Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ερωτική Χημεία ή Χημική Αντίδραση;



Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί όταν ακούτε από κάποιον ότι σας έχει ερωτευτεί, αν το εννοεί πραγματικά και είστε στην αρχή μιας υγιούς σχέσης ή αν πρόκειται για – μια ακόμη φορά – μια σχέση με ημερομηνία λήξεως;
Γνωριζόμαστε μεταξύ μας ή προσπαθούμε να αλλάξουμε ο ένας τον άλλον;
Οι άνθρωποι που σχετίζονται και αγαπάνε με έναν υγιή τρόπο επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να γνωρίσουν όσο καλύτερα γίνεται τον/την σύντροφό τους. Προτιμούν να ανακαλύπτουν κάθε φορά περισσότερο τον άνθρωπο που είναι δίπλα τους και όχι να τον αλλάξουν. Μια σχέση που απαιτεί κάποιον να αλλάξει σε κάτι άλλο από αυτό που είναι δεν χαρακτηρίζεται από φροντίδα, αναγνώριση και επικοινωνία αλλά από συμμόρφωση και υποταγή στις προσταγές του άλλου.
Προσφέρω ή δίνω για να πάρω;

Αγαπάω και ενδιαφέρομαι για κάποιον/α όταν επιθυμώ να προσφέρω στο/η σύντροφό μου αυτό που χρειάζεται όταν προκύψει ανάγκη, χωρίς να περιμένω κάτι σε αντάλλαγμα. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο για να καλύπτουμε αμοιβαία τις ανάγκες μας και να είμαστε «εκεί» για τον άλλον. Όταν στην προσφορά υπάρχει και κάποιο τίμημα τότε πολύ σπάνια έχει τον χαρακτήρα της φροντίδας και του ενδιαφέροντος αλλά είναι περισσότερο ένας τρόπος να κερδίσω κάτι πίσω.
Διορθώνω ή εκδικούμαι;
Όταν πραγματικά ενδιαφερόμαστε και αγαπάμε τον/την συντροφό μας ο τσακωμός είναι μια ακόμη ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλον. Σε μια υγιή σχέση θα παρατηρήσετε μια αυθεντική προσπάθεια να διευθετηθούν λειτουργικά οι διαφωνίες και να στραφεί το ενδιαφέρον μας στον/στην σύντροφό μας και στο τί αισθάνεται. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν η σχέση είναι εκδικητική, κάθε διαφωνία «χρησιμοποιείται» σαν ευκαιρία ανταπόδοσης των αρνητικών συναισθημάτων, σκέψεων και αντιδράσεων που μπορεί να έχει βιώσει παλαιότερα ένα από τα δύο μέλη της σχέσης.
Κοινοί στόχοι ή εγωκεντρισμός;
Δύο άνθρωποι μοιράζονται τη ζωή τους από κοινή τους απόφαση. Αυτό συνεπάγεται τον αμοιβαίο σεβασμό και την προαγωγή των στόχων, ονείρων και «θέλω» του/της συντρόφου μας. Επιθυμούμε να πραγματοποιηθούν αυτά που ο/η συντροφός μας επιθυμεί άσχετα αν εμπλεκόμαστε σε αυτά ή όχι. Οι «εγωκεντρικές» σχέσεις απαιτούν τη θυσία των επιθυμιών και την μη εκπλήρωση αυτών. Μια τέτοια σχέση δεν βασίζεται στο ενδιαφέρον για τον άλλο αλλά περισσότερο στο «υπάρχω μόνο εγώ».
Επιθυμία ή ενοχή;
Σε μια υγιή σχέση επιθυμώ από τον άλλο/η να θέλει να είμαι στη ζωή του και νοιάζομαι για τις ανάγκες του. Η ενοχή πολλές φορές είναι το μέσον να απαιτήσουμε από τον άλλο άνθρωπο να κάνει πράγματα όπως εμείς τα θέλουμε. Υγεία σε μια σχέση δεν είναι να συγκρίνουμε τον/την σύντροφό μας με άλλους θέλοντας να του «δείξουμε» πως θα ήμασταν εμείς ευχαριστημένοι.
Λένε ότι σε μια στενή σχέση δίνουμε στον άλλο όλα τα όπλα για να μας πληγώσει. Το θέμα είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα «όπλα» για να πληγώσουμε τον/την σύντροφό μας ή για να κατανοήσουμε καλύτερα, να προστατέψουμε και να μοιραστούμε με τον άνθρωπο που επιλέγουμε να είναι πλάι μας στην καθημερινή μας ζωή; Οι παραπάνω πέντε διαφορές είναι κάποιες από τις ενδείξεις για το πότε έχουμε μια υγιή σχέση και πότε όχι. Πόσο καλά «εκπαιδευμένοι» είμαστε στο να διακρίνουμε αυτά τα σημεία;
Χρήστος Κουτσαύτης
Ψυχολόγος
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα