Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Το Κήρυγμα του εναλλακτικού τρόπου ζωής

tele1
Κάτι που είναι πάρα πολύ συχνό σε ανθρώπους που διδάσκουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και προσωπικής ανάπτυξης είναι πως συχνότερα κάνουν κήρυγμα για αυτά και σπανιότερα σου δείχνουν τρόπους εφαρμογής. Ακόμη πιο σπάνια ζουν οι ίδιοι με τον τρόπο που κηρύσσουν.
 Η γνωστή παροιμία «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» είναι συχνό φαινόμενο. Στην ζωή μου πάντα πίστευα πως ο άνθρωπος που λέει ή γράφει διάφορα πράγματα πρέπει πρώτα να μπορεί να τα υποστηρίξει σε ένα μεγάλο βαθμό στην ζωή του. Να είναι ο ίδιος ένα ζωντανό παράδειγμα της φιλοσοφίας του.
Υπάρχουν πολλοί που θα σας πουν «πως να κάνετε την ζωή σας καλύτερή» ή «πως να επιτύχετε την προσωπική σας ανάπτυξη». Για μένα αυτός που πραγματικά αξίζει από τους πολλούς είναι αυτός που έχει τα παρακάτω δύο στοιχεία:

1. Όταν εφαρμόζει αυτά που διδάσκει
Είναι τουλάχιστον παράταιρο το θέαμα ενός παχύσαρκου διαιτολόγου ή ενός θεραπευτή που επικαλείται τον υγιεινό τρόπο ζωής και ταυτόχρονα καπνίζει. Είναι για μένα σαν να πουλάει την ίδια του την θεωρία. Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι κηρύττουν πράγματα που δεν εφαρμόζουν στην ίδια τους την ζωή. Έτσι ενώ το μήνυμα που θέλουν να περάσουν μπορεί να είναι σωστό ο τρόπος που ζουν κάνει το μήνυμα να φαίνεται ουτοπικό ή ανούσιο.
2. Όταν μπορεί να σας διδάξει πως εφαρμόζονται
Όταν κάποιος σας λέει μια θεωρία ή μια διδασκαλία για κάτι, θα πρέπει να σας δείχνει και τρόπους που μπορείτε να εφαρμόζετε αυτό που λέει. Αν κάποιος έχει εφαρμόσει μια «φιλοσοφία» που άλλαξε την ζωή του θα πρέπει να μπορεί να σου δείξει τον τρόπο που το έκανε. Δεν σημαίνει πως αυτό θα το κάνει αυτομάτως έγκυρο τρόπο αλλά θα τον κάνει ένα πραγματοποιήσιμο τρόπο. Η αερολογία χωρίς πρακτική εφαρμογή είναι ανούσια και κουραστική. Το παράδειγμα για μένα είναι το καλύτερο σχολείο της ζωής. Οι άνθρωποι είναι πιο εύκολο να μάθουν κάτι όταν βλέπουν πως αυτό είναι εφικτό και εφαρμόσιμο.
Να θυμάστε πως όποιος άνθρωπος σας εμφανίζεται ως ειδικός ή τέλειος είναι αδύνατο να είναι τέλειος και είναι αδύνατον να αρέσει σε όλους. Πολλές φορές οι άνθρωποι αναφέρονται σε μένα ως άτομο που κηρύττει κάτι που δεν υπάρχει στην κοινωνία γιατί στα μάτια τους αυτό που λέω μοιάζει τέλειο και ουτοπικό. Πιστεύω πως ο ανθρωπισμός, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, το τίμιο και καλό είναι η λύση απέναντι στα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας. Φυσικά θα μου πουν κάποιοι πως όλοι αυτό θέλουν αλλά όπως είναι έτσι η κοινωνία αυτό είναι αδύνατο. Για μένα «κοινωνία» είναι ο καθένας από εμάς. Αλλάζοντας τον εαυτό μας αλλάζουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας. Φυσικά κάθε κριτική (καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη) είναι εποικοδομητική και με ωθεί να επιζητώ την περαιτέρω βελτίωση μου.
Να θυμάστε πως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που θα σας επικρίνουν σε κάθε σας λάθος αλλά θα πρέπει να τους δώσετε να καταλάβουν πως και τα λάθη έχουν την χρησιμότητα τους. Όποιος δοκιμάζει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του θα κάνει και λάθη. Αυτό δεν κάνει λιγότερο πολύτιμο τον στόχο σας και ούτε πρέπει να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα ή αποτυχημένος.
Μαθαίνουμε. . .
10% αυτών που διαβάζουμε
20% αυτών που ακούμε
30% αυτών που βλέπουμε
50% αυτών που βλέπουμε και ακούμε
70% αυτών που συζητούμε
80% αυτών που βιώνουμε
95% αυτών που διδάσκουμε στους άλλους.
William Glasser
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα