Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Κάτι τρέχει στο Μαξίμου


Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου από την τρόικα, αφού ο Σαμαράς και το επιτελείο του είχαν υπολογίσει πως έως την Κυριακή θα κλείσουν συμφωνία και το Eurogroup θα έδινε το πράσινο φως για να εκταμιευθεί η δόση.
Τώρα ο ίδιος ο Σαμαράς έχει εκτεθεί, αφού πριν έλθει η τρόικα είχε προεδρεύσει σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών βάζοντας τις κόκκινες γραμμές και νουθετώντας τους υπουργούς του να τα βρουν.
Ο Σαμαράς είναι έξαλλος και με τον Στουρνάρα, αφού δήλωνε ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι οι τροϊκανοί θα συμβιβαστούν με το ελληνικό πλαίσιο. Τώρα εκλιπαρούν για μια δήλωση προόδου για να μη γυρίσει ο Στουρνάρας με άδεια χέρια πίσω από το Eurogroup της Δευτέρας. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία – αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι το παιχνίδι είναι στημένο για να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται –, τότε το Εurogroup, για να τηρήσει τα προσχήματα, θα δίνει με… δόσεις τις δόσεις των 8,8 δισ.

Όμως, έτσι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει το παιχνίδι του υποτιθέμενου success story, αφού θα είναι πεντακάθαρο ότι δεν έχει απαλλαγεί από την τρόικα ή και το μνημόνιο. Η μοναδική σανίδα σωτηρίας του Σαμαρά – ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται – είναι να τελειώσει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει, αποδιοργανώνοντας και απορρυθμίζοντας τη χώρα, και να ισχυρίζεται παραμονές των ευρωεκλογών ότι η τρόικα τελείωσε για την Ελλάδα.
Οι βερμπαλισμοί αυτοί είναι που έχουν ανησυχήσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι βλέπουν ότι, αντί να «συμμορφωθεί» η χώρα και να συνεχίσει την αιματηρή λιτότητα, ο Σαμαράς βγαίνει και μοιράζει περισσότερα απ’ όσα έχει μαζέψει. Το παιχνίδι θα παιχτεί στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής, όπου ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα «ψήσει» για μια ακόμη φορά τη Μέρκελ να συνδράμει ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της τρόικας.
Αδυναμία
Η ουσία είναι ότι οι υπουργοί είχαν πιστέψει ότι θα «κουλαντρίσουν» την τρόικα και ότι οι εταίροι λόγω εκλογών θα βοηθήσουν για να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα, λες και δεν βλέπουν οι ξένοι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει καταρρεύσει στα μάτια των πολιτών. Τώρα ο ένας υπουργός τα ρίχνει στον άλλο και όλοι μαζί ξαναβρίσκουν ως αποδιοπομπαίο «τράγο» τον Στουρνάρα.
Του καταλογίζουν αδυναμία διαπραγμάτευσης με την τρόικα και θεωρούν ότι παραγνωρίζει συμβολισμούς έντονους για τη χώρα, οι οποίοι, εάν θιγούν, μπορεί να… ρίξουν αυθημερόν την κυβέρνηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, του καταλογίζουν ότι δεν έχει πολιτικό αισθητήριο. «Είναι δυνατόν να δέχεται να συζητηθεί, επειδή έχει εφαρμοστεί αλλού από τον ΟΟΣΑ, η “νόθευση” του ελαιολάδου με σπορέλαιο για να πέσουν οι τιμές; Πώς θα πάμε στα χωριά να το εξηγήσουμε; Θα μας πάρουν με τις ντομάτες» λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Ας μην κουβεντιάσουμε για το γιαούρτι που θα φτιάχνεται από σκόνη γάλακτος».
Αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» είναι που εμποδίζουν τη συμφωνία και προκαλούν – μαζί με τις γνωστές για τα βιβλία, το φρέσκο γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα – την εμπλοκή. Ο Χατζηδάκης είναι επιφυλακτικός με ορισμένες από τις κινήσεις του Στουρνάρα, αλλά ποτέ δεν βγαίνει να διαφωνήσει, αφού στο κεντρικό πλαίσιο ταυτίζονται. Όμως ούτε εκείνος δέχεται τέτοιες «μεταρρυθμίσεις», αφού ξέρει ότι δεν θα περάσουν από τη Βουλή.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τα έχει με τον Χατζηδάκη και λόγω Β’ Αθηνών – και με τον Σκορδά, ο οποίος έχει καταλήξει να γίνει… «τσιράκι» του και σκοπεύει να είναι υποψήφιος επίσης στη Β’ Αθηνών – για τα φάρμακα, αφού, όπως λένε συνεργάτες του, εμφανίζονται ως ντίλερ των σούπερ-μάρκετ και συμφωνούν να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα εκτός φαρμακείων. Ο Γεωργιάδης υποχρεώθηκε να οπισθοχωρήσει πετώντας το μπαλάκι της οριστικής απόφασης μετά τις ευρωεκλογές αφού, όπως λέει, θα υπάρξει μια πιλοτική δοκιμαστική περίοδος για να κριθεί εάν θα έχουν πέσει οι τιμές με το μοντέλο που προτείνει.
Όλοι οι υπουργοί, αλλά κυρίως ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, έπεσαν πάνω στον Άδωνι μόλις έκανε την γκάφα και ανακοίνωσε το πεντάευρω για εξέταση από τα πολυϊατρεία και μέσα σε τρεις μέρες το μάζεψε δίνοντας εξάμηνη περίοδο χάριτος στους ταλαιπωρημένους ασθενείς από το λουκέτο του ΕΟΠΥΥ.
Το Ποντίκι

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα