Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο ρομποτοπίθηκος του Διαστήματος (βίντεο)

6eb7bd7757Η πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν ο ρομποτοπίθηκος σηκώθηκε στα δύο του πόδια και προσπάθησε να κάνει τα πρώτα του βήματα», αφηγείται στο «Κ» ο κ. Ντάνιελ Κιν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του γερμανικού Κέντρου Έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης και του Πανεπιστημίου Βρέμης, η οποία δημιούργησε ένα καταπληκτικό ρομποτικό κατασκεύασμα που προορίζεται να εξερευνήσει το Διάστημα. Tο iStruct, χαϊδευτικά «Τσάρλι», είναι ένα ρομπότ βάρους 18 κιλών με τη μορφή αλλά και τις «ιδιότητες» του πιθήκου (κινείται, περπατάει και κουνάει τα χέρια του όπως το συγκεκριμένο θηλαστικό), που μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες.
Αρχικώς μπουσουλούσε στα τέσσερα. Και μπορεί ο άνθρωπος να χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να σταθεί στα δύο πόδια, ο ρομποτοπίθηκος όμως το κατάφερε μέσα σε μόλις έξι μήνες.


Όταν ο κύριος Κιν περιγράφει τη στιγμή που το τετράποδο ρομπότ… έγινε δίποδο, διακρίνει κανείς στη φωνή του αισθήματα περηφάνιας και χαράς. Κατά τα άλλα, αποφεύγει να περιαυτολογήσει για το επίτευγμα της ομάδας του και επισημαίνει ότι, ευτυχώς, οι δύσκολες στιγμές ήταν λίγες και αναμενόμενες. Οι επιστήμονες που έδωσαν ζωή στον Τσάρλι εργάστηκαν εντατικά τρία χρόνια, ο σχεδιασμός και η κατασκευή έγιναν εξ ολοκλήρου από την αρχή, ενώ το συνολικό κόστος του πρότζεκτ έφτασε τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο ρομπότ από τους προγόνους του είναι η κινούμενη σπονδυλική στήλη του, που λειτουργεί ως σύστημα συλλογής πληροφοριών και ελέγχου και συντονίζει τα μέλη και τις αρθρώσεις του σώματός του, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εξωτερική μονάδα ελέγχου. Πρωτοποριακά θεωρούνται επίσης τα επίπεδα πόδια του με 120 αισθητήρες (60 σε κάθε πόδι), οι οποίοι προσομοιάζουν στις ανθρώπινες νευρικές απολήξεις, στέλνουν πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου της σπονδυλικής στήλης και με αυτό τον τρόπο το «πιθηκάκι» θα μπορεί να αποφεύγει τα εμπόδια που συναντά στο δρόμο του και να κινείται αναλόγως. «Ο πίθηκος είναι το βιολογικό πρότυπο που επιλέξαμε», εξηγεί ο κύριος Κιν, «επειδή αυτό που επιδιώκουμε είναι το iStruct να κινείται και να περπατάει όπως το συγκεκριμένο ζώο».
Τα πρώτα του βήματα…προσεχώς
Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 ο ρομποτοπίθηκος θα περάσει, όπως ευελπιστεί η επιστημονική ομάδα, στο επόμενο στάδιο, θα μπορέσει δηλαδή όχι μόνο να στέκεται, αλλά και να περπατάει. Επιπλέον, θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο σύστημα των αισθητήρων, έτσι ώστε να εξελίξουν τις αισθήσεις και την αντίληψή του. Και όταν τελειοποιηθεί και φτάσει στην τέταρτη γενιά, τότε θα είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει το ταξίδι στο Διάστημα και να «ζήσει» πάνω σε έναν πλανήτη, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες. Προς το παρόν έχει το μειονέκτημα της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος – δεν ενδείκνυται λοιπόν για μακρινές αποστολές. Αν και κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει γίνει ήδη πρόταση στη NASA ή ότι αρχικώς το iStruct θα χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές αποστολές, ο κύριος Κιν διαψεύδει και τα δύο αυτά σενάρια. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε έναν τεχνητό κρατήρα και ο στόχος είναι να συμμετάσχει στο μέλλον σε ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα. 
ΑΝΤΖΗ ΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα