Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ξεκόλλα και σπάσε το ράμφος σου

OK-XEKOLA-SPASE-
Ο Αετός ζει πολλά χρόνια, μέχρι και 70. Αλλά για να φθάσει σε αυτή την ηλικία, πρέπει στα 40 να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Τα μακριά και ευέλικτα νύχια του δεν μπορούν πλέον να αρπάξουν τη λεία του για να τραφεί. Το μακρύ και κοφτερό ράμφος του γίνεται πολύ κυρτό. Τα υπερήλικα και βαριά φτερά του, που οφείλονται στα πυκνά πούπουλα, κολλάνε στο στήθος του και τον δυσκολεύουν στο πέταγμα. Του μένουν λοιπόν δύο επιλογές: να πεθάνει ή να περάσει μια επώδυνη διαδικασία αλλαγής που διαρκεί 150 μέρες.
Η διαδικασία απαιτεί να πετάξει στην κορυφή ενός βουνού και να παραμείνει στη φωλιά του. Εκεί ο Αετός χτυπάει το ράμφος του σε ένα βράχο μέχρι να το αποκόψει. Αφού το αποκόψει, θα περιμένει να φυτρώσει καινούργιο και έπειτα θα αποκόψει τα νύχια του. Αφού φυτρώσουν τα καινούργια του νύχια, αρχίζει να μαδάει τα γερασμένα του φτερά. Μετά από πέντε μήνες, ο Αετός πραγματοποιεί τη διάσημη πτήση της Αναγέννησής του και ζει ακόμη 30 χρόνια! 

Αυτή είναι η απόδοση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου για την Αναγέννηση του περήφανου αετού. Αυτή η σκληρή και παράλληλα εμπνευστική διαδικασία, που εκθειάζει την αποφασιστικότητα του αετού να προσαρμόζεται για να ζήσει, δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Είναι μυθοπλασία. Αυτό όμως, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αυτό που ο αετός καλείται να κάνει στη φαντασία του ανθρώπου, πρέπει ο ίδιος ο άνθρωπος να το κάνει στην πραγματικότητα.
Η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η τάση ή η συνειδητή προσπάθεια να αλλάζει κάποιος και να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα δεν είναι απλώς ανθρώπινο γνώρισμα. Είναι ανθρώπινη ικανότητα για να εξελίσσεται και να πετυχαίνει. Είναι η δύναμή του για να πηγαίνει μπροστά, για να βλέπει μακριά, για να πετάει ψηλά. Ακριβώς, όπως ο περήφανος αετός.
Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός «περήφανος» για τον αετό που αλλάζει. Είναι περήφανος, γιατί έχει τη δύναμη να μη μένει στάσιμος και προσκολλημένος σε παλιές κατακτήσεις και δόξες που πέρασαν. Είναι περήφανος, γιατί δεν είναι ψευτοπερήφανος για να εγκλωβίζεται σε έναν μόνο τρόπο και σε μία μόνο κατάσταση. Είναι περήφανος, γιατί μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή.
Ακριβώς έτσι μπορεί και οφείλει στον εαυτό του να είναι περήφανος και ο άνθρωπος, που δεν κάνει τις παλιές δοξασίες του, τις κατεστημένες αντιλήψεις του και τις ανώριμες συνήθειές του σημαία για μια ολόκληρη ζωή. Το «εγώ έτσι είμαι και σε όποιον αρέσει» είναι συνταγή αυτοκτονίας στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, επαγγελματική ζωή.
«Προσαρμόζομαι» δε σημαίνει «αλλοιώνομαι». Κάθε άλλο. Το «προσαρμόζομαι» έχει μέσα του την πιο ισχυρή βούληση και καθιστά το υποκείμενο της διαδικασίας κυρίαρχο των πράξεων και των καταστάσεων.«Προσαρμόζομαι» σημαίνει κάνω στάση, ανοίγω τα μάτια, βλέπω γύρω μου, ακούω, σκέφτομαι, εφαρμόζω και πετυχαίνω με έξυπνες κινήσεις. Το αντίθετο είναι «βάζω το κεφάλι κάτω» και πηγαίνω, ακριβώς όπως τότε που ήμασταν 5 και μας έλεγαν «σήκωσε το κεφάλι σου ψηλά. Θα τρακάρεις στο δέντρο».
Ξεκόλλα και σπάσε το ράμφος σου για να πετάξεις για άλλα 30 χρόνια πιο ψηλά από το δέντρο που σου κλείνει το δρόμο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα