Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ οι σεισμολόγοι! Περιμένουν ΣΕΙΣΜΟ 9 Ρίχτερ και ΤΣΟΥΝΑΜΙ 15 μέτρων

ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ οι σεισμολόγοι! Περιμένουν ΣΕΙΣΜΟ 9 Ρίχτερ και ΤΣΟΥΝΑΜΙ 15 μέτρων



Έναν  σεισμό μεγέθους της τάξης των 9 Ρίχτερ που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τσουνάμι με παλιρροϊκά κύματα ύψους 15 μέτρων αναμένουν από το ρήγμα του Ικουίκουε στη βορειοδυτική Χιλή οι σεισμολόγοι.

"Θα μπορούσε να συμβεί αύριο ή σε 50 χρόνια. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Ωστόσο, το βασικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο πρόσφατος σεισμός των 8,2 Ρίχτερ δεν είναι η μεγάλη δόνηση που περιμένουμε στην περιοχή" δηλώνει ο Μάικ Σίμονς, σεισμολόγος της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS).

Η Χιλή είναι από τις περισσότερο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου καθώς βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου η τεκτονική πλάκα Νάζκα εισέρχεται κάτω από τη νοτιοαμερικανική πλάκα πιέζοντας την Κορδιλλιέρα των Άνδεων
σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Η πίεση από τη σύγκρουση των δύο πλακών μεγιστοποιείται στο ρήγμα του Ικουίκουε στα βορειοδυτικά της Χιλής, το οποίο έδωσε τον πρόσφατο σεισμό.

"Είναι το μοναδικό εναπομείναν ρήγμα που δεν έχει δώσει σεισμό τα τελευταία 140 χρόνια" προσθέτει ο Σίμονς.

Γνωρίζουμε ότι οι δύο τεκτονικές πλάκες πλησιάζουν μεταξύ τους κατά έξι ως επτά εκατοστά κάθε χρόνο. Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό με τα 140 χρόνια θα έπρεπε να έχουν μετακινηθεί κατά 11 μέτρα, οπότε μπορείτε να υπολογίσετε το μέγεθος του σεισμού που περιμένουμε" καταλήγει.

Σημειώνεται ότι στη Χιλή σημειώθηκε ο μεγαλύτερος ποτέ καταγεγραμμένος σεισμός στον κόσμο, μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε τον 5.000 ανθρώπων στις 22 Μαΐου του 1960.

«Ο μεγάλος σεισμός είναι καθ΄ όδόν. Στην πραγματικότητα, το σύνολο αυτού του ρήγματος μήκους 600 χιλιομέτρων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Μόνο ένα τμήμα μήκους 180 χιλιομέτρων και πλάτους 120 χιλιομέτρων ενεργοποιήθηκε, υπάρχουν ζώνες, τόσο στη βόρεια Χιλή, όσο και στο νότιο Περού που δεν έχουν κουνηθεί. Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό μεγέθους 8,5 περίπου βαθμών», επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάριο Πάρντο υποδιευθυντής του Κέντρου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Χιλής.

«Οι σεισμοί της Τρίτης και της Τετάρτης θα επιταχύνουν την έλευση του μεγάλου σεισμού. Οι σεισμοί που σημειώθηκαν ξεμπλόκαραν τμήμα της ζώνης επαφής των δύο τεκτονικών πλακών. Αυτό μετέθεσε τα σημεία αντίστασης σε άλλες ζώνες του ρήγματος. Σε μία δεδομένη στιγμή το σύνολο της ζώνης επαφής θα ξεμπλοκάρει, μέσα σε λίγα λεπτά, δίνοντας έναν μεγάλο σεισμό, που θα συνοδευτεί από ένα πολύ ισχυρό τσουνάμι με κύματα 10 έως 15 μέτρων. Καμία κατασκευή δεν θα μπορέσει να αντισταθεί», δηλώνει από την πλευρά του ο καθηγητής της Ecole Normale Superieure του Παρισιού Ραούλ Μανταριάγκα.

-Εκτοπίστηκαν 1 εκατ. άνθρωποι

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας, τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού σε κατάσταση φυσικής καταστροφής ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 8,2 βαθμών, που έπληξε τη χώρα προκαλώντας τον θάνατο έξι ανθρώπων, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Επίσης, ο σεισμός εκτόπισε από τις εστίες τους ένα εκατομμύριο ανθρώπους και άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές στις υποδομές.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα