Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΧΛΕΜΠΟΝΙΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΓΛΟΜΠΟ


Μια άλλη εποχή. Την πρώιμη του ποδοσφαίρου δημιουργήθηκε μια ανίκητη ομάδα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στους ολυμπιακούς αγώνες του 1924, στο Παρίσι.Τότε δεν υπήρχε εικόνα, μόνο αν ήσουν παρών έβλεπες ό,τι έγραφε η Ιστορία.
Μιλάμε για την Ουρουγούαη. Πριν το πρώτο παιχνίδι, στην προπόνησή της οι Γιουγκοσλάβοι έστειλαν κατάσκοπο. Αυτός δεν διέκρινε κάτι ιδιαίτερο, παρά μόνο κάτι βαριεστημένους χλεμπονιάρηδες. Μπροστά σε ελάχιστους θεατές, οι πονηροί Βαλκάνιοι αισθάνονταν σίγουροι, μάλιστα ζήτησαν προκαταβολικά συγνώμη από τους αντιπάλους τους για τα γκολ που θα τους έβαζαν. Στο τέλος του ματς το χειροκίνητο ταμπλώ έγραψε: Ουρουγουάη - Γιουγκοσλαβία 7-0!

Σκορ που έκανε μεγάλη αίσθηση. Στο επόμενο ματς το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Η Σελέστεάρχισε πάλι τα μαγικά της. Ενας πολυδιαβασμένος ρεπόρτερ έγραψε: "Παρακολουθώ 20 χρόνια ποδόσφαιρο και δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο. Ζογκλερικές ικανότητες, φυσικές δυνάμεις και απόλυτη υπεροχή. Οι άνθρωποι παίζουν σκάκι με τα πόδια".
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Άμστερνταμ, όπου έπαιζε η Ουρουγουάη η ζήτηση των εισιτηρίων ήταν δεκαπλάσια από τη χωρητικότητα του γηπέδου. Στα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας δικαιωματικά η μικρή Ουρουγουάη διοργάνωσε το 1930 πρώτο παγκόσμιο κύπελλο. Το κέρδισε στο χαλαρό. Τόσο νωρίς, είχε ήδη τρία αστέρια στη φανέλλα της, σε μια εξαετία δυο ολυμπιακά τουρνούα κι εκείνο της ΦΙΦΑ.
Μη λησμονήσω να αναφέρω ότι ήταν η πρώτη χώρα της Νοτίου Αμερικής που έβαλε μαύρους ποδοσφαιριστές στη σύνθεση της εθνικής της. Σε ένα παιχνίδι, μάλιστα, απέναντι στη Χιλή για το Κόπα Αμέρικα, η αντίπαλός της έκανε ένσταση ισχυριζόμενη ότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει Αφρικανούς.
Σε ένα πολύτιμο και μοναδικό φιλμάκι που έχει στη διάθεσή της η ΦΙΦΑ παρουσίαζει όλους του παίκτες της Ουρουγούαης που ποζάρουν μπροστά στην κάμερα ως μεγάλοι σταρ. Πρόκειται για τους χλεμπονιάρηδες μπαλλαδόρους που πριν απ´ όλους τους άλλους κατέκτησαν τον γλόμπο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα