Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Διαχείριση χρόνου...



Η σωστή εκμετάλλευση του χρόνου είναι το μυστικό για την πραγματοποίηση αυτών που πρέπει αλλά και αυτών που θέλει να κάνει κάποιος. Όταν δεν καταφέρνουμε αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο, μερικές φορές αισθανόμαστε μπερδεμένοι, απογοητευμένοι ή θυμωμένοι.

Αναρωτιόμαστε:

«Τί έκανα λάθος;»

«Γιατί δεν μπόρεσα να τελειώσω εγκαίρως τη δουλειά που είχα σχεδιάσει;»

«Γιατί ποτέ δεν προλαβαίνω τις προθεσμίες;»

Ψάχνοντας για τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, πολλοί άνθρωποι υιοθετούν τεχνικές που έχουν δει να λειτουργούν για άλλους, αγνοώντας τις αντίστοιχες στάσεις ή προσδοκίες που θα ενίσχυαν τη σωστή διαχείριση του δικού τους χρόνου.

Σκεφτείτε τους παρακάτω μύθους που δείχνουν πως ορισμένες στάσεις μπορούν να εμποδίσουν τη αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου:



Μύθος 1

Πιστεύω ότι η ζωή μου ελέγχεται από εξωτερικά γεγονότα.

Η πραγματικότητα είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε πολλές πλευρές της ζωής μας και ότι είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για να ασκήσουμε αυτόν τον έλεγχο. Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους εξαρτώνται από εξωτερικά γεγονότα, όπως προθεσμίες ή προσδοκίες άλλων για να τους καθοδηγήσουν στην εκτέλεση ορισμένων εργασιών. Το να μάθει κανείς να αναγνωρίζει τι μπορεί να ελέγξει σε σχέση με τις επιλογές που έχει είναι το πρώτο βήμα στην πορεία διαχείρισης του χρόνου. Καλό είναι να αξιολογεί κανείς τι πρέπει να γίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να αποφασίζει τι μπορεί να αναβάλει. 

Μύθος 2

Θα έπρεπε να ικανοποιώ τις προσδοκίες όλων.

Οι απόψεις και οι απαιτήσεις των άλλων μπορεί να μη σας ται ριάζουν. Σκεφτείτε ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες προτού σκεφτείτε τι περιμένουν οι άλλοι από εσάς.

Μύθος 3

Πρέπει να καταργήσω τα... όριά μου.

Όλοι έχουμε όρια. Το να μην τα αναγνωρίζετε σας ωθεί στο να γίνεστε τελειομανείς στις επιδιώξεις σας. Δεδομένου όμως ότι η τελειότητα είναι αδύνατη, δεν πρόκειται ποτέ να αισθανθείτε ικανοποιημένοι με ό,τι έχετε καταφέρει. Μόνο οι εφικτοί στόχοι μπορούν να σας βοηθήσουν να οργανώνετε καλύτερα το χρόνο σας και να απολαμβάνετε τη χαρά της επίτευξής τους.



Παράγοντες που συντελούν στη σωστή διαχείριση του χρόνου:

Συνειδητοποιήστε τους βιορυθμούς σας και χρησιμοποιήστε τους προς όφελός σας. Αν, για παράδειγμα, εργάζεστε καλύ τερα το πρωί, μην αφήνετε το διάβασμά σας για το βράδυ. Κάντε όλες τις απαιτητικές δουλειές της ημέρας την ώρα που τα επίπεδα της ενέργειάς σας είναι στο υψηλότερο σημείο.

Αντιληφθείτε πόσο σπουδαίο είναι να ανταμείβετε τον εαυτό σας για την πρόοδο που κάνετε. Μπορείτε να διαιρέσετε τις εργασίες σας σε μικρότερα κομμάτια μετά το πέρας των οποί ων θα ανταμείβετε τον εαυτό σας (θυμηθείτε να ανταμείβετε τον εαυτό σας για την επίτευξη και όχι για την πρόθεση!).



Τεχνικές

1. Σκεφτείτε αυτά που θέλετε να κατορθώσετε μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Το πρώτο βήμα είναι να ορίσετε καθαρά τους στόχους σας σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας

2. Ξεχωρίστε τους σημαντικούς στόχους και αποφασίστε ποιοι χρειάζονται την άμεση προσοχή σας και ποιοι μπορούν να αναβληθούν. Να είστε ρεαλιστικοί με τον διαθέσιμο χρόνο σας.

3. Προβλέψτε προθεσμίες (π.χ. αν είστε φοιτητής – φοιτήτρια, για εξετάσεις, προόδους, εργασίες) και σχεδιάστε έτσι το χρόνο σας προκειμένου αυτές οι προθεσμίες να μπουν στην καθημερινότητά σας. Φτιάξτε ένα λογικό πρόγραμμα με αυτές.

4. Το επόμενο βήμα είναι να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας τις δραστηριότητες που μπορούν να προγραμματιστούν με περισσότερη ευελιξία (σπορ, γυμναστική, χόμπι).

5. Εντοπίστε συγκεκριμένους στόχους για κάθε εβδομάδα και σημειώστε Α, Β ή Γ ανάλογα με το πόσο σημαντικοί είναι (Α: σημαντικότεροι στόχοι, Β: μέτρια σημαντικοί στόχοι, Γ: λιγότερο σημαντικοί στόχοι).

6. Δώστε προσοχή στην κατηγορία Β. Επαναξιολογήστε τους στόχους αυτής της κατηγορίας και επανατοποθετήστε τους είτε στην κατηγορία Α είτε στην κατηγορία Γ. Η αύξηση ή η μείωση της σημαντικότητας αυτών των στόχων θα σας βοηθήσει ώστε να μην αποσπάστε από τις δραστηριότητες που δεν ανήκουν στις προτεραιότητές σας.

7. Μην σπαταλάτε χρόνο σε λιγότερο σημαντικές δραστηριότητες. Είτε παραλείψτε τις είτε αναθέστε τις σε άλλον.

8. Αξιολογείστε τις δραστηριότητες της κατηγορίας Α (σημαντικότεροι στόχοι). Αποφασίστε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να φτάσετε σε αυτούς τους στόχους. Διαιρέστε τους σε μικρότερες ενότητες.

9. Αποφύγετε τη σπατάλη χρόνου και τα πολλά διαλείμματα. Προστατέψτε το πρόγραμμά σας λέγοντας «όχι» σε διακοπές, δραστηριότητες, αιτήματα ή ανθρώπους.

Το φυσικό περιβάλλον εργασίας σας μπορεί να σας βοηθήσει ή να εμποδίσει την επιτυχία σας. Φροντίστε να είναι απομακρυσμένο από θόρυβο και να έχετε κοντά σας τα εργαλεία που χρειάζεστε.


liverichlr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα