Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Εκτελέστηκε κατάσχεση 1,8 εκατ. ευρώ εις βάρος του Δήμου Ρόδου...Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

Δημαρχείο Ρόδου
Την αντίδραση του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, προκάλεσε χθες η απόφαση της Alpha Bank, να εκτελέσει κατάσχεση υπέρ της 78χρονης ζωγράφου που κέρδισε όλες τις δίκες για την αποπληρωμή απαλλοτρίωσης ακινήτου της, στο Ροδίνι, που ήταν δεσμευμένο επί 40 ολόκληρα χρόνια.
Η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, που επεδίωξε με ποικίλους τρόπους να αναστείλει την διαταγή πληρωμής, που εκδόθηκε αλλά και την κατάσχεση του λογαριασμού του Δήμου Ρόδου στην Alpha Bank μέχρι του ποσού του 1,8 εκατ. ευρώ, δεν το κατόρθωσε.
Με δεδομένο ότι δεν υπήρχε καμία νόμιμη αιτία για την μη εκτέλεση της κατάσχεσης η Τράπεζα απέδωσε τα χρήματα στην 78χρονη.

Σημειώνεται συμπληρωματικώς ότι με οδηγία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κριθεί αντισυνταγματική η πρόβλεψη για την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής για την εκτέλεση διαταγών πληρωμής σε βάρος ΟΤΑ, γεγονός το οποίο δεν αποδέχεται ο δήμαρχος, που επεδίωξε μάλιστα κατ’ επανάληψη με εισηγήσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών να περιορίσει τις δυνατότητες για τη λήψη καταδιωκτικών μέτρων σε βάρος του καταχρεωμένου Δήμου, που είχε κληρονομήσει από προμηθευτές.
Ο δήμαρχος Ρόδου και η νομική υπηρεσία παρότι κατεβλήθησαν κατ΄επανάληψη προσπάθειες από την 78χρονη για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, ακόμη και για υποβολή αιτήματος για την εξόφληση της οφειλής μέσω του πράσινου ταμείου, ουδέν έπραξαν. Επιδίωξαν αρχικώς την μείωση της τιμής απαλλοτρίωσης και όταν όλα τα ένδικα μέσα είχαν τελειώσει, μετά από αποτυχημένη προσφυγή τους στον Αρειο Πάγο, επιδιώκουν πλέον την άρση της απαλλοτρίωσης, παρότι το δικαίωμα αυτό δίδεται μόνο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Παρέλκει να σημειωθεί ότι ο Δήμος ζημιώθηκε με τόκους και πρόσθετο κεφάλαιο από την τακτική που ακολουθήθηκε.
Η ένδικη διαφορά πάντως αποκτά πλέον εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς θα μεταφερθεί και από τις δύο πλευρές ενώπιον των ποινικών και αστικών δικαστηρίων.
Ο δήμαρχος Ρόδου θα επιδιώξει να πείσει ότι η Alpha Bank «παραβαίνοντας το νόμο» προτίμησε να εξυπηρετήσει μια 78χρονη με πενιχρό εισόδημα και καταθέσεις αντί τον Δήμο Ρόδου με τις καταθέσεις εκατομμυρίων.
Το γραφείο τύπου του Δήμου Ρόδου απέστειλε χθες το ακόλουθο δελτίο τύπου συνοδευόμενο και με πολυσέλιδη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής:
“Ως πρωτοφανή και εγκληματική κατά του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με τη διατύπωση που εμπεριέχεται σε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του (που επισυνάπτεται), χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ρόδου Στ. Κουσουρνάς την πράξη της Alpha Τράπεζας να κατασχέσει αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής το περιεχόμενο από τον ήδη δεσμευμένο λογαριασμό ύψους 1,831 εκ. ευρώ υπέρ του ιδιώτη, που το διεκδικούσε (υπόθεση ακινήτου που ο Δήμος Ρόδου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει αποποιηθεί). Σύμφωνα με τον κ. Κουσουρνά, σε επίσημο ερώτημα του Δήμου, αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, στις οποίες προβλέπεται και εγγυητική επιστολή, ακόμα δεν έχει δοθεί γραπτή απάντηση, όμως προφορικά ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας στη Ρόδο δήλωσε στον δήμαρχο ότι δεν υπάρχει τέτοια επιστολή.
Κατόπιν αυτών, συνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου και αποφάσισε ομοφώνως μια σειρά από κινήσεις, όπως εμφαίνεται στο συνημμένο έγγραφο.
Συμπληρωματικά ο δήμαρχος κ. Κουσουρνάς δήλωσε ότι σε παρόμοιες υποθέσεις εμπλέκονται πολλοί δήμοι της χώρας οι οποίοι, αν τελικά δεν δικαιωθεί ο Δήμος Ρόδου και δημιουργηθεί προηγούμενο, κινδυνεύουν να κλείσουν”.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής:
“Την Παρασκευή αργά το μεσημέρι αφαιρέθηκαν από το λογαριασμό του Δήμου Ρόδου στην Alpha Bank 1,8 εκατ. ευρώ. Ήταν το ποσό για το οποίο είχε αρχικά κατασχεθεί και δεσμευθεί ο λογαριασμός μας εξαιτίας υπόθεσης αποζημίωσης ενός ακινήτου. Το θέμα έχει απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο που έλαβε ομόφωνη απόφαση. Πρόκειται για ένα ακίνητο έκτασης 3,5 στρεμμάτων. Τα δύο στρέμματα είναι δάσος δηλαδή κοινόχρηστος χώρος και είχε προσδιοριστεί η τελική τιμή αποζημίωσης. Τέτοιες υποθέσεις σε δήμους που έχουν σχέδια πόλεως είναι δεκάδες. Και στη Ρόδο στα παλιά σχέδια πόλεως έχουμε πολλές τέτοιες υποθέσεις. Δεν έχει συμβεί στο νησί να υπάρχει μια τέτοια παρόμοια υπόθεση. Έχουν βγει οι τελικές τιμές και κληθήκαμε να δώσουμε ένα ποσό τεράστιο.
Ο Δήμος Ρόδου δεν πλήρωσε και το ακίνητο έπρεπε να καταλήξει στον ιδιοκτήτη. Κάναμε και διαπιστωτική πράξη πως δεν μας ανήκει το ακίνητο. Παρόλα αυτά η έχων το ακίνητο κ. Γκίνερουπ, έκανε κατάσχεση. Καταθέσαμε προσωρινά μέτρα. Δυστυχώς δεν κερδίσαμε αλλά δόθηκαν τα χρήματα χωρίς να τηρηθεί η νομοθεσία και χωρίς να δοθεί η αντίστοιχη εγγυητική επιστολή. Ζητήσαμε εξηγήσεις από την τράπεζα και δεν μας απάντησαν. Ο διευθυντής του παραρτήματος τράπεζας εδώ στην πλατεία Κύπρου προφορικά μας ανέφερε πως δεν υπάρχει εγγυητική. Για το λόγο αυτό έγινε σύσκεψη τη Δευτέρα στο γραφείο μου με τη συμμετοχή στελεχών της νομικής και οικονομικής υπηρεσίας. Ζητήσαμε άμεσα εισήγηση από τη νομική υπηρεσία. Συνεδρίασε εκτάκτως και η οικονομική επιτροπή και πάρθηκαν αποφάσεις σύμφωνα με την εισήγηση της νομικής μας υπηρεσίας.
Η απόφαση της τράπεζας είναι σκανδαλώδης. Είναι μια αντιδεοντολογική εχθρική ενέργεια σε ένα πελάτη και βαρύ ποινικό αδίκημα σε βάρος του Δήμου γιατί ζημιώθηκε κατά 1,8 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στον αντίδικο χωρίς να τηρηθεί η νομοθεσία. Η νομική υπηρεσία το χαρακτηρίζει ποινικό αδίκημα και εγκληματική ενέργεια σε βάρος του Δήμου μεγάλου οικονομικού αντικειμένου.
Αποφασίσαμε:
-Nα αποσύρουμε τα χρήματα από την τράπεζα γιατί τη θεωρούμε αφερέγγυα και κλείσαμε όσους λογαριασμούς είχαμε εκεί. Αποσύραμε τα χρήματα που είχαμε εκεί.
-Να ασκηθεί αγωγή αποζημίωσης κατά του διευθυντή του συγκεκριμένου καταστήματος και εναντίον του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και της κ. Γκίνερουπ, γιατί της δόθηκαν χρήματα χωρίς εγγυητική.
-Να κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των ιδίων προσώπων.
-Να εξετάσουμε την σκοπιμότητα υποβολής μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τη ζημιά που υπέστη ο Δήμος.
-Να προβάλει ένσταση επισχέσεως κατ’ άρθρον 325 ΑΚ εναντίον οποιασδήποτε αξιώσεως της Άλφα Τράπεζας κατά του Δήμου να καταβάλει οφειλές της σ’ αυτήν. Η ένσταση επισχέσεως έχει περιεχόμενο την άρνηση εκπληρώσεως ανειλημμένων υποχρεώσεων μέχρις ότου ο αντισυμβαλλόμενος, ή πάντως η άλλη πλευρά, εκπληρώσει αντίστοιχες δικές της.
Όπου κριθεί αναγκαίο θα πάρουμε και άλλα μέτρα. Το θεωρούμε εγκληματικό. Πρώτη φορά γίνονται τέτοια πράγματα. Αν ισχύσει αυτό πανελλαδικά τότε όλοι οι δήμοι θα κλείσουν γιατί υπάρχουν δεκάδες τέτοιες υποθέσεις. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε εναντίον του δήμου. Αύριο θα ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για την απόφαση της οικονομικής επιτροπής που ήταν ομόφωνη».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη λειτουργία του Δήμου από την καταβολή των χρημάτων ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Θα το δούμε. Η οικονομική υπηρεσία και ο κ. Νίκος Τσουκαλάς εξετάζουν τα πάντα. Θα ενημερωθούν το υπουργείο Εσωτερικών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Περιμέναμε περισσότερη προστασία από τη δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα