Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ο άνθρωπος είναι η μικρογραφία του σύμπαντος

P. D. Ouspensky (Ο άνθρωπος είναι η μικρογραφία του σύμπαντος)
*********************************************************

Η ανθρώπινη ψυχή είναι ένας υπερβολικά πολύπλοκος συνδυασμός. Οι φωνές όλες που κραυγάζουν μέσα στην ψυχή δεν μπορούν να ενωθούν και να αποτελέσουν αρμονική χορωδία. Όλα τα βασίλεια της φύσης ζουν μέσα στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι ένα μικρό σύμπαν. Μέσα του πραγματοποιείται συνεχής θάνατος και συνεχή γέννηση, ένα αδιάκοπο αλληλοφάγωμα, το καταβρόχθισμα του αδύνατου από τον ισχυρότερο, η εξέλιξη και ο εκφυλισμός, η ανάπτυξη και η φθορά.

Ο άνθρωπος έχει μέσα του τα πάντα, από το ορυκτό ως το Θεό. Και η επιθυμία για το Θεό μέσα στον άνθρωπο, δηλαδή οι καθοδηγητικές δυνάμεις του πνεύματος του, που έχουν επίγνωσή της ενότητας του πνεύματος με την άπειρη συνειδητότητα του σύμπαντος, δεν μπορούν να εναρμονιστούν με την αδράνεια της πέτρας, με την τάση των μορίων για κρυστάλλωση με τη νυσταλέα ροή του χυμού στο φυτό, με την αργή στροφή του φυτού προς τον ήλιο, με την κραυγή του αίματος στο ζώο, με την «τρισδιάστατη» ανθρώπινη συνειδητότητα -  που βασίζεται στο ότι ο άνθρωπος διαχωρίζει τον εαυτό του από τον κόσμο, αντιπαραθέτει στον κόσμο το δικό του «εγώ» και αναγνωρίζει ως πραγματικότητα όλες τις φαινομενικές διαιρέσεις.

Όσο αναπτύσσεται ο άνθρωπος εσωτερικά, τόσο πιο έντονα αρχίζει να νιώθει τις διαφορετικές πλευρές της ζωής του ταυτόχρονα. Και όσο πιο έντονα νιώθει κανείς τον εαυτό του, τόσο πιο ισχυρή γίνεται μέσα του η επιθυμία να νιώσει ακόμα περισσότερα, και αρχίζει στο τέλος να επιθυμεί τόσα πολλά που ποτέ δεν είναι σε θέση να αποκτήσει μονομιάς όλα αυτά που επιθυμεί. Μια ζωή δεν του είναι πια αρκετή, του χρειάζονται δέκα, είκοσι ζωές ταυτόχρονα. 

                                                                  (Ένα Νέο Πρότυπο του Σύμπαντος)
                                                                               Εκδ. Πύρινος Κόσμος
P. D. Ouspensky 

Η ανθρώπινη ψυχή είναι ένας υπερβολικά πολύπλοκος συνδυασμός. Οι φωνές όλες που κραυγάζουν μέσα στην ψυχή δεν μπορούν να ενωθούν και να αποτελέσουν αρμονική χορωδία. Όλα τα βασίλεια της φύσης ζουν μέσα στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι ένα μικρό σύμπαν.


 Μέσα του πραγματοποιείται συνεχής θάνατος και συνεχή γέννηση, ένα αδιάκοπο αλληλοφάγωμα, το καταβρόχθισμα του αδύνατου από τον ισχυρότερο, η εξέλιξη και ο εκφυλισμός, η ανάπτυξη και η φθορά.


Ο άνθρωπος έχει μέσα του τα πάντα, από το ορυκτό ως το Θεό. Και η επιθυμία για το Θεό μέσα στον άνθρωπο, δηλαδή οι καθοδηγητικές δυνάμεις του πνεύματος του, που έχουν επίγνωσή της ενότητας του πνεύματος με την άπειρη συνειδητότητα του σύμπαντος, δεν μπορούν να εναρμονιστούν με την αδράνεια της πέτρας, με την τάση των μορίων για κρυστάλλωση με τη νυσταλέα ροή του χυμού στο φυτό, με την αργή στροφή του φυτού προς τον ήλιο, με την κραυγή του αίματος στο ζώο, με την «τρισδιάστατη» ανθρώπινη συνειδητότητα - που βασίζεται στο ότι ο άνθρωπος διαχωρίζει τον εαυτό του από τον κόσμο, αντιπαραθέτει στον κόσμο το δικό του «εγώ» και αναγνωρίζει ως πραγματικότητα όλες τις φαινομενικές διαιρέσεις.

Όσο αναπτύσσεται ο άνθρωπος εσωτερικά, τόσο πιο έντονα αρχίζει να νιώθει τις διαφορετικές πλευρές της ζωής του ταυτόχρονα. 


Και όσο πιο έντονα νιώθει κανείς τον εαυτό του, τόσο πιο ισχυρή γίνεται μέσα του η επιθυμία να νιώσει ακόμα περισσότερα, και αρχίζει στο τέλος να επιθυμεί τόσα πολλά που ποτέ δεν είναι σε θέση να αποκτήσει μονομιάς όλα αυτά που επιθυμεί. 

Μια ζωή δεν του είναι πια αρκετή, του χρειάζονται δέκα, είκοσι ζωές ταυτόχρονα.

(Ένα Νέο Πρότυπο του Σύμπαντος)
Εκδ. Πύρινος Κόσμος


Jaime Vilentoni

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα