Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΤΟ ΜΗΛΟ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ


Το άτομο λέγεται Νιούτον, αυτό είναι το όνομά του, όμως οι Έλληνες διάβασαν Νεύτων τον Newton κι έτσι πέρασε στα σχολικά βιβλία, στις εγκυκλοπαίδειες. Isaac Newton, Άϊζακ Νιούτον, και τον κάναμε Ισαάκ Νεύτων.
Το μήλο δεν το έφαγε στο κεφάλι, όπως καταγράφηκε στο θρύλο. Ο κορυφαίος επιστήμων της εποχής του, Άγγλος μαθηματικός και φυσικός, που μελέτησε τη βαρύτητα και ανέπτυξε τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης, απλά είδε από το παράθυρο να πέφτει στο έδαφος ένα μήλο από το δένδρο. Γιατί έπεσε;
Ε, αποκόπηκε από τη μηλιά ο καρπός και δεν θα έμενε στον αέρα. Ναι, γιατί το μήλο δεν πέταξε στον ουρανό; Και με ποια ταχύτητα έπεσε στο χώμα, το μήλο, το φύλλο της μηλιάς, ένα ψόφιο χελιδόνι, μια πέτρα, ένα σπασμένο κλαρί.

Όλα ξεκινούν από τη σκέψη, λέει ο αποδυτηριάκιας. Το ψάχνεις το πράμα, το φιλοσοφείς. Πρώτα αυτό, μετά θα παίξουν μπάλλα, θα μπουν στο παιχνίδι τα επιστημονικά δεδομένα. Φιλόσοφος ήταν ο Νιούτον. Πρώτα προσδιόρισε την έννοια της βαρύτητας, της αντιληπτής και διαφορετικής και μεταβλητής δύναμης κάθε σώματος.
Προηγήθηκε ο ορισμός της μάζας. Τι θα πει Μήλο; Δεν είμαστε στην ανύπαρκτη εποχή του Αδάμ και της Εύας που τους είπε Μη δοκιμάσετε το μήλο, είναι καρπός απαγορευμένος. Τι θα πει μήλο, λοιπόν; Πρώτα είναι ύλη. Άλλο κλειδί αυτό. Φιλοσοφικά και επιστημονικά μιλάμε, δεν είμαστε σεφ για να φτιάξουμε κομπόστα, ούτε γιατροί να εντοπίσουμε τις θρεπτικές ουσίες του μήλου.
Έτσι έφθασε στον καθορισμό της τροχιάς των πλανητών ο μίστερ Άϊζακ και επεσήμανε τις ανωμαλίες της τροχιάς της σελήνης.
Ερωτεύθηκε τον υδράργυρο, έπαιξε πολύ μ' αυτό το μέταλλο, όταν διερεύνησε τη φύση των ουσιών, σε εποχή που η χημεία ήταν πολύ πίσω. Και όπως την έψαξε φιλοσοφικά στη φυσική έτσι και στη χημεία ανέτρεξε σε απόκρυφες παραδόσεις. Γεννήθηκε το 1642 και πέθανε σα σήμερα, 20 Μαρτίου το 1727.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα