Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Έρευνα: Η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για ανθρώπους με υπέρταση. Μπορούν να βοηθήσουν τα μπαχαρικά και τα βότανα;


Έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής ‘Eνωσης Kαρδιολογίας υποδεικνύει ότι παρέμβαση που ενθαρρύνει τη χρήση βοτάνων και μπαχαρικών στη θέση του αλατιού σε τρόφιμα, οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης νατρίου σε ενήλικες, σε σύγκριση με ενήλικες που προσπάθησαν να μειώσουν μόνοι τους το αλάτι.

Η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για ανθρώπους με υπέρταση. Διατροφή με υψηλά επίπεδα νατρίου συνδέεται με την υπέρταση, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.

Η ερευνήτρια, Cheryl A. M. Anderson, του University of California, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι το αλάτι είναι άφθονο στα τρόφιμα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε δυο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, 55 εθελοντές ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε αλάτι για 4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της φάσης, οι ερευνητές παρείχαν όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα στους εθελοντές.
Στη δεύτερη φάση, οι μισοί από τους συμμετέχοντες εγγράφηκαν σε συμπεριφορική παρέμβαση 20 εβδομάδων, που σκόπευε στη μείωση κατανάλωση αλατιού σε 1.500 mg/ την ημέρα αντικαθιστώντας το αλάτι με βότανα και μπαχαρικά. Οι υπόλοιποι μισοί προσπάθησαν μόνοι τους να μειώσουν το αλάτι.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι περισσότερο από το 60% των συμμετεχόντων είχαν υπέρταση, ενώ το 18% είχαν διαβήτη και ήταν υπέρβαροι.
Η ομάδα της παρέμβασης είδε επιδείξεις μαγειρικής και μοιράστηκε τον τρόπο αλλαγής των συνταγών χωρίς το αλάτι και με πρόσθεση μπαχαρικών.

Αν και οι ερευνητές δεν υποδεικνύουν συγκεκριμένα βότανα, ενθάρρυναν τους εθελοντές να δοκιμάσουν διαφορετικά υλικά για να διαπιστώσουν τι τους άρεσε περισσότερο.

Έχοντας ακολουθήσει διατροφή με χαμηλά επίπεδα αλατιού για 4 εβδομάδες στην πρώτη φάση, η πρόσληψη νατρίου μειώθηκε από 3450 mg/την ημέρα σε 1.656 mg.

Dr. Cheryl A. M. Anderson
Αν και η πρόσληψη νατρίου στην πρώτη φάση αυξήθηκε, στη δεύτερη, η ομάδα που έλαβε την παρέμβαση στη συμπεριφορά κατανάλωσε περίπου 966 mg/την ημέρα λιγότερο νάτριο σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Οι άνθρωποι στην ομάδα παρέμβασης έμαθαν στρατηγικές λύσης προβλημάτων, χρήση βοτάνων σε συνταγές, τον τρόπο που η κουλτούρα επηρεάζει τις επιλογές μπαχαρικών, πώς να παρακολουθούν τη διατροφή, πώς να επιλέγουν άλλες τροφές όταν τρώνε έξω και πώς να κάνουν μόνιμη τη χαμηλή πρόσληψη νατρίου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι συμβουλές στους ανθρώπους σχετικά με το πώς να δώσουν γεύση στην τροφή τους με βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου έναντι της προσπάθειας να μειώσουν μόνοι τους την πρόσληψη αλατιού.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα