Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κούβα: 55 χρόνια ιδεών και αλήθειας…


του W.T. Whitney Jr (*)
Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης
Την 1η Ιανουαρίου 2014, οι Κουβανοί γιόρτασαν την 55η επέτειο της νίκης της επανάστασης τους. Τα λόγια που είπε ο Φιντέλ Κάστρο στο λόγο του την 1η Μαΐου 2000 αντιγράφτηκαν και επαναλήφτηκαν στην ομιλία του προέδρου Ραούλ Κάστρο στο Santiago de Cuba. «Επανάσταση», είπαν, είναι «να πιστεύεις βαθύτατα ότι δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο, ικανή να συντρίψει τη δύναμη της αλήθειας και των ιδεών».
Ο σχολιαστής Ángel Guerra Cabrera υπενθυμίζει ότι: «Για να κατανοήσουμε τη διαμάχη ανάμεσα στην Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαραίτητο να μελετήσουμε την ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Αυτή δείχνει πως η υπερδύναμη ποτέ δεν ανέχθηκε την ανάπτυξη από τις χώρες μας εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής διαφορετικής από τις προσταγές της».

Ο Ραούλ Κάστρο σε άρθρο του σημειώνει: « Οι νέες γενιές ηγετών … ποτέ δεν θα μπορέσουν να ξεχάσουν ότι αυτή είναι η σοσιαλιστική επανάσταση των ταπεινών, από τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς. Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό και το  αποτελεσματικότερο αντίδοτο για όσους δεν επηρεάζονται από τα εχθρικά τραγούδια των σειρήνων».
Πολιτικοί ομιλητές χαρακτηρίζουν μερικές φορές αυτές τις ιδέες ως ουτοπικές, μεταξύ αυτών και την ιδέα για τον τερματισμό της αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ τώρα. «Η Κούβα [ωστόσο], εξακολουθεί να αγκαλιάζει την ουτοπία στο 55ο έτος από το θρίαμβο της επανάστασης της», τονίζει ο Guerra Cabrera.

Οι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας της Κούβας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς την αλήθεια και τις ιδέες, τουλάχιστον τις καινούριες. Σύμφωνα μ’ αυτούς, «η Κούβα έχει υποστεί δυνάμει το μεγαλύτερο αποκλεισμό στην ιστορία». Οι αντικειμενικές πραγματικότητες στις δύο χώρες μπορεί να διαφέρουν αρκετά ώστε οι φίλοι της Κούβας στις ΗΠΑ να αποδεχθούν  αυτό που θεωρούν ως αλήθεια, επιτρέποντας μόνο μικρά κέρδη και περιμένοντας. Αντίθετα, οι Κουβανοί φαίνεται να παίρνουν την πραγματικότητα που ζουν ως ενθάρρυνση για να συνεχίσουν. Πράγματι, υπάρχουν «55 λόγοι για μια νέα επέτειο» λέει ένας παρατηρητής. Θα ενταχθούν στην έννοια του Φιντέλ Κάστρο περί της «αλήθειας». Να ένας κατάλογος:
Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Κούβα βρίσκεται σε νέα χαμηλότερο επίπεδα: 4,2 βρέφη έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του 2013, σε κάθε 1000 γεννήσεις. Ο μέσος όρος των τιμών για την περιοχή παραμένει στα περίπου 30 βρέφη. Η μητρική θνησιμότητα έχει μειωθεί, και το προσδόκιμο ζωής στα 77,9 χρόνια ταιριάζει με αυτό των βιομηχανοποιημένων εθνών. Η πυκνότητα των γιατρών στην Κούβα είναι ένας γιατρός για 197 άτομα, ένα από τα κορυφαία ποσοστά στον κόσμο. Μέσα σ’ αυτό δεν περιλαμβάνονται οι 40.000 Κουβανοί γιατροί που υπηρετούν στο εξωτερικό σε 70 χώρες.
Η καθολική εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για όλους παραμένουν άθικτες. Μέσα στο 2014, θα εγγραφούν 1.993.300 μαθητές από την προσχολική μέχρι την πανεπιστημιακή βαθμίδα, και αναμένεται να πραγματοποιηθούν ογδόντα εκατομμύρια ιατρικές εξετάσεις  συν 22 εκατομμύρια επισκέψεις σε οδοντιάτρους και 1.140.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία.
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη κατέταξε την Κούβα 59η σε σύνολο 187 χωρών Το 2011, η Έκθεση Παρακολούθησης του Παρατηρητήριου της UNESCO «Εκπαίδευση για Όλους» κατέτασσε την Κούβα στη 14η θέση στον κόσμο. Τα έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης που διατέθηκαν το 2013 ανέρχονται στο 22% του κρατικού προϋπολογισμού της Κούβας, ενώ για την εκπαίδευση 27%. Το 54% των υφιστάμενων δημοσιονομικών επιδομάτων της Κούβας για τις κοινωνικές υπηρεσίες είναι από τα υψηλότερα του κόσμου. Μόνο 30 χώρες μοιράζονται με την Κούβα το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 5%.
Η Κούβα διατηρεί το μεγάλο ρόλο της στη διεθνή αλληλεγγύη. Δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί εργάζονται στο εξωτερικό. Το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού της Κούβας «Yo sí puedo» («Ναι, μπορώ») ωφέλησε οκτώ εκατομμύρια μαθητές σε 29 χώρες. Η «Επιχείρηση Θαύμα» έχει αποκαταστήσει την όραση σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2011, από την Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής είχαν αποφοιτήσει 9.960 νέοι γιατροί από 58 χώρες. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι φοιτητές ιατρικής και μεταπτυχιακοί γιατροί σπουδάζουν στην Κούβα.
Η οικονομική αναπροσαρμογή προχωρεί. Ένας νέος Εργατικός Κώδικας έγινε νόμος μετά από συζητήσεις ανάμεσα σε σχεδόν τρία εκατομμύρια εργαζόμενους. Κρατικές επιχειρήσεις, πρόσφατα αυτόνομες, βρίσκονται σε καλό δρόμο για την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών. Το Mariel είναι η περιοχή μιας νέας «Ειδικής Ζώνης Ανάπτυξης» με σκοπό την προώθηση των ξένων επενδύσεων, των εξαγωγών, της απασχόλησης και την προώθηση των σύγχρονων επιχειρηματικών τεχνολογιών. Έχουν επικρατήσει νέα πρότυπα χρήσης γης και της αγροτικής οικονομίας.
Περίπου 400.000 Κουβανοί έγιαναν πρόσφατα αυτοαπασχολούμενοι χωρίς απώλεια των παροχών των κοινωνικών υπηρεσιών. Λειτουργούν πάνω από 250 νέοι συνεταιρισμοί. Η οικονομία της Κούβας διατηρεί ένα ποσοστό 3% της ανάπτυξης. Η Ρωσία συμφώνησε πρόσφατα να διαγράψει το 90% των 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χρέος της Κούβας που υπήρχε από τη σοβιετική εποχή. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έχει βελτιωθεί με τη χρήση νέων εγκαταστάσεων γεννητριών.
Οι Κουβανοί διπλωμάτες εντάχθηκαν στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 2013. Η Κούβα εκείνη τη χρονιά διετέλεσε προσωρινός πρόεδρος της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που περιλαμβάνει όλες τις χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου εκτός από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια του 2013, η Κούβα φιλοξένησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτικών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.
Αυτά τα γεγονότα – αυτές οι αλήθειες – υποδηλώνουν ότι τη επανάσταση της Κούβας διατηρείται και συνεχίζεται. Στο Σαντιάγο, ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο για μια ακόμη φορά απεύθυνε έκκληση για «γεμάτο σεβασμό διάλογο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δε διακηρύσσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αλλάξουν το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα τους, [αλλά] πρέπει να μάθουμε το αμοιβαίο σεβασμό για τις διαφορές μας, μόνο αυτό . [Αλλιώς] είμαστε διατεθειμένοι να αντέξουμε άλλα 55 χρόνια στην ίδια κατάσταση».
Οι πραγματικές εμπειρίες και τα επιτεύγματα της Κούβας αποδεικνύουν ότι οι μεγάλες, ουτοπικές ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν. Νέες πραγματικότητες προσθέτουν ουσία και χρησιμεύουν για να δίνουν κίνητρα. Πρέπει να θεωρείται ότι οι ακροατές του Φιντέλ Κάστρο την 1η Μαΐου 2000, ήταν έτοιμοι «να αμφισβητήσουν τις ισχυρές δυνάμεις που κυριαρχούν εντός και εκτός των ορίων της κοινωνίας και του έθνους … να υπερασπιστούν τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε με κάθε θυσία».
Αυτό το είδος της δέσμευσης που ασκείται μέσα στην κοινωνία των ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει να μετατραπούν οι ουτοπικές επιθυμίες σε υπαρκτά στοιχεία. Ένα θα πρέπει να είναι το απραγματοποίητο όνειρο της αποδοχής από τις ΗΠΑ της Κούβας ως τακτικού έθνους. Για να παλέψουμε πράγματι να αλλάξουν οι υπάρχουσες πραγματικότητες των ΗΠΑ θα κινούσαμε αυτό το όνειρο, και άλλοι, μαζί μας.
Φωτογραφία: Οι κουβανικές ιατρικές σχολές συγκαταλέγονται στις καλύτερες του κόσμου.
(*) Ο W.T. Whitney Jr. μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα παραγωγής γαλακτοκομικών στο Βερμόντ και τώρα ζει στις αγροτικές περιοχές του Μέιν. Άσκησε το επάγγελμα του παιδιάτρου  και δίδαξε παιδιατρική για 35 χρόνια και πριν από λίγο καιρό εντάχθηκε στο κίνημα αλληλεγγύης στην Κούβα, εργάστηκε στο «Αφήστε την Κούβα Να Ζήσει» του Mέιν, τους «Ποιμένες για την Ειρήνη», και την «Μπριγάδα Venceremos». Γράφει σχετικά με τη Λατινική Αμερική και τα θέματα υγείας για τη People’s World (σ.σ: Ιστοσελίδα που εκφράζει τις απόψεις του ΚΚ των ΗΠΑ).

bluebig

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα