Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Όνειρα


Lonely
Ο Sigmund Freud υποστήριζε πως τα όνειρα εκφράζουν ασυνείδητες επιθυμίες. Όλοι μας βλέπουμε όνειρα αλλά οι περισσότεροι το πρωί δεν τα θυμόμαστε. Το όνειρο μπορεί να περιέχει εικόνες, ήχους, άλλες αισθήσεις και διάφορα συναισθήματα. Αυτά ενώνονται και δημιουργούν ένα αλλοπρόσαλλο σενάριο κατά την διάρκεια του ύπνου και κυρίως κατά την φάση REM.
Ο ύπνος REM είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες κινήσεις των ματιών. Τα εγκεφαλικά κύματα είναι ενεργοποιημένα αλλά οι μύες του σώματος είναι σε βαθιά χαλάρωση. Ο ύπνος REM καταλαμβάνει το 20% με 25% του συνολικού ύπνου των ενηλίκων και εμφανίζει έλλειψη νορεπινεφρίνης στον εγκεφαλικό φλοιό που βοηθάει στην δημιουργία των ονείρων. Τα ζώα επίσης ονειρεύονται και έχουν τις ίδιες φάσεις ύπνου με τον άνθρωπο.

Τα όνειρα μας μπορεί να περιέχουν κάποιο κρυμμένο νόημα, γιατί το μυαλό χρησιμοποιεί σύμβολα, τα οποία συνήθως αντικαθιστούν τους πρωταγωνιστές και δημιουργούν ένα σενάριο, ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη της ηρεμίας του ύπνου.
Τα σύμβολα αυτά είναι συνήθως αρχέτυπα, βρίσκονται στο συλλογικό ασυνείδητο και αντιπροσωπεύουν βασικά περιεχόμενα της μνήμης που είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους ή σε συγκεκριμένες εθνολογικές ομάδες.
Τα όνειρα μπορεί να διαδραματίσουν δημιουργικό ρόλο, να μας βοηθήσουν να λύσουμε προβλήματα, να μας δώσουν νέες ιδέες, και λύσεις σε πολύπλοκες σχέσεις. Φαίνονται να έχουν την εξουσία να προωθήσουν την ψυχική μας λειτουργία και να μας οδηγήσουν σε ψυχική εγρήγορση. Αυτό είναι δυνατόν διότι στην ονειρική κατάσταση, το μυαλό εξακολουθεί να δουλεύει, αλλά δουλεύει ακόμα καλύτερα από ότι όταν είμαστε ξύπνιοι, επειδή δεν επηρεάζεται από οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα και μπορεί να επιτύχει καλύτερη συγκέντρωση.
Σύμφωνα με τον Carl Jung στα όνειρα εμφανίζονται εφτά αρχέτυπα σύμβολα.
  1. Η κοινωνία ή το μέρος που ζει. Σκηνές από την καθημερινότητα ή από το σπίτι σας που εσείς πρωταγωνιστείτε με τελείως διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που έχετε πραγματικά. Φανερώνει πτυχές της προσωπικότητας σας που δεν έχουν πλήρως αναπτυχθεί.
  2. Η σκιά ή το κρυφό και σκοτεινό μέρος. Είναι οι φόβοι μας και συνεχώς εμφανίζονται στα όνειρα μας με μορφές ανθρώπων που μας απειλούν ή μας τρομοκρατούν.
  3. Το αρσενικό και το θηλυκό. Είναι δύο στοιχεία που έχουμε όλοι μέσα μας. Παρουσιάζονται κυρίως λόγω σεξουαλικών ορμών και εμφανίζονται με κορίτσια η αγόρια που επιθυμούμε ή που έχουμε ως πρότυπα ομορφιάς.
  4. Η θέα ενός παιδιού. Είναι το αγνό, το καθαρό και το τρωτό που έχουμε μέσα μας. Συμβολίζει την αθωότητα αλλά και την ανάγκη για αγάπη και αποδοχή.
  5. Ο θεός ή ο σοφός δάσκαλος ή ο γέροντας. Ανάλογα τον πολιτισμό και την θρησκεία είναι το πρόσωπο εξουσίας που αναζητούμε καθοδήγηση από αυτό για την επίλυση προβλημάτων.
  6. Η μητέρα. Εμφανίζεται και ως νεράιδα ή ως Παναγία. Συμβολίζει την ανάγκη μας για κατανόηση και υποστήριξη. Μπορεί να εμφανιστεί και ως μάγισσα, εκεί συμβολίζει την κυκλοθυμία των μητέρων.
  7. Το κακό. Εμφανίζεται κυρίως σαν συναίσθημα και φέρνει στην επιφάνεια τις αδυναμίες και τους φόβους μας.

Κάνε τη ζωή σου ένα όνειρο και το όνειρό σου πραγματικότητα.
Antoin de Saint-Exupery
 Βιβλιογραφία:
Ο άνθρωπος και τα σύμβολά του, Carl Gustav Jung, Εκδ. Αρσενίδης
Η Ερμηνεία των Ονείρων, Sigmund Freud, Εκ. Επίκουρος

 Το Κλειδί της Σκέψης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα