Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Παρειδωλία

Παρειδωλία

Παρειδωλία ονομάζεται το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο. Στην ουσία η παρειδωλία, μας δείχνει την προσκόλληση που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στα μοτίβα.
Ακριβώς αυτή η έγκαιρη και ακριβής αναγνώριση προτύπων ήταν ένας σημαντικός εξελικτικός παράγοντας στην πορεία του ανθρώπου. Σκεφτείτε απλά πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε πρόσωπα γρήγορα, αλλά και να ερμηνεύουμε τις εκφράσεις στα πρόσωπα των ανθρώπων γρήγορα και σωστά.

CF7F2DBC902302B1509341227BF267A3
Αυτό βοηθάει και ενθαρρύνει τις διαπροσωπικές και γενικότερα τις κοινωνικές μας σχέσεις. Το πρώτο πράγμα που τα μωρά μαθαίνουν είναι τα ανθρώπινα πρόσωπα. Τα πρόσωπα της οικογένειας ή των ατόμων που τα φροντίζουν προκαλούν χαρά σε ένα μωρό, ενώ ένα άγνωστο πρόσωπο μπορεί να φέρει και κλάμα.
Επίσης το φαινόμενο της παρειδωλίας μας δείχνει πόσο αναγκαία είναι η παρουσία ανθρώπινων πλασμάτων γύρω μας. Στην ουσία αμφιλεγόμενα οπτικά ερεθίσματα μετουσιώνονται σε ανθρώπινα πρόσωπα κυρίως αλλά πολλές φορές και σε άλλες μορφές (πχ. ζώων ή οικείων μοτίβων).
Κάθε παρειδωλία αντικατοπτρίζει την αδιάκοπη προσπάθεια της συνείδησης να απομονώσει, από ένα διφορούμενο οπτικό ερέθισμα κάποιο χαρακτηριστικό και να του δώσει νόημα και μια συντεταγμένη δομή. Σε αυτό φυσικά, παίζει ρόλο το πώς η ψυχή και η σκέψη ενός ανθρώπου αποτυπώνουν και αναπαραγάγουν νοητικά ένα μοτίβο.
Σε πολλά ψυχολογικά τεστ χρησιμοποιούνται θολές εικόνες ή ακαθόριστα σχέδια ώστε μέσω αυτού που θα δει το άτομο στην εικόνα να διαπιστωθεί η ψυχική του κατάσταση. Για παράδειγμα σε μια αφηρημένη εικόνα κάποιος μπορεί να δει ένα σκυλί που κοιμάται, ένα παιδί που κλαίει, μια γυμνή γυναίκα ή ένα κρύο σάντουιτς ή ότι άλλο. Αυτό που κάποιος προβάλλει στην εικόνα που βλέπει λέει πολλά για την ψυχική του ευεξία. Άλλωστε το γνωστό τεστ Rorschach στηρίζεται ακριβώς σε αυτό.
Δείτε τις εικόνες που ακολουθούν και γνωρίστε το φαινόμενο της παρειδωλίας




ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα