Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της πνευμονίας στους ηλικιωμένους

pneumonia


Η πνευμονία είναι μια κοινή ασθένεια που πλήττει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι επιπλοκές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγεία ενός ατόμου πριν από την ασθένεια, η οποία στους ηλικιωμένους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση. Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες της πνευμονίας περιλαμβάνουν βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αναπνευστική ανεπάρκεια και πλευριτική συλλογή. Άλλοι κίνδυνοι της πνευμονίας στους ηλικιωμένους περιλαμβάνουν την επιδείνωση των υποκείμενων συνθηκών υγείας, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η πνευμονία είναι μια αναπνευστική πάθηση στην οποία ο ένας ή και οι δύο πνεύμονες μολύνονται. Τα αίτια της ασθένειας περιλαμβάνουν τα βακτήρια, τους ιούς, το μυκόπλασμα και τους μύκητες. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι συνήθως εξοπλισμένο για την καταπολέμηση αυτών των οργανισμών, αλλά οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά προ-υπάρχουσες συνθήκες της υγείας τους που περιπλέκουν την πνευμονία. Η πνευμονία η οποία εξαπλώνεται σε γηροκομεία και νοσοκομεία, αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για τους ηλικιωμένους.
Η εύρεση κατάλληλης θεραπείας για την πνευμονία είναι ένα εμπόδιο στους ηλικιωμένους. Ορισμένα φάρμακα δεν μπορούν να συνδυαστούν, ενώ πολλαπλά φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές. Οι γιατροί αγωνίζονται, επίσης, να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά, διότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως δεν μεταβολίζουν σωστά. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να καθυστερήσουν κρίσιμη θεραπεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο για επιπλοκές.
Τα βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος είναι μια από τις πιο κοινές επιπλοκές της πνευμονίας. Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτηριακά κύτταρα επιτίθενται σε τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η πνευμονία μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου και της καρδιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίμα γεμίζει από βακτήρια και οδηγείται σε σήψη. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Μία άλλη πιθανή επίδραση της πνευμονίας στους πνεύμονες είναι το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Το ARDS συμβαίνει όταν υγρό συσσωρεύεται σε θύλακες αέρα των πνευμόνων. Το υγρό εμποδίζει επαρκές οξυγόνο να περνά στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βλάψει τα ζωτικά όργανα.
Αναπνευστική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν μηχανικές αλλαγές στους πνεύμονες εμποδίζουν την ανταλλαγή οξυγόνου. Αυτή είναι μια συχνή επιπλοκή του ARDS, όπου το υγρό κάνει τους πνεύμονες να γίνονται σκληροί. Πάρα πολλή ακαμψία καθιστά αδύνατο για ένα άτομο να αναπνέει και ως εκ τούτου στερούνται οξυγόνου oι αρτηρίες. Τα άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να επιβιώσουν.
Η πνευμονία στους ηλικιωμένους μπορεί επίσης να προκαλέσει πλευριτική συλλογή. Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία υγρό συσσωρεύεται γύρω από τους πνεύμονες. Μια λεπτή μεμβράνη καλύπτει τους πνεύμονες και την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του θώρακα. Η πνευμονία προκαλεί μερικές φορές φλεγμονή στη μεμβράνη με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση υγρού.  Αυτό ασκεί πίεση στους πνεύμονες και καθιστά δύσκολη την αναπνοή.
Η πνευμονία μπορεί επίσης να επιδεινώσει προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας σε ηλικιωμένα άτομα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ενδονοσοκομειακή πνευμονία. Οι συνθήκες που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία περιλαμβάνουν τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), τη νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας και τη συμφορητική καρδιακή νόσο. Οι ασθένειες αυτές γίνονται πιο έντονες όταν οι αναπνευστικές λειτουργίες μειώνονται από πνευμονία. Μερικές φορές αναφέρονται ως συνοδά νοσήματα, επειδή μπορεί να είναι θανατηφόρα, όταν συνδεθούν με πνευμονία.
Ορισμένες περιπτώσεις πνευμονίας στους ηλικιωμένους μπορεί επίσης να προκαλέσουν κατάρρευση των πνευμόνων. Αυτό συμβαίνει όταν αέρας διαρρέει από το εσωτερικό του πνεύμονα προς το χώρο μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος. Αυτός ο αέρας μπορεί να προκαλέσει πίεση, αναγκάζοντας ένα πνεύμονα να καταρρεύσει. Η θεραπεία ενός πνεύμονα που έχει καταρρεύσει απαιτεί ο αέρας να βγει από αυτόν, συνήθως με μια σύριγγα ή βελόνα. Ο πνεύμονας θεραπεύεται συνήθως μέσα σε μερικές εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι συνήθως ισχυρό.
medinova

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα