώνεται εξαρτάται από τα γονίδια, την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην διαδικασία αυτή. Η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται ευρέως στην πρακτική Ayurveda για την θεραπεία του ήπατος και τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Ο κουρκουμάς έχει μελετηθεί εις βάθος για την ευεργετική του επίδραση που έχει στο ήπαρ. Ο κουρκουμάς – ως ένα μπαχαρικό με υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες – προστατεύει το σώμα και προλαμβάνει διάφορες νόσους πιο αποτελεσματικά από ότι οι φαρμακευτικές αγωγές που αφορούν την εκάστοτε νόσο χωρίς όμως να προκαλούν παρενέργειες.

36. Νεροκάρδαμο

Δώστε στο συκώτι σας την ώθηση που χρειάζεται ώστε να λειτουργεί τέλεια καταναλώνοντας νεροκάρδαμο. Το νεροκάρδαμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smoothies και ροφήματα – των οποίων η κατανάλωση συμβάλλει σημαντικά στην διαδικασία της αποτοξίνωσης. Απελευθερώνει ηπατικά ένζυμα που το καθαρίζουν και το απαλλάσσουν από την συσσώρευση τοξικών στοιχείων. Η κατανάλωση νεροκάρδαμου σε καθημερινή βάση βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

37. Σιταρόχορτο

Το σιταρόχορτο αποκαθιστά πλήρως την αλκαλικότητα του αίματος. Η αφθονία του σε αλκαλικά μέταλλα βοηθά στην μείωση της υπερβολικής οξύτητας του αίματος και ως εκ τούτου αποτελεί ισχυρό αποτοξινωτικό ενώ παράλληλα προστατεύει το ήπαρ. Αυξάνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Καθαρίζει επίσης αποτελεσματικά τα σωματικά όργανα και κυρίως τον γαστρεντερικό σωλήνα. Το σιταρόχορτο διεγείρει τον μεταβολισμό και τα ενζυμικά συμπλέγματα εμπλουτίζοντας το αίμα. Ανά γραμμάριο, το σιταρόχορτο θεωρείται πως είναι είκοσι φορές πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από άλλα λαχανικά και αποτελεί μια πλήρη τροφή που περιέχει 98 από τα 102 ευεργετικά για τον οργανισμό στοιχεία.
 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα