Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Φτιάχνω το δικό μου κήπο


 Τώρα με την κρίση καιρός να ξαναθυμηθούμε τα παλιά.
Πάμε να φτιάξουμε…κήπο;
Στο Ξηρόμερο,κάθε σπίτι είχε το μποστάνι του  δηλ.κήπος φυτεμένα με λαχανικά.
Λαχανικά βιολογικά χωρίς λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.
Η λίπανση,γινόταν με φυσικούς τρόπους ,με κοπριά, από ζώα ή δέντρα.
Σήμερα,οι γεωπόνοι δεν συνιστούν τη φυσική λίπανση,γιατί περιέχει μικροοργανισμούς ,βλαβερούς για την ανθρώπινη υγεία ή την καλλιέργεια.
Τονίζουν ,οτι η φυσική λίπανση,αναπτύσσει βακτήρια,προτείνοντας μας,φυτοφάρμακα  που σε σωστές δοσολογίες είναι…ακίνδυνα.

Καιρού επιτρέποντος,τέτοια εποχή,οι κήποι έχουν ήδη σκαφτεί και ετοιμαστεί για το φύτεμα της πατάτας,σκόρδα ,κρεμμύδια  κ.λ.π.
Όταν το φεγγάρι είναι στη χάση,δηλ.όταν  μετά την Πανσέληνο ,κάθε βράδυ μικραίνει ,ώσπου χάνεται.Τοτε λοιπόν φυτεύουμε κρεμμύδι και σκόρδα,δηλ.φυτά που φτιάχνουν το καρπό της κάτω από το χώμα,ενώ κολοκυθιές, ντομάτες  ,πιπεριές κ.λ.π.όταν το φεγγάρι είναι στη γέμιση.Έτσι,η απόδοση του κήπου ήταν μεγάλη,βασιζόμενη εξ’ ολοκλήρου στις φάσεις της Σελήνης.
Σκάβουμε το χώμα βαθιά,έτσι ώστε ,τα λαχανικά μας,να έχουν περιθώριο ανάπτυξης.
Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο ,ελαφρώς νωπό.
Καθαρίζουμε το χώμα απο πέτρες και ρίζες αγριόχορτων,αν τ’ αφήσουμε μέσα θα έχουμε πολύ σκάλισμα αργότερα.
Σηκώνουμε το χώμα σε βραγιές με τσάπα, για περισσότερη ευκολία στο σκέπασμα και περιθώριο ανάπτυξης στις ρίζες των λαχανικών μας.Το χώμα το ισιώνουμε απαλά,με τη βοήθεια της λανάρας.
Σε βραγιές,σπέρνουμε αραιά σπανάκια,άνιθο,μαϊντανό,σέλινο,καρότο κ.λ.π..Μετά τη  σπορά ,ρίχνουμε χώμα(κοπριά) ώστε να καλυφθούν καλά,οι σπόροι.Ποτίζουμε τα λαχανικά μας,κάθε μέρα ,μέχρι να φυτρώσουν.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα μερα -νύχτα με νάυλον,προστατεύοντας τα απο το κρύο κι επιτυγχάνοντας έτσι την γρηγορότερη ανάπτυξη των φυτών.
Οταν ξεπεταχτούν,βάζουμε βέργες ανα ένα μέτρο για να μην αγγίζει το νάυλον,τα φυτά μας.
Τα σκόρδα και τα κρεμμύδια,φυτεύονται σε βραγιές ,χωρίς σκέπασμα,σε 6-8 εκ. απόσταση,μεταξύ τους ,χαράσσοντας μικρά αυλάκια και πιέζοντας την κάτω άκρη του κρεμμυδιού ή του σκόρδου,σαν να τα καρφώνουμε στο έδαφος,ίσα – ίσα να φαίνεται η πάνω άκρη τους.Τα σκόρδα,τα φυτεύουμε ανα σκελίδα,όχι όλο μαζί.Αν ο καιρός δεν έιναι βροχερός ,ποτίζουμε με ποτίστρα .Σημείωση,τα κρεμμύδια δεν τα ποτίζουμε συχνά,γιατί μετά σαπίζουν.
Κολοκυθιές.
Τις φυτεύουμε ανά ζευγάρι,είτε σε βραγιές,στρώνοντας το χώμα σχηματίζοντας κυκλο ακτίνας μισού μέτρου και αντικρυστά τα δύο σπόρια καρφώνοντάς το στενό μέρος τους στο χώμα.Προσοχή!Οι κολοκυθιές φυτεύονταιστη γέμιση του φεγγαριού….κανόνας!
Σκεπάζουμε με ναυλον ώσπου να ζεστάνει ο καιρός και να έχουν ξεπεταχτεί,γυρω στα 20 εκατοστά.
Οι πατάτες δεν χρειάζονται βραγιές ,αλλά αυλάκια ,τα οποία μετά σκεπάζουμε με το χώμα που παραμερίσαμε ανοίγοντας τα.Διαλέγουμε καλό πατατόσπορο ή φτιάχνουμε μόνοι μας,επιλέγοντας μεγάλες πατάτες τις οποίες αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος,σκεπασμένες, βρέχοντας τες ελαφρώς για να βγάλουν φύτρα.Τα φύτρα αυτά ,τα καθαρίζουμε την πρίν το φύτεμα,αφήνοντας ένα το πιο δυνατό.Αυτή η διαδικασία ,συνηθως γίνεται τον Γενάρη,αλλά και τώρα δεν είναι αργά.
Επίσης,αυτή την εποχή,βάζουμε φυτώρια μέσα σε κεσεδάκια με κοπριά.Σπόρους κολοκυθιάς,ντομάτας,μελιτζάνας ,πιπεριάς κ.λ.π.
Τους σπόρους τους έχουμε κρατήσει από την περσινή καλλιέργεια.Αν όχι,στα καταστήματα φυτοφαρμάκων θα βρείτε αφθονία σπόρων .
Ντομάτα μπορείτε να παρετε μία μεγαλη της αγοράς ποικιλία κρητική,κανουν γερό κορμό και καλό καρπό(εγγυημένο)!
Βγάλτε τα σπόρια και σπείρτε τα κατευθείαν σε γλάστρα ή κεσεδάκια,ποτίζοντας τα κάθε μέρα με ποτίστρα,σκεπάζοντας με ναϋλον σακούλα.
Η μεταφύτευση γίνεται όταν φτάσουν τα 30 εκατοστά.
Με τη βοήθεια της λανάρας,στρώνουμε ελαφρώς το χώμα .
Βασιλικό σπέρνουμε το Μάρτη,γύρω στις 25.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα