Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Οι 7 κίνδυνοι των διακοπών

Όπως και τα παιδιά, τα κατοικίδια χρειάζονται ιδιαίτερη επιτήρηση κατά τη διάρκεια των διακοπών. Διαβάστε τι να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε, ώστε να απολαύσουμε την ξεκούρασή μας χωρίς απρόοπτα.
dogbide
Τα σκυλιά είναι σαν τους ανθρώπους. Στις διακοπές «το ρίχνουν έξω» λίγο παραπάνω. Και, κάτι το ανοίκειο περιβάλλον, κάτι η χαλαρή διάθεση, πενταπλασιάζουν τις πιθανότητες να εμπλακούν σε ένα ατύχημα ή να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο – σύμφωνα με γνωστή στατιστική του AMDA, του κτηνιατρικού συλλόγου των ΗΠΑ.

Οι κίνδυνοι των διακοπών, με πιθανολογική ιεράρχηση, περιλαμβάνουν θερμοπληξίες, εγκαύματα, τροφικές δηλητηριάσεις, προσβολές από εξωπαράσιτα ή αδρανή στοιχεία (άγανα, αγκάθια, σπασμένα τζάμια κ.λπ.), κατάγματα, ακόμα και πνιγμούς! Ναι, ο σκύλος σας χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση, όταν πάτε μαζί του διακοπές· και ναι, γνωρίζω ότι αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία θέλετε να ασχοληθείτε λιγότερο με οτιδήποτε συνεπάγεται ευθύνες, αλλά δείτε το αλλιώς: Αν κάτι σοβαρό συμβεί, θα ακυρώσετε τις διακοπές σας μια και καλή… Οπότε…

1. Θερμοπληξία

Κάτω από τον ήλιο, μέσα στο αυτοκίνητο, στη βόλτα. Ο σκύλος σας μπορεί να πάθει θερμοπληξία πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι εσείς ο ίδιος, καθώς δεν έχει ιδρωτοποιούς αδένες, παρά μόνο στις πατούσες, και οι δυνατότητες θερμορρύθμισής του εξαντλούνται στο λαχάνιασμα…
Μην τον αφήσετε ποτέ χωρίς στενή επιτήρηση τις ημέρες του καλοκαιριού. Στην παραλία βρέχετέ τον συχνά. Στο αυτοκίνητο μην τσιγκουνεύεστε το κλιματιστικό και πάρτε τον μαζί σας όταν αποβιβαστείτε. Και αν δείτε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα βαριά αναπνοή, σιελόρροια, ταχυκαρδία, αφασία, απροθυμία ή αδιαφορία στα καλέσματά σας, μεταφέρετέ τον αμέσως σε δροσερό σημείο, ψεκάστε τον με δροσερό νερό, βάλτε του κρύες κομπρέσες στο κεφάλι και στον τράχηλο (παγοκύστες, κατεψυγμένα τρόφιμα, βρεγμένες πετσέτες αποτελούν λύσεις ανάγκης) και δώστε του να πιει άφθονο νερό με λίγο αλάτι (ένα κουταλάκι του γλυκού ανά λίτρο). Εννοείται ότι πρέπει να ακολουθήσει, το συντομότερο, επίσκεψη στον κτηνίατρο.

GripTrex6_HS9X3751_j_SS08LGwww

2. Εγκαύματα

Ο σκύλος σας μπορεί να πάθει εγκαύματα περπατώντας σε καυτή άμμο ή άσφαλτο, αλλά μπορεί επίσης και να προσβληθεί από εγκαύματα στο δέρμα αν τον έχετε κουρέψει υπερβολικά κοντά. Για να τα αποφύγετε, καλό είναι να τον κρατάτε μακριά από τον ήλιο, στο διάστημα 11 το πρωί με 5 το απόγευμα.

3. Τροφικές δηλητηριάσεις

Τα σκυλιά έχουν την τάση να δοκιμάζουν τα πάντα, ειδικά όταν βρίσκονται σε νέο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Εκτός από τις βλακείες που θα τον ταΐσετε από μόνος σας, στο σουβλατζίδικο, στην ταβέρνα και στο ουζερί (μην ορκίζεστε, θα το κάνετε…), υπάρχουν πάντα και τα δηλητηριώδη, άγρια φυτά, οι αυτοφυείς μύκητες και οι φόλες.
Επειδή κάθε περίπτωση δηλητηρίασης πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και ανάλογα με τον τοξικό παράγοντα, είναι δύσκολο να πει κανείς τι πρέπει να κάνουμε για τις πρώτες, τουλάχιστον, βοήθειες. Κάποιοι ιδιοκτήτες βάζουν φίμωτρο στα σκυλιά τους, όταν κυκλοφορούν σε άγνωστα μέρη, κάποιοι άλλοι το θεωρούν εκδήλωση περιττής σκληρότητας. Το σίγουρο είναι ότι, αν σκοπεύετε να περάσετε περισσότερες από μερικές ώρες σε κάποιο μέρος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε αν υπάρχει κτηνίατρος και να πάρετε το τηλέφωνό του.

4. Προσβολές από εξωπαράσιτα και άγανα

Όσα προληπτικά μέτρα κι αν λάβετε -αντιπαρασιτικά περιλαίμια, αμπούλες, ψεκασμούς-, το καλοκαίρι είναι παράδεισος για τα εξωπαράσιτα και κάποια στιγμή θα επισκεφτούν το σκύλο σας. Η λύση είναι μία: βούρτσισμα και έλεγχος δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση μετά τη βόλτα, για τσιμπούρια και ψύλλους.
Τακτικός έλεγχος στις πατούσες, στα γεννητικά όργανα και τα μάτια για αγκάθια και άγανα. Γι’ αυτό το τελευταίο, έχω προσωπική πείρα. Η σκύλα μου κατάφερε να περάσει κάτω από τον οφθαλμικό βολβό ένα άγανο δύο εκατοστών και να το κρατήσει εκεί, χωρίς να διαμαρτύρεται, επί δύο εικοσιτετράωρα μέχρι να το πάρω είδηση! Προσέξτε. Κάποια σκυλιά έχουν πολύ υψηλό κατώφλι πόνου και μπορεί να αγνοήσουν μια ενόχληση, μέχρι να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα.

5. Δαγκώματα

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο δαγκωμάτων από φίδια ή άλλα ερπετά, μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να χώνει τη μουσούδα του μέσα σε τρύπες, κάτω από πέτρες ή σε κουφάλες δέντρων και μάθετε να αναγνωρίζετε τα δηλητηριώδη φίδια της ελληνικής υπαίθρου, καθώς και τη σωστή δοσολογία του αντιοφικού ορού για το δικό σας ζώο.

6. Κατάγματα

Αρκετά σπάνιες περιπτώσεις, αλλά όχι τόσο απίθανες όσο νομίζετε, ειδικά αν είστε από τους τύπους που περπατάνε στα βουνά μαζί με το σκύλο τους. Ενα κόλπο που μου έμαθε ένας φίλος, ορειβάτης, λάτρης των σκύλων, είναι να έχετε δεμένο το σκυλί σας πάντα με στηθόλουρο πέντε σημείων (σαν αυτά που προσαρμόζονται στις ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων) και ελαστικό, ορειβατικό σκοινί μήκους τουλάχιστον 3 μέτρων. Αν το ζώο πέσει και τραυματιστεί, θα μπορέσετε να το ανασύρετε κοντά σας χωρίς να διατρέξετε κίνδυνο.

dogvestswim

7. Πνιγμός

Κανείς δεν ξέρει γιατί κάποια σκυλιά λατρεύουν τη θάλασσα (όπως το προηγούμενο Σνάουτσέρ μου), ενώ άλλα την ατενίζουν απλώς, με παγερή αδιαφορία (όπως το τωρινό Σνάουτσέρ μου). Τα σκυλιά που κολυμπούν, πάντως, ξέρουν συνήθως τα όρια των δυνάμεών τους και σπάνια θα απομακρυνθούν από τον ιδιοκτήτη τους. Ωστόσο, το ένστικτο του σκύλου τον έχει προετοιμάσει για κολύμπι σε λίμνες και ποτάμια, και όχι στο ανοιχτό πέλαγος. Ακόμα και ο πιο ήπιος κυματισμός μπορεί να πνίξει ένα σκυλί και το ίδιο μπορούν να κάνουν μια κράμπα ή ένα τυχαίο χτύπημα.
Αν έχετε την ευτυχία να κολυμπάτε μαζί με το σκυλί σας, έχετέ το πάντα δίπλα σας – υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρετε να το τραβήξετε στην επιφάνεια αν κάτι συμβεί. Αν πάτε βαρκάδα, φορέστε του σωσίβιο. Αν δεν υπάρχει, δέστε το επάνω σας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα