Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

10 Υπέροχα Θετικά Συναισθήματα για Κάθε Μέρα

Ξέρετε γιατί είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε τον ψυχικό και τον συναισθηματικό μας κόσμο;  Επειδή αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να είμαστε καλά με τον εαυτό μας και τους άλλους και να είμαστε πετυχημένοι στη ζωή μας!



Το πρώτο βήμα για να μάθει κανείς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του είναι να ξέρει να τα αναγνωρίζει και να τα κατονομάζει.  Διαφορετικά, είναι δύσκολο να συνδεθεί κανείς με τη συναισθηματική του κατάσταση αν δε γνωρίζει ακριβώς ποια συναισθήματα νιώθει.

Τα βασικά συναισθήματα είναι το να νιώθει κανείς θυμωμένος, χαρούμενος, λυπημένος, φοβισμένος και έκπληκτος.  Πέρα όμως από αυτά, υπάρχουν και πολλά άλλα συναισθήματα.  Προσέξατε ότι στα βασικά αυτά συναισθήματα μόνο ένα είναι ξεκάθαρα θετικό;  Η ψυχολόγος Barbara Fredrickson στο βιβλίο της «Positivity» παραθέτει 10 συνηθισμένα θετικά συναισθήματα.  Αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από έρευνες σε χιλιάδες ανθρώπους και απ’ ότι φαίνεται τα θετικά αυτά συναισθήματα διαμορφώνουν τη ζωή μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ – Σκεφτείτε τις πιο θετικές και όμορφες εμπειρίες που είχατε μέχρι τώρα.  Στιγμές στη ζωή σας που νιώσατε χαρά, ενθουσιασμό, σιγουριά, ασφάλεια, αυτοπεποίθηση.  Η ευχαρίστηση προέρχεται από όμορφες εμπειρίες που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.  Η ευχαρίστηση τονώνει την ευεξία μας και μας κάνει να αισθανόμαστε ανάλαφροι, γεμάτοι ζωντάνια και αισιοδοξία.

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ – Είναι το θετικό συναίσθημα που προκύπτει όταν κανείς συνειδητά εκτιμάει τα καλά που υπάρχουν στη ζωή του και κάτι όμορφο που του έδωσαν ή που προέκυψε.  Η ευγνωμοσύνη είναι το συναίσθημα που προκύπτει όταν κανείς θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του για τα καλά και τα όμορφα, μικρά ή μεγάλα, στη ζωή του.

ΓΑΛΗΝΗ – Ένα όμορφο συναίσθημα που προκύπτει όταν τα πράγματα πάνε καλά και όταν κανείς μέσα του νιώθει εντάξει.  Η γαλήνη είναι η έκφραση της ψυχικής και πνευματικής ηρεμίας, μια κατάσταση εσωτερικής ειρήνης και συμφιλίωσης με τον εαυτό.  Το μυαλό σας είναι ήρεμο, δεν έχει σκέψεις ανησυχίας και φόβου.  Γαλήνη μπορεί να νιώσει κανείς όταν κλείσει τα μάτια του, αδειάσει το νου του από σκέψεις και πάρει μερικές βαθιές αναπνοές.  

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ – Το αντίθετο της αδιαφορίας και της βαρεμάρας είναι το ενδιαφέρον, η διανοητική κατάσταση εκείνη που δείχνει ότι το άτομο διακατέχεται από ζωντάνια και περιέργεια, επιθυμεί να πάρει νέες πληροφορίες, να μάθει καινούργια πράγματα, να διευρύνει τους ορίζοντες του.  Το άτομο είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες, επιθυμεί να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του, νιώθει θαυμασμό και κατάπληξη για τα αντικείμενα που του κινούν το ενδιαφέρον.

ΕΛΠΙΔΑ – Είναι η πεποίθηση και το συναίσθημα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, είναι η αισιόδοξη στάση ζωής που βοηθάει το άτομο να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες δεν είναι μόνιμα, αλλά πρόσκαιρα.  Με την ελπίδα και την αισιοδοξία το άτομο βλέπει ότι το μέλλον επιφυλάσσει ωραίες εκπλήξεις και πιστεύει ότι θα αποκτήσει και θα κατακτήσει αυτά που επιθυμεί.

ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ – Άλλο ένα θετικό συναίσθημα, που προέρχεται από τα επιτεύγματά μας και την εκτίμηση που δείχνουμε στον εαυτό μας για όσα κατορθώσαμε!  Το συναίσθημα της υπερηφάνειας δε χρειάζεται να προέρχεται από κοινωνική αναγνώριση για αυτά που πετύχαμε ή επειδή κερδίσαμε κάτι.  Αντίθετα, η υπερηφάνεια είναι ακόμα πιο βαθιά και δυνατή ως συναίσθημα όταν σχετίζεται με κάτι που κάναμε και έχει κοινωνική σημασία και όταν εξυπηρετεί έναν καλό σκοπό. Το θετικό συναίσθημα της υπερηφάνειας αποτελεί ένα σκαλοπάτι για να πιστέψουμε στον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας και να επιτύχουμε ακόμα σημαντικότερα πράγματα.

ΤΕΡΨΗ, διασκέδαση – Τι ωραίο συναίσθημα, όταν περνάμε όμορφα, γελάμε, γλεντάμε, παίζουμε!  Η διασκέδαση βοηθάει να χτίζουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, να νιώθουμε όμορφα εσωτερικά και να παίρνουμε δυνάμεις στην καθημερινότητά μας.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ – Αυτό το συναίσθημα δεν έχει να κάνει απαραιτήτως με την καλλιτεχνική έμπνευση, αλλά με ένα ανώτερο συναίσθημα που αισθάνεται κανείς όταν αντικρίζει σημαντικές πράξεις, όταν βλέπει μπροστά του πραγματική καλοσύνη και εμπνέεται για κάτι ανώτερο.  Άνθρωποι και πράξεις μπορεί να μας εμπνεύσουν, να γίνουν πηγή θετικής επιρροής στη ζωή μας μέσα από επιτεύγματα του μυαλού και της διανόησης, δύναμης, καλλιτεχνικής έκφρασης, κλπ.

ΔΕΟΣ, κατάπληξη- Αυτό το συναίσθημα προκύπτει όταν κανείς στέκεται μπροστά σε κάτι πολύ δυνατό και μοναδικό το οποίο θαυμάζει.  Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αισθάνονται δέος απέναντι σε υπέροχα φυσικά φαινόμενα, είτε είναι οι καταρράκτες του Νιαγάρα είτε είναι ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.  Το δέος επίσης το αισθανόμαστε όταν βλέπουμε καταπληκτικά έργα τέχνης ή σημαντικές εξελίξεις και κατασκευές.  Το δέος κάνει τους ανθρώπους να συναισθάνονται πόσο μικροί είναι σε σχέση με την απεραντοσύνη της φύσης και του κόσμου γύρω, και πόσο θαυμαστά είναι αυτά που μας περιβάλλουν.

ΑΓΑΠΗ – Αν προσθέσουμε όλα τα παραπάνω συναισθήματα, καταλήγουμε στην αγάπη!  Η αγάπη είναι το όμορφο αυτό συναίσθημα στοργής και εγγύτητας και προσωπικού δεσίματος με ένα άλλο άτομο.  Η αγάπη ανοίγει την καρδιά και το μυαλό, φέρνει χαρά και ευχαρίστηση, αλλά και νόημα στη ζωή.

Αυτά είναι τα βασικά συναισθήματα που αισθάνεται ο άνθρωπος.  Γιατί να μην προσπαθήσουμε να νιώσουμε κάθε ένα από αυτά, έστω και σε μικρή δόση, σε καθημερινή βάση;  Για να τα νιώσετε αυτά τα συναισθήματα θα πρέπει να επιλέξετε συνειδητά να τα αισθανθείτε.  Κάντε την ανοιχτόμυαλη επιλογή να αφήσετε στιγμές χαράς, ενδιαφέροντος, δέους και έμπνευσης να διαποτίσουν την καθημερινότητά σας και τη ζωή σας!  Καλλιεργήστε ελπίδα για το μέλλον, ευγνωμοσύνη για το παρόν και αγάπη για τον εαυτό σας και τους άλλους!  

greekpsychologypages

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα