Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Πιθανή καταγραφή της έκρηξης της Θήρας σε αιγυπτιακή επιγραφή


Σπασμένα κομμάτια της «Στήλης Καταιγίδας» βρέθηκαν στην τοποθεσία της αρχαίας Θήβας μεταξύ του 1947 και 1951 από Γάλλους αρχαιολόγους.

Απρίλιος 7, 2014.

Αιγυπτιακή επιγραφή 3.500 ετών σε έναν ογκόλιθο στην Αίγυπτο, ενδέχεται να είναι η παλαιότερη αναφορά για τον καιρό στον κόσμο, και θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με τη χρονολογική σειρά των γεγονότων στη Μέση Ανατολή.


Σε μια νέα απόδοση της 40γραμμης επιγραφής, ύψους 1,8 μ. σε ασβεστίτη που αποκαλείται «Στήλη Καταιγίδας», περιγράφει τη βροχή, το σκοτάδι και τον «ουρανό που έχει καταιγίδα, χωρίς διακοπή, με ήχους πιο δυνατούς από τις κραυγές του όχλου».

Δύο επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του «Oriental Institute» του Σικάγο, πιστεύουν ότι οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που περιγράφονται στην επιγραφή, είναι το αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας – στο κοινώς ονομαζόμενο νησί Σαντορίνη- στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Επειδή οι εκρήξεις του ηφαιστείου είχαν ευρύτατες επιπτώσεις στον καιρό, η έκρηξη της Θήρας πιθανόν να έχει προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην περιοχή της Αιγύπτου.

Η νέα απόδοση της επιγραφής , επί της βασιλείας του Φαραώ Ἄμασις, που ήταν χρονολογικά κοντά στην έκρηξη της Θήρας, θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόηση των ακαδημαϊκών σε μια κρίσιμη καμπή στην ανθρώπινη ιστορία της Εποχής του Χαλκού και στον επαναπροσδιορισμό των αυτοκρατοριών της εποχής.

Η έρευνα που έγινε από τους  Nadine Moeller και Robert Ritner του Ανατολικού Ινστιτούτου του Σικάγου, παρουσιάζεται στην έκθεση της άνοιξης της «Journal of NearEastern Studies».

Οι επιστήμονες αποκάλεσαν την αιγυπτιακή στήλη ως  «Στήλη Καταιγίδας» - TempestStele,  και την χρονολογούν κατά τον πρώτο Φαραώ της 18ης δυναστείας. Το εύρημα ανακαλύφθηκε σε κομμάτια στη Θήβα, στο σύγχρονο Λούξορ, όπου  ο Ἄμασιςεξουσίαζε.

Εάν η στήλη περιγράφει τις συνέπειες της καταστροφής της Θήρας, η ακριβής χρονολόγηση της καθώς και του βασιλείου του Αμάσεως,  ενώ σήμερα πιστεύεται ότι ήταν περίπου το 1550 π.Χ.,  θα μπορούσε, πραγματικά, να ήταν 30 με 50 χρόνια νωρίτερα.

«Αυτό είναι σημαντικό για τους μελετητές της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, σε γενικές γραμμές, καθώς η χρονολόγηση που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι βασίζεται στους καταλόγους του Αιγύπτιου Φαραώ.

 Τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες αυτές, δήλωσε οMoeller,  επίκουρος καθηγητής της αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο ‘Oriental Institute’ που ειδικεύεται στην έρευνα για την χρονολογία της αρχαίας πολεοδομίας.

Το 2006, με την ραδιοχρονολόγηση ενός δένδρου ελιάς, που βρέθηκε κάτω από ηφαιστειακό στρώμα, τοποθετήθηκε η ημερομηνία της ηφαιστειακής έκρηξης στα 1621-1605 π.Χ.

Μέχρι σήμερα, η αρχαιολογική απόδειξη για την ημερομηνία της ηφαιστειακής έκρηξης ήταν διαφορετική από την ραδιοχρονολόγηση, όπως εξήγησε ο μετα-διδακτορικός  λόγιος του Ανατολικού Ινστιτούτου, Felix Hoeflmayer, ο οποίος έχει μελετήσει τις χρονολογικές επιπτώσεις σε σχέση με την έκρηξη της Θήρας.

Ωστόσο, εάν η ημερομηνία της βασιλείας του Αμάσεως είναι νωρίτερα, από ό, τι πιστεύονταν παλαιότερα, η προκύπτουσα μετατόπιση της χρονολογίας «μπορεί να λύσει το όλο πρόβλημα», δήλωσε  ο Hoeflmayer.



-
Σημείωση: Το πρωτότυπο δημοσίευμα στο University of Chicago


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα