Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Εξισορροπώντας το νερό για να σώσουμε ζωές

Μικροσκοπικές πρωτεΐνες που έχουν μεγάλη επίδραση


Η πρόκληση


Η διατήρηση μιας τέλειας κυτταρικής ισορροπίας του νερού είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας ώστε να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. 

Αυτή είναι η δουλειά των μικροσκοπικών πρωτεΐνων, γνωστών ως ακουαπορινών, οι οποίες μεταφέρουν το νερό κατά μήκος των κυτταρικών μεμβρανών. 


Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ακουαπορίνες είναι παρόντες σε όγκους και μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων.

 Οι ερευνητές έχουν επίσης ανακαλύψει ότι η νόσος του Devic, μια ανίατη αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, προκαλείται από αντισώματα που επιτίθενται στις ακουαπορίνες.

Η Μεγάλη Ιδέα

Πολλαπλά εργαστήρια στοχεύουν τις ακουαπορίνες καθώς εργάζονται για να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τη νόσο.

 Για τον καρκίνο, αυτό σημαίνει αναγνώριση ενός μορίου που να μπορεί να μπλοκάρει τις ακουαπορίνες σε καρκινικά κύτταρα. 

Είναι μια δύσκολη πρόκληση. 

«Το νερό βρίσκει πάντα ένας τρόπο," λέει ο Δρ Alan Verkman, καθηγητής της ιατρικής και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. 

Οι κορυφαίοι αναστολείς είναι τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος. Ενώ είναι πολύ δηλητηριώδεις τώρα, εξακολουθούν να αποτελούν γόνιμο έδαφος για τους ερευνητές και μπορεί να είναι βιώσιμοι στο μέλλον.

 Πιο κοντά στην υλοποίηση μπορεί να είναι μια θεραπεία για τη νόσο του Devic, η οποία εκτός από την παράλυση μπορεί να προκαλέσει ταχεία τύφλωση και απώλεια της κύστης και του εντερικού ελέγχου. 

Το Εργαστήριο Verkman εντόπισε ένα μόριο που μπορεί να μπλοκάρει τα αντισώματα που στοχεύουν τις ακουαπορίνες, και έχει δώσει υποσχέσεις σε προκλινικές δοκιμές.

 Το νερό δίνει ζωή, όπως λέει και η παροιμία, αλλά η κατανόηση και ο χειρισμός της κίνησης του μέσω των κυττάρων μπορεί να αποδειχθεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ιατρικής του 21ου αιώνα.

Αυτό το άρθρο αρχικά εμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2014 στο issue of Popular Science.

popsci

Απόδοση Κειμένου dorieas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα