Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι υπνοβάτες.. του σεξ


Τι είναι η σεξυπνία;

Του  ύπνου τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει...Συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους είναι είτε να παραμιλούν στον ύπνος τους είτε να υπνοβατούν. 

Υπάρχουν όμως  και οι περιπτώσεις εκείνες όπου συνήθως οι άνδρες έχουν ερωτικές περιπτύξεις  και την άλλη μέρα το πρωί  δεν θυμούνται τι  έκαναν το προηγούμενο βράδυ.

Πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια διαταραχή που ονομάζεται Sexsomnia  (σεξυπνία) κατά την διάρκεια της οποίας, το άτομο εμπλέκεται σε σεξουαλικές πράξεις στον ύπνο του και το επόμενο πρωί που θα ξυπνήσει δεν θυµάται τίποτα.

Οι  επιστήμονες παρατήρησαν ότι συμβαίνει  ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν ερωτική σχέση, και μάλιστα µια φυσιολογική, συνηθισμένη ερωτική ζωή όταν δεν κοιμούνται. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σεξυπνία, όπως και η υπνοβασία, συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.

Από την άλλη πλευρά  η σύζυγός ή η σύντροφος  του πάσχοντα από σεξυπνία βιώνουν με διαφορετικό τρόπο τις συνέπειες της πάθησης..Ορισμένες δεν ενοχλούνται καθόλου άλλες το απολαμβάνουν ωστόσο δεν λείπουν και εκείνες  οι περιπτώσεις κατά την διάρκεια των οποίων ο «υπνοβάτης» µπορεί να γίνει βίαιος µε την σύντροφό του.

Σύµφωνα µε πρόσφατες έρευνες, σεξυπνία παρουσιάζει το 1/3 του πληθυσµού που πάσχει από διαταραχές ύπνου.

Αναλυτικότερα:

Έρευνα του Πανεπιστηµίου του Καναδά, που πραγματοποιήθηκε σε  832 ασθενείς από Ιατρεία Ύπνου για την σεξουαλική τους συμπεριφορά στην διάρκεια του ύπνου τους  – συμπεριφορά που κυμαινόταν από αυνανισμό έως πλήρη σεξουαλική επαφή,απέδειξε ότι  το 11% των ανδρών και το 4% των γυναικών έπασχαν από σεξυπνία.

«Μας εξέπληξε το πόσο συχνή είναι η σεξυπνία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρον Α. Τσανγκ, από το Εργαστήριο Μελέτης του Ύπνου του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Health Network, στο Τορόντο. «Νομίζαμε ότι οι πάσχοντες θα ήταν ελάχιστοι, αλλά κατά μέσον όρο ήταν περισσότεροι από 1 στους 12».

που οφείλεται;

Παλαιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανιζόταν σε ανθρώπους µε υποκρυπτόµενα ψυχολογικά προβλήματα, που πραγματοποιούσαν όσα ονειρεύονταν.
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά στους επιστήμονες για το σεξ κατά τη διάρκεια του ύπνου, η σεξυπνία θεωρείται ότι σχετίζεται µε την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι µε κάποιο σοβαρό ψυχικό ή σεξουαλικό πρόβληµα. 

Παρ’ όλα αυτά, για την εμφάνισή της ενοχοποιούνται κάποιοι παράγοντες  όπως η αίσθηση συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, ο φόβος και η έλλειψη συναισθηµατικής οικειότητας, αλλά και η χρήση ναρκωτικών, ή αλκοόλ το άγχος και η κόπωση.

προτιμά τους άνδρες 

Οι άντρες µάλιστα φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπείς, καθώς παρουσιάζουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από τη συγκεκριµένη διαταραχή σε σύγκριση µε τις γυναίκες. 
Να σημειωθεί ότι στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν να υπάρξουν παρά μόνο εκτιμήσεις αφού οι πάσχοντες  σπανίως δηλώνουν στον γιατρό τους αυτή τους τη συµπεριφορά, κυρίως λόγω ντροπής, ενώ εκτιµάται πως µόλις ένας στους 4 έχει απευθυνθεί σε ειδικό για να ζητήσει βοήθεια.

υπάρχει λύση; 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πάθηση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί με  ψυχοθεραπεία µπορεί καθώς και με παράλληλη χορήγηση αντικαταθλιπτικών.

 iatropedia


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα