Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Γλιτώστε θερμίδες από τους διατροφικούς πειρασμούς του καλοκαιριού

Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος
Με τον ερχομό του καλοκαιριού μπορεί η διάθεσή μας να βελτιώνεται και να έχουμε περισσότερες επιλογές για διασκέδαση, αλλά είναι και πολύ πιο εύκολο να ενδώσουμε σε γευστικούς πειρασμούς και να πέσουμε σε διατροφικές παγίδες.

Το λαχταριστό «βρώμικο»
Μετά τη συναυλία, τον αγώνα ή και τη βραδινή έξοδο, τι πιο ικανοποιητικό γευστικά από το να επιλέξουμε ένα λαχταριστό σάντουιτς! Όσο δελεαστικό και να μας φανεί εκείνη τη στιγμή, ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι το σάντουιτς που θα φάμε, ιδιαίτερα εάν περιέχει λουκάνικο θα είναι πλούσιο σε θερμίδες, λίπος αλλά και σε αλάτι. Εναλλακτικά εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να φάτε κάτι τόσο βαρύ αργά το βράδυ, επιλέξτε ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και λαχανικά, αποφεύγοντας τις τηγανιτές πατάτες και τις λιπαρές σως.

Το απολαυστικό κοκτέιλ
Πολύχρωμα και γλυκά, τα καλοκαιρινά αλκοολούχα κοκτέιλ συχνά συνοδεύονται από μία ομπρελίτσα αλλά και από μπόλικες θερμίδες! Ένα pina-colada μπορεί να έχει από 245-490 θερμίδες και ένα daiquiri από 300-800, και μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη! Καλύτερα κάντε την καρδιά σας πέτρα και επιλέξτε ένα ποτήρι κρασί ή ένα φυσικό χυμό με λίγο αλκοόλ ώστε να περιορίσετε όσο γίνεται τις επιπλέον θερμίδες.

Τα δροσερά ροφήματα
Το να μένουμε ενυδατωμένοι το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά πρέπει να προσέχουμε το τι επιλέγουμε να μας ξεδιψάσει. Το παγωμένο τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, οι συσκευασμένοι χυμοί και η μπύρα, μπορεί να μας ξεδιψάνε άμεσα αλλά μας προσφέρουν και μπόλικες θερμίδες. Επιλέξτε τα πάντα με φειδώ και προτιμήστε εναλλακτικά τους φυσικούς χυμούς και το ανθρακούχο νερό.

Το αναζωογονητικό παγωτό
Μία κούπα παγωτό μπορεί να έχει 380 θερμίδες και 22 γραμμάρια λίπους. Εάν προσθέσουμε και μπισκότο, σιρόπι και άλλα γευστικά συνοδευτικά, οι θερμίδες μπορούν να φτάσουν τις 720 και το λίπος τα 28 γραμμάρια! Δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε διαπαντός τα παγωμένα γλυκίσματα, απλά αποφύγετε τις τεράστιες ποσότητες και τις γαρνιτούρες. Κατά προτίμηση επιλέξτε παγωμένα σορμπέ φρούτων που προσφέρουν λιγότερες θερμίδες και είναι πιο δροσερά ή προτιμήστε παγωτά διαίτης, που περιέχουν 0% λιπαρά ή /και 0% ζάχαρη και δεν ξεπερνούν τις 90kcals /100g

Η γαρνιτούρα στη σαλάτα
Οι σαλάτες φαντάζουν ως ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ και δροσερό βραδινό, φτωχό σε λίπη και θερμίδες. Όσο όμως προσθέτουμε υλικά στην σαλάτα μας, όπως μπεϊκον, τυρί, σως και κρουτόν, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυξάνουμε και τις θερμίδες! Προτιμήστε να ενισχύσετε γευστικά τη σαλάτα σας προσθέτοντας ψητό ή βραστό κοτόπουλο, αβγό, χρωματιστά λαχανικά όπως οι πιπεριές και επιλέξτε ελαφριά ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, λεμόνι και ξύδι.

Το τσιμπολόγημα στο θερινό σινεμά
Μία χούφτα από το αγαπημένο μας σνακ δεν φέρνει την καταστροφή αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να τινάξει στον αέρα τη δίαιτά σας. Μία μέση μερίδα πατατάκια (25gr) περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους ενώ τα απολαυστικά νάτσος με λιωμένο τυρί και τα ποπ-κορν με βούτυρο εκτοξεύουν τη θερμιδική ζυγαριά στα ύψη! Προσπαθήστε να πάτε στο σινεμά με γεμάτο στομάχι ώστε εάν θέλετε οπωσδήποτε να γευτείτε τα παραπάνω, τουλάχιστον να είναι σε μικρότερη ποσότητα ή ψάξτε για ποπ-κορν χωρίς βούτυρο, με λιγότερες θερμίδες και λίπος.

Καλό καλοκαίρι με σωστές επιλογές!!!
Πηγή WebMD


medlabgr


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα