Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση των φαρμάκων σας


Μερικές τροφές, ακόμα και οι πιο υγιεινές, μπορεί να κάνουν τα φάρμακά σας λιγότερο αποτελεσματικά. Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε μια παθολογική κατάσταση ή να μειώσετε την φαρμακευτική σας αγωγή. Όμως ακόμη και τα υγιεινά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες και επικίνδυνες παρενέργειες σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα.....


Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το γκρέιπφρουτ, το οποίο όπως και το ρόδι, μπορεί να αλλοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο δρουν κάποια φάρμακα για την υπερλιπιδαιμία.
Άλλο παράδειγμα είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα χόρτα και το λάχανο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, θέτει κινδύνους στους ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ασθενείς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αυτά τα λαχανικά, εξουδετερώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που παίρνουν.
Εξισορροπείστε την διατροφή και τα φάρμακα.
Αυτός ο πιθανός κίνδυνος δεν πρέπει να αποκλείει τελείως τα άτομα αυτά από το να καταναλώσουν έστω και μια μικρή ποσότητα λαχανικών. Όταν παίρνετε αντιπηκτικά όπως το Sintrom, όλα εξαρτώνται από το να καταφέρετε να κρατήσετε μια ισορροπία.
Η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να προσαρμοστεί στη διατροφή σας. Εάν τρώτε πράσινα λαχανικά τρεις φορές την εβδομάδα, τότε πρέπει να το τηρήσετε αυτό σαν ένα διατροφικό πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει μια συνέπεια και ισορροπία.
Αλληλεπιδράσεις με συμπληρώματα διατροφής και άλλα φάρμακα.
Η διατροφή δεν είναι το μόνο πράγμα με το οποίο θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί όταν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να διαταράξουν μια προσεκτικά ισορροπημένη φαρμακευτική αγωγή. Δίνετε μεγάλη προσοχή ακόμα και σε απλά παυσίπονα και αντιβιοτικά καθώς και αυτά μπορεί να επηρεάσουν την πήξη του αίματος.
Από την άλλη, κάποια φάρμακα, τα οποία δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού και χρησιμοποιούνται για το κρυολόγημα και τα συμπτώματα αλλεργίας, μπορεί να προκαλέσουν πιο ισχυρή δράση των αντιπηκτικών.
Άλλοι κίνδυνοι
Στην περίπτωση που λαμβάνετε στατίνες για την υπερλιπιδαιμία, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης γκρέιπφρουτ και ροδιού. Οι ασθενείς που θέλουν να καταναλώνουν τα συγκεκριμένα φρούτα, μπορούν να πάρουν άλλα φάρμακα.
Άλλα αναλώσιμα, όπως το αλκοόλ, μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αγωγή σας, καθώς μεταβάλουν την ικανότητα του ήπατος να φιλτράρει το φάρμακο μέσα στον οργανισμό. Ακόμα και απλές ουσίες, όπως το αλάτι, που το καταναλώνουμε καθημερινά σχεδόν μέσα από τις περισσότερες τροφές, μπορεί να διαταράξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, καθώς έχει την ιδιότητα να προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα, η οποία καθιστά τη δόση του φαρμάκου ανεπαρκή.
Έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζεται και επεξεργάζεται το σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι διαφορετικά στοιχεία με διαφορετικούς σκοπούς, που όμως και για τα δύο υπάρχει κοινός τόπος διαχείρισης. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, αν επηρεαστεί το σύστημα από τον ένα παράγοντα, θα επηρεαστεί και ο άλλος.
Να έχετε συχνή επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας.
Το κλειδί για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο είναι να γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν και να έχουν συχνή επικοινωνία με τον γιατρό τους.
Ενημερώστε τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στη διατροφή σας, όπως επίσης και για συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες που παίρνετε. Όταν σας συνταγογραφούνται φάρμακα ή παίρνετε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για ανεπιθύμητες παρενέργειες. Το να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και το να εξισορροπήσετε την ποσότητα φαγητού που προσλαμβάνετε σε σχέση με τη δραστηριότητα που έχετε, είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των διακοπών ή σε εορταστικές περιόδους, καθώς τότε υπάρχει η τάση να αλλάζουν αρκετά οι διατροφικές συνήθειες.
Φάρμακα σε συνδυασμό με τρόφιμα και ποτά.
Υπάρχουν τροφές και ποτά που δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε συνδυασμό με συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην απορρόφηση του φαρμάκου ή ακόμα και μειωμένη ή αυξημένη απορρόφησή του.
MAO αναστολείς και αρτηριακή πίεση: Μπορεί το να τρώτε σοκολάτες και φυστικοβούτυρο να αποτελεί μια νοστιμότατη επιλογή, όμως η κατανάλωσή τους σε συνδυασμό με την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους. Στην πραγματικότητα, το να τρώτε σοκολάτα και να παίρνετε MAO αναστολείς, όπως Nardil (phenelzine) ή Parnate (tranylcypromine) για την κατάθλιψη μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Άλλες τροφές που πρέπει να αποφύγετε. Τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης: παλαιωμένα τυριά, λουκάνικα, σαλάμια, μορταδέλα και πεπερόνι.
Γκρέιπφρουτ: Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του γκρέιπφρουτ σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Μην καταναλώνετε γκρέιπφρουτ ή χυμό γκρέιπφρουτ με ορισμένα φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, καθώς μπορεί να προκαλέσει την ενίσχυση αυτών των φαρμάκων στο σώμα σας, πράγμα που είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Γλυκόριζα: Φαίνεται μάλλον σαν ένα ακίνδυνο σνακ, αλλά εάν παίρνετε διγοξίνη για τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, η γλυκόριζα, σε ορισμένες μορφές, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της τοξικότητας του φαρμάκου. Η γλυκόριζα μπορεί επίσης να μειώσει τη δράση - αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση ή των διουρητικών, συμπεριλαμβανομένης της υδροχλωροθειαζίδης και σπειρονολακτόνης.
Αλκοόλ: Εάν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, να αποφεύγετε το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αύξηση ή μείωση της αποτελεσματικότητάς της.
Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής
Περίπου οι μισοί ενήλικες Αμερικανοί χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής. Για να είστε υγιής, συνιστάται όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε ο οργανισμός σας, να προέρχονται από τις τροφές που τρώτε. Παρακάτω δείτε ποια συμπληρώματα διατροφής μπορεί σε συνδυασμό με φάρμακα να σας προξενήσουν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις.
Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum): Αυτό το βότανο είναι επαγωγέας των ενζύμων του ήπατος, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση των φαρμάκων στο αίμα. Το βαλσαμόχορτο μπορεί να μειώσει τη δράση φαρμάκων όπως η διγοξίνη , φαρμάκων μείωσης της χοληστερόλης , και φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία όπως το Viagra (σιλδεναφίλη).
Βιταμίνη Ε: Η λήψη βιταμίνης Ε σε συνδυασμό με αντιπηκτικά φάρμακα όπως το Sintrom μπορεί να αυξήσει την αντιθρομβωτική δράση και τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Ginseng: Επίσης ένα βότανο που μπορεί να επιφέρει αιμορραγικές επιδράσεις μαζί με τα αντιπηκτικά φάρμακα. Επιπλέον, το ginseng μπορεί να ενισχύσει τις αιμορραγικές επιδράσεις της ηπαρίνης, της ασπιρίνη και άλλων μη στεροειδών αντι- φλεγμονωειδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη και η κετοπροφαίνη. Ο συνδυασμός ginseng με αναστολείς ΜΑΟ, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δυσκολία στον ύπνο, νευρικότητα και υπερκινητικότητα
Αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου με φάρμακο συμβαίνουν όταν δύο ή περισσότερα φάρμακα αντιδρούν το ένα με το άλλο, προκαλώντας ανεπιθύμητες ενέργειες. Για παράδειγμα, η ανάμειξη ενός φαρμάκου που παίρνετε για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε (ένα ηρεμιστικό) με ένα φάρμακο που παίρνετε για τις αλλεργίες (αντιισταμινικό) μπορεί να σας κάνει πιο βραδείς, νωχελικούς και να μειώσει τα αντανακλαστικά σας, καθιστώντας την οδήγηση αυτοκινήτου ή το χειρισμό μηχανημάτων επικίνδυνο.
Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά που χορηγούνται χωρίς τη συνταγή γιατρού ανακουφίζουν προσωρινά μια μύτη που τρέχει, ή μειώνουν το φτέρνισμα, το γαργαλητό στη μύτη ή το λαιμό, τη φαγούρα και τη δακρύρροια. Εάν παίρνετε υπνωτικά, ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά ή κάποιο φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αντιισταμινικά. Εάν λάβετε αντιισταμινικά μαζί με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, υπάρχει κίνδυνος αύξησης της αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης και επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού.
Βρογχοδιασταλτικά: Αυτά τα φάρμακα ανακουφίζουν προσωρινά τη δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος και το λαχάνιασμα λόγω του βρογχικού άσθματος. Ρωτήστε το γιατρό σας πριν από τη χρήση εάν έχετε καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, νόσο του θυρεοειδούς ή διαβήτη.
Cordarone (αμιοδαρόνη): Ασθενείς που λαμβάνουν Zocor (σιμβαστατίνη) σε δόσεις μεγαλύτερες από 20 mg, ενώ λαμβάνουν επίσης και Cordarone διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν μια σπάνια κατάσταση τραυματισμού των μυών που ονομάζεται ραβδομυόλυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή θάνατο. Η Cordarone μπορεί επίσης να αναστείλει ή να μειώσει την επίδραση του αντιπηκτικού φαρμάκου Sintrom, οπότε αν παίρνετε Cordarone, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τη πρόσληψη του Sintrom.
Ρινικά αποσυμφορητικά: Αυτά τα φάρμακα μπορεί να ανακουφίσουν την ρινική συμφόρηση που οφείλεται σε ένα κρυολόγημα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά εάν έχετε καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, παθήσεις του θυρεοειδούς ή διαβήτη, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Υποκατάστατα νικοτίνης: Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να πετάξετε από πάνω σας μια θανάσιμη συνήθεια, αλλά σε περίπτωση που παίρνετε αντικαταθλιπτικά ή κάποιο φάρμακο για το άσθμα, θα πρέπει να ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη χρήση. Μην τα χρησιμοποιείτε αν συνεχίζετε το κάπνισμα, μασάτε καπνό ή χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη.
Αποφύγετε τα προβλήματα με τις παρακάτω συμβουλές.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε ασφαλείς, είτε παίρνετε συνταγογραφημένα φάρμακα, είτε φάρμακα που δεν χρειάζονται τη συνταγή γιατρού.
  • Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες - οδηγίες των φαρμάκων. Πρέπει πάντα να γνωρίζετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να σας προκαλέσει το φάρμακο που παίρνετε.
  • Τα φάρμακα πρέπει πάντα να βρίσκονται στην αρχική τους συσκευασία - κουτάκι, ώστε να μπορείτε να τα εντοπίζετε εύκολα και να μην τα μπερδεύετε.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας τι πρέπει να αποφύγετε όταν σας χορηγεί ένα νέο φάρμακο. Ρωτήστε αν θα χρειαστεί να προσέξετε κάτι σχετικά με τη διατροφή, τα ποτά, τα συμπληρώματα διατροφής και άλλα φάρμακα.
  • Ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν πάρετε ένα φάρμακο OTC, για κάθε άλλο φάρμακο που παίρνετε.
  • Προτιμήστε να καλύπτετε όλες τις ανάγκες σας για φάρμακα από ένα συγκεκριμένο φαρμακείο.
  • Ενημερώστε τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που σας παρακολουθούν για τα φάρμακα που παίρνετε.
  • Κρατήστε ένα αρχείο όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, OTC φαρμάκων, καθώς και των συμπληρωμάτων διατροφής (συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων) που παίρνετε. Προσπαθήστε να κρατάτε πάντα σημειώσεις για τα φάρμακα που παίρνετε, και όταν πάτε σε οποιοδήποτε ιατρικό ραντεβού να έχετε μαζί σας το αρχείο σας.
Πριν από τη λήψη ενός φαρμάκου, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αυτές τις ερωτήσεις:
  • Μπορώ να το πάρω με άλλα φάρμακα;
  • Θα πρέπει να αποφύγω ορισμένες τροφές, ποτά ή άλλα προϊόντα;
  • Υπάρχει πιθανότητα να μου προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και ποιες είναι αυτές;
  • Ποια είναι η δράση του συγκεκριμένου φαρμάκου;
  • Που μπορώ να βρω επιπλέον πληροφορίες για το φάρμακο ή την πάθησή μου;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα