Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Βελτιώστε την επικοινωνία σας


epikinonia-2
Η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη στις ανθρώπινες σχέσεις και όμως τις πιο πολλές φορές είναι ημιτελής. Τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των ανθρώπων συμβαίνουν λόγω των παρανοήσεων και της ελλιπούς επικοινωνίας. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε μερικά απλά βήματα για να κάνουμε την επικοινωνία μας πιο αποδοτική.
  • Ξεκινήστε να ακούτε τους άλλους. Έχετε δύο αυτιά για να ακούν και ένα στόμα για να μιλάει. Είναι σημαντικό στην επικοινωνία να ακούς ώστε να γνωρίζεις τον άλλον, να ξέρεις στο μέλλον τι να περιμένεις από αυτόν, αλλά και για να του δώσεις μια άλλη οπτική σε μια κατάσταση. Ακούστε τις σκέψεις, τους φόβους, τις ανησυχίες, τα όνειρα του άλλου χωρίς ίχνος κριτικής διάθεσης.
  • Κρατήστε σημειώσεις. Προσωπικά μου αρέσει να κρατάω σημειώσεις σχεδόν για τα πάντα αλλά αυτό είναι επίσης ένα πολύ καλό εργαλείο και για την επικοινωνία. Είναι πολύ χρήσιμο να επισημαίνεις κάτι που σου είπε ο άλλος ή κάτι που εσύ θέλεις να του μεταφέρεις. Δυστυχώς οι ρυθμοί της εποχής μας κάνουν την μνήμη να εξασθενεί και να αμελεί.
  • Επιβεβαιώστε ότι έχετε κατανοήσει. Προτού πείτε κάτι ή αναλάβετε κάτι, επιβεβαιώστε ότι έχετε κατανοήσει πραγματικά τι σας λένε ή τι ακριβώς ζητάνε από εσάς. Η κατανόηση του μηνύματος που έστειλε ο δέκτης είναι βασικό στοιχείο στην ποιότητα της επικοινωνίας. Ρωτήστε (όχι μόνο μία φορά), ακούστε την απάντηση προσεκτικά και επιβεβαιώστε την εντύπωση σας πως καταλάβατε. Ένα μικρό λάθος σε μια προσέγγιση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ή και να κάνει τον διπλανό σας να αισθανθεί άβολα και άσχημα.
  • Διεκδικητικότητα. Διεκδικήστε να επικοινωνήσετε με τον άλλον και μην μένετε σε υποθέσεις και εικασίες. Μερικές φορές θυμώνουμε επειδή οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας ή στις υποθέσεις που κάναμε για αυτούς. Μην υποθέτετε πράγματα για τους άλλους. Ρωτήστε και μάθετε. Διεκδικήστε να μάθετε τον άλλον. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί έτσι αυτό που είναι σημαντικό για ένα άτομο, για ένα άλλο δεν είναι. Αν προσδοκάτε κάτι από τον άλλον ή υποθέτετε πράγματα για αυτόν, μιλήστε του ανοιχτά και ξεκάθαρα για αυτά. Συζητήστε μαζί του ειλικρινά και γνωρίστε τον.
Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα και δείτε την επικοινωνία σας να βελτιώνεται. Βελτιώνοντας την επικοινωνία θα βελτιώσετε τη σχέση σας με τους άλλους και αυτό θα είναι ένα από τα «πράγματα» που θα επηρεάσουν θετικά ολόκληρη την ζωή σας.
Έχω συνειδητοποιήσει ότι όλα μας τα προβλήματα προκύπτουν
από την αποτυχία μας να χρησιμοποιήσουμε μια απλή και ξεκάθαρη γλώσσα.
Jean-Paul Sartre


Βιβλιογραφία: Ανθρώπινη Επικοινωνία, Virginia Satir, Εκ.Δίοδος
Δεξιότητες Διαπροσωπικής Επικοινωνίας, Rudolph Verderber – Kathleen Verderber, Εκ.Έλλην

 Το Κλειδί της Σκέψης


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα