Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Προσπάθησε να μην… προσπαθείς: Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας!

Υποφέρεις από αϋπνίες; Απλώς σταμάτησε να προσπαθείς να κοιμηθείς. Όχι, δεν πρόκειται για μια νέα εξυπνάδα αλλά για μια απλή εφαρμογή της αρχαίας κινεζικής θεωρίας του «προσπάθησε να μην προσπαθείς». Τι θα πει αυτό; Ότι η εμμονή του «πρέπει να προσπαθήσω» δε μας αφήνει να χαλαρώσουμε. Απόδειξη; Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή θέλουμε να μείνουμε ξύπνιοι (π.χ. σε μια καρέκλα έξω από το δωμάτιο ενός νοσοκομείου), τότε είναι που μας παίρνει ο ύπνος.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει, όταν θέλουμε να καταφέρουμε κάτι σημαντικό: Ξέροντας ότι πρέπει να προσπαθήσουμε έντονα να το πετύχουμε, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Όμως τα καλύτερα πράγματα, ως γνωστόν, τα πετυχαίνουμε όταν είμαστε χαλαροί. Αυτό παραπέμπει στη βασική αρχή του Κομφουκιανισμού και του Ταοϊσμού, που συνιστά να δρούμε αβίαστα και αυθόρμητα, χωρίς εμμονή σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Ένας επιστήμονας έρχεται τώρα να μας εξηγήσει καλύτερα αυτή την πεποίθηση.

Ο αυθορμητισμός φέρνει ευημερία

Σύμφωνα με τον Edward Slingerland, καθηγητή Ασιατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και συγγραφέα του βιβλίου «Προσπαθώντας να μην προσπαθείς: Η αρχαία κινεζική τέχνη και η σύγχρονη επιστήμη του αυθορμητισμού» (Trying Not to Try: The Art and Science of Spontaneity), ο αυθορμητισμός και η μη-προσπάθεια σε ό,τι κάνεις (το wu-wei, όπως το ονομάζουν οι Κινέζοι) είναι ζωτικής σημασίας για όποιον θέλει να ζήσει με ευημερία. Ο Slingerland ανάμεσα στα άλλα μας λέει:

Ακολούθησε τη ροή των πραγμάτων

Οι νευροεπιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυθόρμητη δράση οδηγεί σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Το να πηγαίνεις με τη ροή των πραγμάτων είναι η πιο κατάλληλη στάση ζωής.
Αυτή η φιλοσοφία δεν υποστηρίζεται από τον πολιτισμό μας. Ακολουθείται κυρίως από καλλιτέχνες, οι οποίοι αφουγκράζονται την ψυχή τους και δεν προβάλλουν αντίσταση σε αυτή τη ροή – όπως ο γνωστός μουσικός της τζαζ Charlie Parker. Η συμβουλή του είναι απλή: μην προσπαθείς να παίξεις σαξόφωνο, άσε το σαξόφωνο να σε παίξει.

Ο ανταγωνισμός μάχεται την επιτυχία

Επειδή το μυαλό δεν καταλαβαίνει από ανταγωνισμούς, η εμμονή για την επίτευξη ενός στόχου (σε ανταγωνιστικό επίπεδο) είναι βαθύτατα αντιπαραγωγική. Η επιτυχία δεν έρχεται πάντα με το να σκέφτεσαι αυστηρότερα ή να προσπαθείς σκληρότερα να πετύχεις.
Μια απόδειξη είναι οι αθλητικοί αγώνες. Πολλοί αθλητές γνωρίζουν καλά ότι η μανιώδης προσπάθεια για τη νίκη σε κάνει να παραβλέπεις την άμεση (σχεδόν αυτόματη), ασυνείδητη επέμβαση – υπόδειξη που κάνει το μυαλό σου για το καλύτερο, με αποτέλεσμα να χάνεις. Όμως αν αφήσεις σώμα και πνεύμα να κινηθούν σε αρμονία, χωρίς να…προσπαθείς να προσπαθήσεις, αυτό μπορεί να σε φέρει ακόμα πιο ψηλά και από τους στόχους σου.

Ξέχασε τον στόχο

Ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις είναι να απορροφηθείς πλήρως από κάποια δραστηριότητα – ξεχνώντας την εστίαση στον στόχο, λένε οι Κινέζοι.

Γίνε αυθεντικός/ή

Στην πραγματικότητα, όσοι ακολουθούν την τεχνική του wu-wei είναι πολύ ελκυστικές προσωπικότητες. Οι άνθρωποι φαίνεται τελικά ότι αναγνωρίζουν και εμπιστεύονται όσους λειτουργούν αυθόρμητα ονομάζοντάς τους «αυθεντικούς».
Ως αυθεντικός χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αρμονία πνεύματος και σώματος. Είναι αυτός που ακολουθεί αβίαστα τη ροή των πραγμάτων. Τότε μπορεί και εκπέμπει αυτό που οι Κινέζοι ονομάζουν de, δηλαδή ένα σήμα εμπιστοσύνης και χαλάρωσης. Όμως το de στην κυριολεξία σημαίνει αρετή ή, αλλιώς, χαρισματική δύναμη.

Σαν μάθημα χορού

Εν κατακλείδι, η ζωή είναι σαν ένα μάθημα χορού. Όταν είσαι σφιγμένος και προσπαθείς να εκτελέσεις με αγωνία τα βήματα, συνήθως δεν πετυχαίνεις να χορέψεις. Η μόνη λύση είναι να χαλαρώσεις, να το διασκεδάσεις και να αφήσεις τη μουσική να πάει τα βήματά σου.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα