Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΦΑΡΟΣ...φαλλικό σύμβολο




Λογοτεχνικά σύμβολα: ο Φάρος Με την ευρύτερη έννοια, σύμβολο είναι οτιδήποτε σημαίνει κάτι, κατ’ αυτήν την έννοια κάθε λέξη αποτελεί σύμβολο. 

Στη λογοτεχνία, όμως, ο όρος χρησιμοποιείται για μια λέξη ή έκφραση που μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο πέρα από την αρχική του σημασία ή να παραπέμπει σε ένα φάσμα αναφορών πέραν του ιδίου. Ορισμένα σύμβολα είναι «συμβατικά» ή «δημόσια», όπως π.χ. ο σταυρός ή η σημαία. Αυτό σημαίνει ότι η απώτερη σημασία τους είναι καθορισμένη στο πλαίσιο μιας δεδομένης κουλτούρας. 

Με άλλα λόγια, δε θέλει και πολύ κόπο να καταλάβει κανείς ότι ο σταυρός παραπέμπει στη θυσία ή στην αγάπη, ανάλογα βέβαια και με τα συμφραζόμενα. Υπάρχουν, όμως, και κάποια σύμβολα περισσότερο «ιδιωτικά», που κάποιοι δημιουργοί χρησιμοποιούν συχνά, που η δευτερεύουσα σημασία τους είναι δική τους επινόηση. 

Στην περίπτωση αυτή, η ερμηνεία του συμβόλου είναι δυσκολότερη. Κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, ο φάρος αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πρώτης κατηγορίας, είναι δηλαδή ένα σύμβολο που μιλάει από μόνο του. 


Εξετάζοντάς το ψυχαναλυτικά, είναι σίγουρα ένα φαλλικό σύμβολο λόγω σχήματος. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι τυχαίο ότι ο φάρος είναι γένους αρσενικού στα ελληνικά και η θάλασσα θηλυκού. Επίσης στα γαλλικά. Με λίγη ανοχή, νομίζω και στα ισπανικά.

 Φαλλικό σύμβολο, άρα σύμβολο κυριαρχίας. Μετά είναι το φως. Το φως μέσα στο σκοτάδι. Που αμέσως παραπέμπει στο σωστό προσανατολισμό, στο στόχο. Και αφού μιλάμε για λογοτεχνία, εννοούμε το στόχο, τον προσανατολισμό του ανθρώπου, την προσπάθειά του να ορίσει τη ζωή του, να ερμηνεύσει τα γεγονότα, να ανακαλύψει τον εαυτό του. Είναι επίσης σημαντικό, ότι ο φάρος είναι ένα βήμα πριν το λιμάνι, οδηγεί στο λιμάνι. Και το λιμάνι είναι σαφέστατα ένα ακόμα σύμβολο, της ασφάλειας, της παρηγοριάς, της ζεστής αγκαλιάς.

 Ένα τελευταίο στοιχείο, είναι το ύψος του. Ο φάρος μπορεί να είναι ορατός, συμπαγής και απτός αλλά είναι δύσκολο να τον φτάσει κανείς. Η προσέγγισή του αποτελεί κατόρθωμα. 

Λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που δημιουργεί η θάλασσα, τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα. 

Ένας αξεπέραστος λογοτεχνικός φάρος βρίσκεται στο βιβλίο της Βιρτζίνιας Γουλφ Μέχρι το Φάρο

Ο φάρος της Γουλφ έχει όλες αυτές τις παρασημάνσεις που ανέφερα εγώ εδώ και ίσως πολλές ακόμα. 

Είναι σίγουρα στόχος. Οι ήρωες του βιβλίου ζουν σε ένα αποστειρωμένο, σκοτεινό περιβάλλον, που υπαγορεύεται από τις κοινωνικές συμβάσεις και από τους ρόλους τους μέσα στην οικογένεια. 

Ο καθένας τους επιθυμεί το φως, και όλοι τους ανυπομονούν να κάνουν μια εκδρομή μέχρι το φάρο. 

Για τον καθένα ο φάρος σημαίνει και κάτι διαφορετικό, αλλά πολύ βαθιά, πολύ εσωτερικά, αυτός ο πόθος τους να πατήσουν τη σταθερή γη που περιβάλλει το φάρο θα είναι μια νίκη γι’ αυτούς, μια νίκη ενάντια στην αλήθεια που όλοι τους γνωρίζουν, ότι τα πάντα γύρω μας είναι εφήμερα.

  ο φάρος είναι πράγματι αυτός που οδηγεί στο σκοτάδι.

Ο Φάρος με το φως του καθοδηγεί κ προστατεύει. Έτσι για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει τη γνώση και τη δύναμη να το κάνει. Τον βλέπω λοιπόν σα ένα δυνατό, σταθερό σημείο, με γνώση που καθοδηγεί τους άλλους. Καθοδηγεί ή προειδοποιεί τους άλλους. Δύσκολος στην πρόσβαση.  Δύσκολος, καθώς δύσκολη η απόχτηση δύναμης κ γνώσης. Φτάνεις εκεί όταν είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις τα βάθη του εαυτού σου κ να γίνει κ ο ίδιος θεματοφύλακας κ αργότερα πομπός. Να γίνεις Φάρος ή Φαροφύλακας.

 "Ζούμε στο χώρο των τριών διαστάσεων και συχνά μας ξεφεύγει η σημαντική τέταρτη διάσταση που είναι ο χρόνος

 Το φως που αναδύεται μέσα απ'το σκοτάδι, η γνώση, η δύναμη ίσως δηλαδή για να έχει ο φαροφύλακας καλύτερη ορατότητα είναι αρκετά ψηλός και για να ξεχωρίζει από μακρία ώστε να τον διακρίνουν ευκολότερα τα πλοια Πάντως με τη θάλασσα συμβαινει το αντίθετο... Είναι γένους θηλυκού και χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός από τους ναυτικούς και γενικότερα για τις γυναίκες.

Για ένα φαλλικό σύμβολο δεν αποτελεί προϋπόθεση να έχει σχεδιαστεί αυτό έχοντας τον φαλλό κατά νου. Απλά το σχήμα του μοιάζει και σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο παραπέμπει στον φαλλό. Η λίμπιντο είναι μια ισχυρή δύναμη, βαθιά χαραγμένη στο γονιδίομά μας και μέσα σε όλη την επιρροή που ασκεί στον ανεπτυγμένο και περίπλοκο ανθρώπινο ψυχισμό, είναι μόνο φυσικό να ωθεί σε ταύτιση, έστω υποσυνείδητα, κάποιων εικόνων με την γενετήσια φύση. ο φαρος οδηγει στο σκοταδι; τελικα ειναι το φως μεσα στο σκοταδι που συμβολιζει τον προσανατολισμο ή οδηγει στο σκοταδι?

ενδέχεται λοιπόν αυτά τα δύο να μην έχουν διαφορά. φυσικά  ο φάρος σε οδηγεί όταν βρίσκεσαι στο σκοτάδι. Όμως αν το σκεφτείς, και προς τα εκεί που σε οδηγεί, πάλι σκοτάδι έχει (μέχρι να ξημερώσει).. 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα