Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Δείτε ποιες ασθένειες μας μεταδίδουν τα κατοικίδια

Δείτε ποιες ασθένειες μας μεταδίδουν τα κατοικίδια
Εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία των ιδιοκτητών κατοικιδίου έπειτα από τα δύο κρούσματα φυματίωσης από γάτα σε άνθρωπο που καταγράφηκαν στη Βρετανία.

Ωστόσο, οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν ότι τα δύο περιστατικά δεν είναι ενδεικτικά κάποιου κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι και τα κατοικίδια είναι συχνά φορείς των ίδιων ασθενειών ή μολύνονται από τις ίδιες πηγές.

Δείτε ποιες ασθένειες μεταδίδονται από τα πέντε δημοφιλέστερα κατοικίδια.


1. Γάτες


Η συνηθέστερη λοιμώδης νόσος που μεταφέρεται από τις γάτες ονομάζεται Νόσος από τις Αμυχές της Γάτας ή Νόσος εξ Ονύχων Γαλής (Cat Scratch Disease). Οφείλεται στο βακτήριο bartonella και προκύπτει έπειτα από γρατζουνιά ή δάγκωμα της γάτας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το οίδημα γύρω από το τραύμα και την έντονη κόπωση. Δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι γάτες είναι επίσης φορείς του μικροσκοπικού παρασίτου T. Gondii το οποίο ευθύνεται για την τοξοπλάσμωση. Βρίσκεται κυρίως στα κόπρανα της μολυσμένης γάτας. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν η γάτα μας έχει αρρωστήσει επειδή τα συμπαθή τετράποδα συνήθως δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Εάν το παράσιτο εξαπλωθεί στο περιβάλλον ή την τροφική αλυσίδα μπορεί εύκολα να μολύνει και τον άνθρωπο.

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τις εγκύους, καθώς η λοίμωξη μπορεί να μεταφερθεί στο έμβρυο, προκαλώντας βλάβες στον εγκέφαλο και τα μάτια.

Η τοξοπλάσμωση δεν παρουσιάζει πάντοτε συμπτώματα στον άνθρωπο, όταν όμως αυτά εκδηλωθούν μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης.

2. Σκύλοι


Τα τσιμπούρια μπορεί να προκαλέσουν βορρελίωση (Νόσο του Lyme) τόσο στο σκύλο όσο και τον άνθρωπο. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι το κόκκινο εξάνθημα γύρω από το δάγκωμα. Ακολουθούν συμπτώματα όμοια με της γρίπης και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εκδηλωθεί οίδημα γύρω από τις αρθρώσεις και να προκύψουν νευρολογικές επιπλοκές.

Η πιο επικίνδυνη νόσος που μπορεί να μεταφέρει στον άνθρωπο ο σκύλος είναι η λύσσα, όμως τα κρούσματα σήμερα εντοπίζονται κυρίως στην Ασία.

3. Τρωκτικά


Τα δημοφιλέστερα κατοικίδια τρωκτικά είναι τα χάμστερ και τα τσιντσιλά. Όλα τα τρωκτικά, είτε οικόσιτα είτε άγρια, μεταφέρουν βακτήρια και ιούς που απειλούν την υγεία του ανθρώπου. Τα οικόσιτα ποντίκια μπορεί να μεταφέρουν στον άνθρωπο τον ιό hantavirus. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα όμοια με της γρίπης αλλά και σοβαρής μορφής πνευμονοπάθεια και νεφροπάθεια.

Μία ακόμη σοβαρή λοίμωξη είναι η λεπτοσπίρωση. Αν και είναι σχετικά σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

4. Παπαγαλάκια


Ψιττάκωση ονομάζεται η βακτηριακή λοίμωξη που εκδηλώνεται στα πτηνά και κυρίως τους παπαγάλους. Μεταφέρεται με τον αέρα και μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο, προκαλώντας υψηλό πυρετό, διάρροια, λοίμωξη στα μάτια και ανοιχτόχρωμα εξανθήματα.

5. Ερπετά


Το σπάνιο και εξωτικό κατοικίδιο μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια μορφή σαλμονέλας. Τα ερπετά και ιδιαίτερα τα φίδια μεταφέρουν το βακτήριο στο δέρμα τους και το αποβάλλουν στα κόπρανά τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πυρετό, την τάση προς έμετο, τον πόνο στην κοιλιά και τη διάρροια.

onmed


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα