Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

H χοληστερίνη ανεβαίνει περισσότερο το χειμώνα

Μια σωστή διατροφή για να ελέγχουμε τη χοληστερίνη μας είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 
Σύμφωνα ωστόσο με μια νέα μελέτη του κέντρου Έρευνας για την Πρόληψη των καρδιακών παθήσεων Johns Hopkins Ciccarone, τα επίπεδα χοληστερίνης επηρεάζονται και από την εποχικότητα!

Ερευνητές του εν λόγω κέντρου ανέλυσαν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε περισσότερους από 2,8 εκατομμύρια Αμερικανούς μεταξύ 2006 και 2013 και κατηγοριοποίησαν κάθε δείγμα με βάση την εποχή του χρόνου που ελήφθη, τις ισημερίες, και στη συνέχεια συνέκριναν δείγματα από όλη την σεζόν. Όπως διαπιστώθηκε τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL ήταν 3,5 τοις εκατό υψηλότερα στους άνδρες και 1,7 τοις εκατό υψηλότερα στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών. Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL δεν φαίνεται να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή.



Το γεγονός αυτό αποδίδεται, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, στο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αποθαρρύνουν πολλούς από το να γυμνάζονται, ενώ αυξάνουν και την τάση και επιθυμία για κατανάλωση λιπαρών φαγητών. Ακόμη, εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο, με αποτέλεσμα χαμηλότερη ενδογενή σύνθεση βιταμίνης D, μιας βιταμίνης που έχει συσχετιστεί με μείωση της κακής χοληστερόλης.

Είναι λοιπόν σημαντικό να κρατάμε σταθερές τις σωστές διατροφικές μας συνήθειες αλλά και τη φυσική μας δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με περιορισμό στα γλυκά, στο κόκκινο κρέας, στα παχιά τυριά και πλήρη γαλακτοκομικά, στο βούτυρο και αντί αυτών επιλογή άφθονων φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου, φυτικών μαργαρινών (και επιλογή λειτουργικών αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη), ξηρών καρπών και οσπρίων, ψαριού και πουλερικών. Αν σε αυτά προστεθεί και μια συστηματική φυσική δραστηριότητα, τότε οι προοπτικές είναι ευοίωνες παντός καιρού και χρόνου.

neadiatrofis


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα