Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η ασπιρίνη δεν είναι ό,τι καλύτερο για την πρόληψη των εγκεφαλικών

aspirin

Οι γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα αντί της ασπιρίνης για την προστασία των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.


Αυτή είναι η νέα κατευθυντήρια γραμμή από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας, που αναμένεται να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, αν και οι ειδικοί λένε πως οι γιατροί το κάνουν ήδη αυτό.

Η κολπική μαρμαρυγή, η οποία προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, είναι το πιο συχνό πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού. Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο καλά όσο θα έπρεπε και οι θρόμβοι του αίματος που μπορεί να σχηματιστούν αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η ασπιρίνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να βοηθήσει στην προστασία των ασθενών από εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά αυξανόμενες αποδείξεις δείχνουν πως τα οφέλη του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι τελικά πολύ μικρά σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη αλλαγής για πρώτη φορά από το 2006 και συμβουλεύουν πως η μετάβαση από την ασπιρίνη σε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, θα εμποδίσει χιλιάδες εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα νεότερα αντιπηκτικά, πέραν της βαρφαρίνης μπορεί να είναι πιο κατάλληλα, δεδομένου ότι δεν απαιτούν και τακτική παρακολούθηση, αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Φροντίδας της Μεγάλης Βρετανίας.
Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως αν είναι να σταματήσει η ασπιρίνη, αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και μόνο με την παρακολούθηση του γιατρού.
«Τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από κολπική μαρμαρυγή είναι συχνά και μπορούν να προληφθούν, αλλά μόνο αν ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός προσδιοριστεί από την αρχή και εάν δοθούν αποτελεσματικά φάρμακα για την πρόληψη της ανάπτυξης ενός θρόμβου του αίματος. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές αντανακλούν σοβαρές ενδείξεις ότι η βαρφαρίνη και τα νεότερα αντιπηκτικά είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από την ασπιρίνη στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων», λέει ο καθηγητής Peter Weissberg, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η ασπιρίνη δεν είναι σημαντική και αποτελεσματική στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άλλες περιπτώσεις. Οι ασθενείς που είναι μπερδεμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να συνεχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη, θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους», πρόσθεσε.
Προειδοποίησε δε πως δεν θα είναι ασφαλές για τον ασθενή να διακόψει απότομα τη λήψη της ασπιρίνης και συμβούλευσε πως αν πρέπει να συμβεί, θα πρέπει να σταματήσει σταδιακά.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα