Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Παιδικός αυνανισμός. Γιατί συμβαίνει;

Παιδικός αυνανισμός. Γιατί συμβαίνει;

Είναι ένα θέμα ταμπού, το οποίο μας έδωσε την αφορμή να θίξουμε το email μίας αναγνώστριας που ανησυχεί για τη μικρή της κόρη ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου-συγγραφέως, κυρίας Αλεξάνδρα Καππάτου.


Ερώτημα

“Η κόρη μου σε τρείς μήνες, γίνεται 3 ετών. Βάζει το χέρι ανάμεσα στα πόδια της και κάνει πιέσεις. Μάλλον νιώθει όμορφα. Ανησυχώ γιατί το κάνει πάρα πολύ ώρα, όλη μέρα, μέχρι που ιδρώνει. Ο γιατρός, μας είπε να μην λέμε τίποτα και να μην δίνουμε σημασία. Όμως με προβληματίζει το γεγονός ότι το κάνει για να κοιμηθεί. Έχουμε ένα μωρό 9 μηνών αλλά το έκανε και από πρίν, γεννηθεί το μωρό ενώ θα ήθελα να σημειώσετε ότι δεν το κάνει εκτός σπιτιού. Τί να κάνω;”


Απαντά η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου

Από πολύ νωρίς τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον για τα γεννητικά τους όργανα. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Εξάλλου από τους 24 μήνες μέχρι τα 3-4 χρόνια της ζωής τους οι γονείς προσπαθούν να τα εκπαιδεύσουν στις συνήθειες καθαριότητας κι αυτό , όπως είναι φυσικό , κινεί στο παιδί το ενδιαφέρον για τα γεννητικά του όργανα, παρακολουθώντας πως ουρεί και τις κενώσεις του. Επίσης παρατηρεί τις διαφορές των δυο φύλων. 

Όλα τα παιδιά ασχολούνται με τα γεννητικά τους όργανα , ωστόσο υπάρχουν κάποια που έχουν εκεί στραμμένο το ενδιαφέρον τους .  Η κόρη σας όπως φαίνεται  έχει ανακαλύψει ότι εισπράττει ικανοποίηση με αυτό τον τρόπο.  Με τον αυνανισμό το παιδί εκφράζει τη πιθανή ανησυχία, αναστάτωση ή ένταση που αισθάνεται. 

Πολλές φορές υπάρχει ένα οικογενειακό περιβάλλον αγχώδες , απαγορευτικό με υπερβολικές προσδοκίες που του δημιουργεί ένταση και ανασφάλεια. .  Ο αυνανισμός για το παιδί είναι μια μορφή παρηγοριάς όταν δεν καλύπτονται οι συναισθηματικές του ανάγκες  ή για να διαμαρτυρηθεί για γεγονότα ή καταστάσεις που τον πιέζουν.
Να έχετε λοιπόν υπόψη σας ότι η ενασχόληση του παιδιού με το σώμα του είναι απολύτως φυσιολογική.  Όταν όμως θεωρείτε ότι αυνανίζεται συνεχώς, καλό είναι να εξετάσετε προσεκτικά την καθημερινότητα του παιδιού και να  αναλογιστείτε μήπως για κάποιους λόγους δέχεται πιέσεις ή άγχος. 

Αυτές θα μπορούσαν να προέρχονται από τη συμπεριφορά τη δική σας όταν δεν ασχολείστε με το παιδί ,  ή από πιθανά προβλήματα στη συζυγική σχέση σας  ή άλλες αλλαγές στις συνήθεις της οικογένειας ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε.κλπ.

Αν επικεντρωθείτε στον αυνανισμό κάνοντάς τον θέμα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενισχύσετε την συγκεκριμένη συμπεριφορά του παιδιού . Ευτυχώς , αρκετοί γονείς αντιδρούν με ψυχραιμία παρά την αρχική τους αμηχανία. 

΄Ετσι δεν μαλώνουν το παιδί , δεν το απειλούν ούτε το τιμωρούν δημιουργώντας του ενοχές. Να του δίνετε τη  δυνατότητα να έχει διάφορες δραστηριότητες  και επαφές με συνομήλικα παιδιά. Το κυριότερο όμως είναι να του αφιερώνετε χρόνο και να ασχολείστε μαζί της.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα