Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

10 αιτίες – “έκπληξη” που προδίδουν αφυδάτωση

10 αιτίες – «έκπληξη» που προδίδουν αφυδάτωσηΜήπως δεν πίνετε αρκετό νερό μέσα στο 24ωρο ή νιώθετε εξάντληση και λιγοστά επίπεδα ενέργειας; Η απώλεια περισσότερου από το 3% του νερού του σώματος οδηγεί κατευθείαν προς την ήπια αφυδάτωση, ενώ όταν το ποσοστό ανεβαίνει στο 20%, η κατάσταση μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία. Χωρίς το νερό, ο οργανισμός δεν μπορεί, ούτε να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, ούτε να προστατέψει τα όργανα και τις αρθρώσεις του. Ωστόσο, πέρα από τα προφανή αίτια της αφυδάτωσης π.χ. ελάχιστη κατανάλωση νερού, υπάρχουν και δέκα παράγοντες που οδηγούν στην έλλειψη υγρών… χωρίς να το καταλάβετε άμεσα!

Διαβήτης
Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης και συχνά διψούν περισσότερο από τους υπόλοιπους. «Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι πολύ υψηλά, το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από την περιττή γλυκόζη του αίματος και αυξάνει την παραγωγή των ούρων», εξηγεί ο δρ. Robert Kominiarek από το Οχάιο.
Έμμηνος ρύση
Εάν βρίσκεστε στις «δύσκολες» ημέρες του μήνα… πιείτε ένα επιπλέον ποτηράκι νερό! Κατά της διάρκεια της περιόδου, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ορμόνες που εκκρίνονται από τις ωοθήκες, επηρεάζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης του σώματος και απαιτούν αύξηση των υγρών του σώματος. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι η απώλεια αίματος καταστρέφει τα ποσοστά υγρών του σώματος.
Φάρμακα
Ελέγξτε τις οδηγίες των φαρμάκων για πιθανές παρενέργειες, καθώς μερικά δρουν ως διουρητικά και αυξάνουν τον κίνδυνο για αφυδάτωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα φάρμακα για την πίεση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάθε παρενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση π.χ. διάρροια ή εμετός, ώστε να πίνετε προληπτικά περισσότερο νερό μέσα στην εβδομάδα.
Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται μαζί με τα υγρά στο σώμα σας, γι’ αυτό κάθε φορά που χάνετε βάρος… πέφτουν και τα ποσοστά ενυδάτωσης του οργανισμού! Ωστόσο, προϊόντα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως είναι το αλεύρι βρώμης, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το καφέ ρύζι ενυδατώνουν το σώμα, αφού απορροφούν νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
10 αιτίες – «έκπληξη» που προδίδουν αφυδάτωσηΣτρες
Όταν το στρες σας καταλαμβάνει, τα επινεφρίδια αρχίζουν την παραγωγή ορμονών του στρες και της ορμόνης αλδοστερόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα υγρών και ηλεκτρολυτών. Όμως, σε περίπτωση που το άγχος κρατήσει για μεγάλο διάστημα, τότε τα επινεφρίδια εξαντλούνται, με αποτέλεσμα η αφυδάτωση να σας «χτυπήσει» την πόρτα.
Γυμναστική
Ο ιδρώτας που προκαλείται από το γρήγορο τρέξιμο στο διάδρομο ή τις ασκήσεις με βάρη μειώνει τα επίπεδα υγρών στο σώμα. Η πλειοψηφία συνήθως αναπληρώνει το 30-70% των χαμένων υγρών για να αποφύγει την περίπτωση της αφυδάτωσης. Πάντως, οι ειδικοί προτείνουν να ζυγίζεστε πριν και μετά τη γυμναστική και να πίνετε 1 λίτρο υγρών για κάθε κιλό χαμένου βάρους.
Εγκυμοσύνη και θηλασμός
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας «συγκρατεί» νερό, ώστε να μειώσει την πιθανότητα αφυδάτωσης, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για περισσότερα υγρά. Οι ναυτίες και οι εμετοί παίζουν το δικό τους ρόλο, ενώ παράλληλα, η μητέρα που θηλάζει «χάνει» επιπλέον ηλεκτρολύτες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Με άλλα λόγια, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο θηλασμό, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
Μεγάλο υψόμετρο
Όταν ταξιδεύετε συχνά σε μεγάλο υψόμετρο, τότε το σώμα σας αυτόματα κάνει προσπάθειες για να εγκλιματιστεί στην αλλαγή ύψους και ποσότητας οξυγόνου του αέρα. Έτσι, αναγκάζεται να επιταχύνει το ρυθμό της αναπνοής και να αυξήσει την παραγωγή ούρων, στοιχεία που οδηγούν προς την αφυδάτωση.
Αλκοόλ
Η μπύρα, το κρασί και γενικά το αλκοόλ… οδηγούν προς την τουαλέτα! Ειδικότερα, το ποτό αναστέλλει την αντιδιουρητική ορμόνη και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ακόμα και εάν έχετε πιει μόνο τρία ποτηράκια. Με άλλα λόγια, έχει αντίκτυπο στα επίπεδα των υγρών του οργανισμού σας και παράλληλα, μειώνει την ικανότητά σας να αισθανθείτε τα πρώτα σημάδια, όπως είναι η δίψα και η κόπωση.
Μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Γεμίστε το μισό πιάτο σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να καλύψετε την ανάγκη του σώματος για νερό. Τα παραπάνω περιέχουν μεγάλη ποσότητα υγρών και ενυδατώνουν τον οργανισμό σας, έτσι ώστε να είστε σε θέση να καλύψετε τα αναγκαία επίπεδα νερού.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα