Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΑΠ' ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ


Μια νέα τροπή έχει πάρει στις μέρες μας η αντιπαράθεση των δυϊκών δυνάμεων και ο "πόλεμος των αντιθέτων" του Ηράκλειτου. Μόλις πριν λίγες δεκαετίες, βασική μελέτη των κοινωνιολογικών σχολών ήταν η πάλη των τάξεων, δηλαδή η στρωμάτωση των κοινωνιών σε τάξεις, θέσεις και ρόλους (όπου η κατάταξη των ατόμων σ' αυτές κρίνονταν με βάση το εισόδημα, το κύρος και τη δύναμη που απόρεε απ' αυτά) και η οικονομικο-πολιτικο-κοινωνική και πολιτισμική αντιπαράθεση μεταξύ τους. Σήμερα, η θεώρηση αυτή μοιάζει μακρινή και ξένη με τις συνθήκες ζωής και ύπαρξης των ανθρώπων, καθώς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των τάξεων, θέσεων και ρόλων έχουν σχεδόν καταρρεύσει και όλο το δομικό και θεσμικό πλαίσιο των κοινωνιών έχει γίνει ομιχλώδες και ασαφές. 



  Σήμερα, έχει παραμείνει μια τυπική μορφή στρωμάτωσης, καθαρά διπολική, όπου τις λίγες θέσεις κορυφής καταλαμβάνουν τα γνωστά και άγνωστα ονόματα, πίσω απ' τα παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων και όλοι οι υπόλοιποι στις κατώτατες βαθμίδες της κοινωνικής πυραμίδας.

  Παρ'ολα αυτά όμως, η "πάλη των τάξεων" μοιάζει σα μια ξεθωριασμένη κατάσταση που πλέον δεν έχει κανένα νόημα για τον τωρινό "παγκόσμιο άνθρωπο", μιας και η πάλη έχει μεταφερθεί σε μια νέα πίστα, όπου οι παίχτες δε αντιμάχονται για μια θέση στο κοινωνικό βάθρο, αλλά για τη διατήρηση ή όχι της ψυχής τους...

  Στη νέα αυτή πάλη, η αντιπαράθεση δεν αφορά υλικά αγαθά, αλλά πνευματικά συμφέροντα, υπερβατικές αλήθειες, τη διατήρηση ελέγχου του ατομικού και παγκόσμιου νου και τη διακυβέρνηση των ψυχών! Στον έναν πόλο υπάρχει η διαχωριστική αντίληψη της ζωής, ο φόβος, ο εγωισμός, το πνεύμα της άρνησης και της επιβολής εξουσίας πάνω στις διάφορες μορφές ζωής, η χειραγώγηση των συνειδήσεων και η σκοτεινή στείρα ματιά για τη ζωή και την ύπαρξη...Στον άλλο πόλο στέκει η ολιστική αντιμετώπιση της ζωής, η αγάπη, η συμπεριεκτικότητα, η δημιουργική πρόθεση-δύναμη που βασίζεται στη σοφία και στον έρωτα, η φωτεινή ματιά για έναν μέλλον αποκαθαρμένο απ' την "αρχαία σκουριά"!

  Η πνευματική μάχη που διεξάγεται σήμερα στον πλανήτη, δεν περιορίζεται ουσιαστικά σε διακρατικά ή διαταξιακά πλαίσια, παρόλη την έμφαση που δίνεται σε οικονομικούς λόγους (παγκόσμια οικονομική κρίση) και έχει φτάσει σ' ένα υψηλό επίπεδο πόλωσης, με αποτέλεσμα να έχει κορυφωθεί ο δυισμός περισσότερο από ποτέ, τουλάχιστον στην γνωστή ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών...!

  Η κοινωνιολογική ανάλυση και μελέτη της νέας πνευματικής πάλης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς μετατοπίζεται το κέντρο βάρους από "εξωτερικούς" παράγοντες (κοινωνικοί θεσμοί, κοινωνικοποίηση, κοινωνικές δομές κ.λ.π) σε "εσωτερικούς", όπως είναι ο βαθμός συνειδητότητας, η πνευματική διεύρυνση, ο δομικός μετασχηματισμός της ατομικής και συλλογικής αντίληψης, η ανάγκη ενηλικίωσης της ανθρωπότητας, ώστε να αναλάβει την ευθύνη της ανέλιξής της σ' ένα λεπτοφυέστερο επίπεδο ύπαρξης και δόνησης.

  Οι μελλοντικές κοινωνίες που θα προκύψουν θα είναι ανάλογες της έκβασης αυτής της πάλης και θα καθρεφτίζουν το βαθμό ωριμότητας της ανθρωπότητας, ώστε να διαχειριστεί και να καθορίζει μόνη της τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα ζει και θα δημιουργεί, χωρίς να χρειάζεται "εκλεκτούς πεφωτισμένους" που θα την χειραγωγούν και θα την κατευθύνουν.

  Ας αναλογιστούμε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί συγχρόνως, σαν μια εφυής οντότητα, ποιό μέλλον θέλουμε να δρομολογήσουμε και σε ποιά ποιότητα κοινωνιών θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε....!


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα