Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό


Στα περισσότερα άρθρα που δημοσιεύονται και αφορούν στη σχέση μεταξύ διατροφής και κρυολογήματος, γίνεται λόγος κυρίως για τις τροφές εκείνες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ώστε να αποφευχθεί η κατάπτωση. Λιγότερα όμως είναι εκείνα που αναφέρονται στις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό μας κατά την περίοδο κρυολογήματος και γρίπης. Γι’ αυτό και εμείς, δεδομένου του ότι διανύουμε έναν από τους πιο δύσκολους μήνες του χρόνου, σας παρουσιάζουμε τους τρόπους και τη διατροφή εκείνη που θα σας βοηθήσει για γρήγορη ανάρρωση.
Σήμερα ολοένα και περισσότεροι ενημερώνονται για τη θεραπευτική δύναμη των τροφών, τόσο για την ενίσχυση του οργανισμού μας όσο και για την άμυνά του απέναντι σε διάφορες ασθένειες. Υπάρχει, όμως, διατροφή που σε περιόδους έξαρσης του οργανισμού μας, μπορεί να μας βοηθήσει άμεσα; Όταν το σώμα μας παλεύει να καταπολεμήσει κάποιο μικρόβιο, τότε η σωστή διατροφή είναι σίγουρα πιο αναγκαία για ταχεία ανάρρωση. Η απάντηση βρίσκεται στις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο να ανακτήσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας.

Ποιά είναι όμως τα οφέλη των θρεπτικών ουσιών όταν «κουβαλάμε» ήδη κάποιο μικρόβιο; Οι θρεπτικές ουσίες είναι ειδικές ενώσεις των τροφίμων, απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ευεξία του σώματος. Περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα κ.ά. Οποιαδήποτε ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια εάν δεν διορθωθεί άμεσα.
Η πρωτεΐνη, για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του σώματός σας και την ενίσχυση του οργανισμού. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται στο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και τους ξηρούς καρπούς. Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκου και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), συνιστά στους ενήλικες που «κουβαλάνε» κάποια ίωση να καταναλώνουν 50 γρ. πρωτεΐνης καθημερινά. Η βιταμίνη Β6 όπως και η Β12 που περιέχονται στα ψάρια, το κρέας και το γάλα, ενισχύουν, επίσης, το ανοσοποιητικό ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού. Το σελήνιο και ο ψευδάργυρος διατηρούν την καλή υγεία του οργανισμού. Καλές πηγές αυτών είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το κρέας και τα πουλερικά.
Ενώ τα φλαβονοειδή (γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια κ.ά.) και η γλουταθειόνη θρεπτικά συστατικά, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Η γλουταθειόνη είναι ένα αρκετά ισχυρό αντιοξειδωτικό, το συναντάμε στο λάχανο, το μπρόκολο και σε μεγαλύτερο ποσοστό, σε τροφές με κόκκινο χρώμα, όπως οι ντομάτες, τα κεράσια κ.ά.
Σε περιόδους που ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη, θα πρέπει να αυξάνουμε την ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε, αφού το σώμα μας, λόγω των συμπτωμάτων των ιώσεων, όπως ρινική καταρροή ή εφίδρωση, χάνει μεγάλη ποσότητα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αφυδάτωση. Οι ενήλικες προσπαθήστε να πίνετε οκτώ ποτήρια υγρών (250 ml) κάθε μέρα, ενώ αν κάποιο παιδί ηλικίας ενός ετών και άνω είναι άρρωστο, φροντίστε να καταναλώνει υγρά τουλάχιστον 90 έως 120 ml ανά ώρα. Το νερό, αλλά και τα ζεστά ροφήματα, όπως τσάι από βότανα, με λεμόνι ή μέλι, αλλά και τσάι με τζίντζερ, θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές. Παλιά, πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι σε περιόδους γρίπης και κρυολογήματος θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και γάλακτος. Αυτό φυσικά και αποτελεί μύθο, αφού σε ερευνητικό επίπεδο δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Εκείνα τα ροφήματα που θα πρέπει να περιορίσετε είναι τα καφεϊνούχα ποτά (καφές), τα ποτά τύπου κόλα και τα ενεργειακά. Τα αλκοολούχα ποτά αφυδατώνουν, επίσης, τον οργανισμό, γι’ αυτό καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.
Το σημαντικότερο σημείο, το οποίο πρέπει να θυμάστε, σχετικά με την επιλογή των τροφίμων για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, είναι ότι πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε εκείνους που στηρίζονται αυστηρά σε μια ομάδα τροφίμων ή ακολουθούν πιστά μια διατροφή (όπως οι αποκλειστικά χορτοφάγοι). Θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας ότι αυτό ίσως να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σας, ιδιαίτερα σε περιόδους που έχετε ανάγκη από θρεπτικά συστατικά (π.χ. κρυολόγημα, πυρετό κ.ά.).
Τip
Μύθος: Σε περιόδους κρυολογήματος ή γρίπης απαγορεύεται η κατανάλωση σε γάλα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα