Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η ανακύκλωση

Art of the Day: Van Gogh, The Potato Eaters, April 1885. Oil on canvas, 82 x 114 cm. Van Gogh Museum, Amsterdam.

In April 1885, Vincent set out to produce his first masterwork, a painting to establish his reputation as an "important" artist. He knew that some would consider it "unfinished" or "ugly," but he was intent on conveying the brutal reality of rural life--from the "smoke-stained walls" of the cottage to the dust-covered flesh of his models.
Art of the Day: Van Gogh, The Potato Eaters, April 1885. Oil on canvas, 82 x 114 cm.Van Gogh Museum, Amsterdam.


Πριν πούμε το οτιδήποτε, να ξεκαθαρίσουμε πως οι δυσβάστακτοι όροι, οι οποίοι συγκροτούν το πλαίσιο της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα, όπως η ανεργία, η απώλεια περιουσιακών στοιχείων, η αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων, οι αυτοκτονίες, η κρατική αδικία και πολλά άλλα, αποτελούν συνθήκες ολότελα αναγνωρίσιμες, για τις επιπτώσεις τους στα πεδία της επιβίωσης, ψυχικής και σωματικής…, όμως…
Η λαίλαπα αυτή των οικονομικών επιπτώσεων έχει οδηγήσει και στην ανάδυση μίας ανεπεξέργαστης και ατέρμονης μεμψιμοιρίας και θρηνωδίας, που συντηρεί το αδιέξοδο.
Δεν έχουμε χάσει όλοι τις εργασίες μας, δεν έχουμε όλοι βιώσει ένα αυτοκτονικό περιστατικό στο στενό ή ευρύτερο διαπροσωπικό μας κύκλο, δεν είμαστε όλοι ανεπανόρθωτα χρεωμένοι.

Η επαναλαμβανόμενη και ακατάσχετη γκρίνια, που δεν ενεργοποιεί τους μηχανισμούς εκείνους, οι οποίοι θα αποτελέσουν μία άμυνα ενάντια στην εξωτερική επίθεση και περαιτέρω, μία σημαντική απόπειρα αντίστασης και θεραπείας του προβλήματος, συντείνει σ’ αυτό και μόνο ακριβώς.
Ποιο είναι αυτό; Στο να οδηγεί στη διαφυγή από την ανάγκη να χώσει κανείς το πρόσωπό του βαθειά μέσα στο χάσμα της πραγματικότητας και να φέρει μέσα από αυτό οποιαδήποτε εξάρτυση θα μπορούσε να διαθέσει ενάντια σε μια τέτοια “προσβολή”.
Συνεχώς παραπονούμεθα… “σε λίγο δεν θα ‘χουμε να φάμε”… Και όμως…, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται πολύ συγκεκριμένα πράγματα για να επιβιώσει. Και είναι γεγονός πως όλα όσα έως τώρα έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε, αποτελούν την κυρίαρχη αιτία πρόκλησης των σύγχρονων εκφυλιστικών νόσων και της παχυσαρκίας, η οποία έχει περαιτέρω δυσβάσταχτες επιπτώσεις.
Ο οργανισμός μας χρειάζεται κυρίως λαχανικά (που έχουν αντικαρκινική, αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τα κύτταρα) και μάλιστα ωμά, μικρά ψάρια (που δεν συγκεντρώνουν βαρέα μέταλλα και είναι απόλυτα θρεπτικά), όσπρια και πολύ περιορισμένα ζωικά, όσο γίνεται περισσότερο ανεπεξέργαστα. Όλα τούτα δεν κοστίζουν περισσότερο από 10€ εβδομαδιαίως ανά άτομο.
Η αξία της όποιας ιδεολογίας θρησκευτικής ή φιλοσοφικής (αυτό δεν μας ενδιαφέρει), η οποία πραγματεύεται την ανάγκη αποκέντρωσης και ευρύτερης κατανομής των υλικών, έχει μια εσωτερική λογική, που αναδείχνει την πραγματικότητα…
Πως η υπερβολική κατανάλωση προϊόντων, διατροφικών, ή ψυχικών (όπως τα ναρκισσιστικά υποκατάστατα ή η εξουσία) προκαλούν τη γενικότερη συμφορά. Η ύλη πρέπει ν’ αποσυμφορείται, να ρέει ελεύθερα και ν’ ανακυκλώνεται, όπως η εσωτερική λειτουργία των πραγμάτων ορίζει.
Μα πέρα από αυτό, μια τέτοια συνειδητοποίηση και εξέλιξη θα προκαλέσει εκείνου του είδους την αποσυμφόρηση και ψυχική διακίνηση που θ’ αναδείξει …
- την ανακουφιστική θέρμη της συντροφικότητας
-την ανάγκη επαναπραγμάτευσης της σχέσης με τον άλλον
-την ομορφιά του απλού και απέριττου πράγματος που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, από άποψη ψυχικής αξίας, από ένα έργο τέχνης
-μια νεοευρεθείσα χαρά που η ανεξέλεγκτη αγορά μας είχε στερήσει


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα