Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Γιατί δεν αυξάνονται οι δωρητές οργάνων;

Γιατί δεν αυξάνονται οι δωρητές οργάνων;
Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι παρά το γεγονός πως στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι υποστηρίζουν έντονα την αρχή της δωρεάς οργάνων, εντούτοις λιγότεροι από τους μισούς που είναι υπέρ φτάνουν τελικά να εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο δρ. Jason T. Spiegel από το πανεπιστήμιο Claremont Graduate και τα αποτελέσματα που εκείνος και η ομάδα του κατέληξαν δημοσιεύθηκαν στην τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης (American Psychological Association – APA).

Μια δημοσκόπηση του 2005 είχε αποκαλύψει ότι το 95% των Αμερικανών είναι υπέρ της δωρεάς οργάνων, αλλά μόλις το 40% από αυτούς είναι στις λίστες των δωρητών.



Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό που επηρεάζει περισσότερο ένα άτομο για να κάνει πράξη την θεωρητική του στάση απέναντι στην δωρεά οργάνων, είναι το πόσο νιώθει ότι συνεισφέρει προσωπικά στον σκοπό και όχι το αν συμμετέχει σε κάτι πιο γενικό για τον στόχο του σκοπού αυτού.

Το πόσο νιώθει ότι συνεισφέρει ο ίδιος προσωπικά λέγεται «ειδική στάση αντιμετώπισης» και το πόσο νιώθει ότι είναι μέρος μιας γενικότερης τάσης λέγεται «γενική στάση αντιμετώπισης».

Οι ερευνητές έκαναν δύο πειράματα με τη συμμετοχή συνολικά 516 ατόμων, από τους οποίους κανένας δεν ήταν δωρητής οργάνων. Το πρώτο γκρουπ είχε 358 άτομα που συμμετείχαν σε διαδικτυακή επισκόπηση και το δεύτερο γκρουπ είχε 158 φοιτητές κολεγίου που συμμετείχαν γραπτώς στην έρευνα.

Στα άτομα του πρώτου γκρουπ η «ειδική στάση αντιμετώπισης» έδειξε να τα επηρεάζει υπέρ τις καταχώρισής τους ως δωρητές οργάνων κατά 75% περισσότερο συγκριτικά με την «γενική στάση αντιμετώπισης» (17% έναντι 10%).

Στο δεύτερο γκρουπ η ίδια σύγκριση εκτοξεύτηκε στο 150% με την «ειδική στάση αντιμετώπισης» να επηρεάζει τους φοιτητές κατά 42,6% έναντι 18,5% που τους επηρέασε η «γενική στάση αντιμετώπισης».

Συμπερασματικά η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν είναι αρκετό να νιώθει ο υποψήφιος δωρητής οργάνων ότι κάνει κάτι καλό, αλλά να ξέρει ότι εκείνος προσωπικά θα λάβει την γενικότερη αναγνώριση των άλλων ανθρώπων ότι κάνει κάτι σημαντικό. Συμπεριφέρονται δηλαδή εγωιστικά σε έναν σκοπό που είναι το ακριβώς αντίθετο!

onmed

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα