Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Δρ. Βαλασκάκης: η διαγραφή του Ελληνικού χρέους με παράλληλη αναπτυξιακή στρατηγική είναι το μοναδικό σενάριο επιβίωσης


Της ΙΟΥΣΤΙΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗKimon-Balaskakis01-11february2014
Η κρίση χρέους της Ελλάδας και η διάσταση απόψεων για το κούρεμα ανάμεσα στους πιστωτές αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού στους οικονομικούς κύκλους του Καναδά. Σε επικοινωνία με τον δρα Κίμωνα Βαλασκάκη, ιδρυτή της  Νέας Σχολής των Αθηνών (NSOA),πρώην πρέσβη του Καναδά στον ΟΟΣΑ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ τέθηκαν επί ταπητος οι ερωτήσεις:
Τι πιστεύει για το παρόν της Ελληνικής οικονομίας; « Η ανάκαμψη είναι πλασματική, Η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, ενώ η ανεργία έχει φτάσει στο 27% και η ανεργία των νέων στο 60%. Το ψαλλίδι ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς έχει ανοίξει επικίνδυνα.Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης. Το σκηνικό θυμίζει προεμφυλιακή αρένα».
Ο δρ. Βαλασκάκης επισημαίνει πως υπάρχει ακόμη κίνδυνος για Grexit καθώς και για Britix (αποχώρηση της Βρεταννίας από την ΕΕ). «Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει για την Ιταλία και τη Γαλλία αν νικήσουν οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Το θέμα δεν είναι να σπάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά να αναγεννηθεί ολόκληρη η ευρωζώνη. Η αποβολή της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα, θα επιδεινώσει την παγκόσμια οικονομική κρίση».

Στην παρούσα φάση με τη Γερμανία να φαίνεται σκεπτική σχετικά με το κούρεμα χρέους ολοσχερώς, υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη; Ο δρ Βαλασκάκης ισχυρίζεται πως η διαγραφή του Ελληνικού χρέους με παράλληλη αναπτυξιακή στρατηγική είναι το μοναδικό σενάριο επιβίωσης. Οπως τονίζει, εάν η Ελλάδα φτάσει στα όρια μιας κοινωνικής ταραχής, τότε η Γερμανία θα σπεύσει να πράξει τα δέοντα.
Σε σχέση με το ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς τα δεκανίκια των δανεισμών ο δρ Βαλασκάκης λέει: « Ενα σχέδιο ανάπτυξης που θα ενθαρρύνει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας με μηδενισμό του σημερινού καθεστώτος, θα είναι σαν επανεκκίνηση ενός κομπιούτερ. Θα μπορούσε να συμβεί ως ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελληνική οικονομία, που θα έχει περιορισμένη διάρκεια.
Πότε τελικά μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη αυτή η χώρα; Σύμφωνα με τον δρα Κίμωνα Βαλασκάκη, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μηδενισμό του χρέους. Τα μέτρα της λιτότητας έχουν αποδειχτεί πλήρως αποτυχημένα. Μια πολιτική ενθάρρυνσης της οικονομίας και της ανάπτυξης πρέπει να χαραχθεί από τους εταίορυς και την Ελλάδα, μια πολιτική που θα προωθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι Ελληνες της Διασποράς μπορούν να βοηθήσουν στην χρηματοδότηση αυτής της νέας ανάπτυξης.
Βεβαίως, ο δρ. Βαλασκάκης μιλάει χωρίς περιστροφές για μια υπόθεση που έχει πάρει πολλές στροφές, αφήνοντας τον Ελληνικό λαό στα όρια της απελπισίας.

mignatiou


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα