Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ρόδος: Αυξάνονται τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών στη Ρόδο.
Δράστες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι σύντροφοι των γυναικών που υπό την πίεση της κρίσης ή ευρισκόμενοι σε εξάρτηση από ναρκωτικά ή αλκοόλ τις κακοποιούν.
Το φαινόμενο έχει εισβάλει, σύμφωνα με την πρόεδρο της Οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» κ. Χαρούλα Γιασιράνη, ακόμη και στις ευκατάστατες οικογένειες της Ρόδου.
Τα στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν πως η βια δεν κάνει πλέον διακρίσεις και όσο διαρκεί η κρίση τόσο θα ενισχύεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκείνους που δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν.
«Διαχειριστήκαμε τους τελευταίους μήνες αρκετά και βίαια περιστατικά στη Ρόδο. Θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά», δήλωσε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη, που αναφέρθηκε και στο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει προχθές.

«Δέχθηκα προχθές τηλεφώνημα από το αστυνομικό τμήμα Αρχαγγέλου. Με κάλεσαν να συμβάλω στην αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος που προέκυψε στην ανατολική πλευρά της Ρόδου. Μια νεαρή μητέρα με το ηλικίας ενός έτους παιδί της δέχθηκαν σωματική βία και απειλές από τον σύζυγό της. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό. Αναγκάστηκε να φύγει από την οικία της για να γλιτώσει. Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε όσο καλύτερα γινόταν το περιστατικό και να συμβουλεύσουμε τη νεαρή μητέρα για τα δικαιώματα της και την ενημερώσουμε για τις κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί για να προστατευθεί. Ο σύζυγος της είναι εξαρτημένος από ουσίες. Κάνει μάλιστα χρήση ναρκωτικών μέσα στο σπίτι μπροστά στη σύζυγο και το παιδί του», δήλωσε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη που και χθες ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη νεαρή μητέρα σε μια προσπάθεια να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα της και να ξεφύγει από την νοσηρή κατάσταση την οποία ζει.
«Η νεαρή γυναίκα κατήγγειλε στη δικαιοσύνη το σύζυγο της και έφυγε από την οικία της. Είναι δικό της θέμα αν θα επιστρέψει στο σπίτι, όπου διέμενε ή όχι. Εμείς της προτείναμε να μείνει στο ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών γιατί είναι ένας χώρος στον οποίο θα αισθάνεται ασφαλής και δεν θα κινδυνεύει. Είναι θέμα χρόνου να οριστικοποιήσει την απόφαση της», δήλωσε η κ. Γιασιράνη.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που έχουν έρθει στο φως, η κ. Γιασιράνη δήλωσε, πως σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετές εργαζόμενες.
«Με ειδοποίησαν από τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία και ζητήσαν τη βοήθεια μου όταν διαπίστωσαν στο σώμα γυναικών εργαζομένων σημάδια κακοποίησης. Συνομίλησα με τα θύματα και προσπάθησα να κάνω ό,τι μπορώ για να τα φέρω σε επαφή με επιστήμονες ώστε να αντιμετωπίσουν έστω και προσωρινά τα προβλήματα που βίωναν. Το αναφέρω αυτό γιατί ορισμένες φορές οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους όταν υφίστανται βια», δήλωσε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη.
Η πρόεδρος της Οργάνωσης Γυναίκες χωρίς Σύνορα δήλωσε πως η βια έχει εισβάλει και σε σπίτια ευκατάστατων οικογενειών της Ρόδου.

«Πρέπει να σας αναφέρω πως φέτος είχαμε περιστατικά κακοποίησης επώνυμων γυναικών. Ζητήθηκε η βοήθεια μας για να σταματήσει η βια. Έλαβαν την υποστήριξη που χρειάζονταν . Φροντίσαμε να δράσουμε με την απαραίτητη διακριτικότητα για να μην θιγούν υπολήψεις. Αυτό κάνουμε άλλωστε για όλες τις γυναίκες που ζητούν τη βοήθεια μας είτε είναι ευκατάστατες ή μη προνομιούχες», δήλωσε η κ. Γιασιράνη.
Σε ερώτηση αν στην αύξηση των περιστατικών βιας έχει συμβάλει η οικονομική κρίση που πλήττει και τη Ρόδο η κ. Γιασιράνη δήλωσε:
«Ασφαλώς ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βιας είναι η κρίση. Οι άνδρες αισθάνονται μειονεκτικά είτε γιατί έχουν μείνει άνεργοι ή γιατί μειώθηκαν αισθητά τα εισοδήματα τους και αντιδρούν άσχημα. Θα επισημάνω πως ένας ακόμη λόγος είναι ότι πολλοί από τους θύτες κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι εξαρτημένοι από τον αλκοόλ».
Η κ. Χαρούλα Γιασιράνη αναφέρθηκε και στις δράσεις που θα υλοποιηθούν από την Οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» για την καταπολέμηση της βιας στα πλαίσια εφαρμογής προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
«Αυτή την περίοδο υλοποιούμε ένα πρόγραμμα από την Γενική Γραμματεία Ισότητας . Στόχο έχει την ενημέρωση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στις γυναίκες και τα παιδιά. Με το πέρας του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις και μια καμπάνια στα ΜΜΕ για την καταπολέμηση του φαινομένου», δήλωσε η κ. Γιασιράνη.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα