Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Κύπρος: 20 άτομα χρωστούν το 25% των δανείων

Κύπρος: 20 άτομα χρωστούν το 25% των δανείων

Αχνό φως στην άκρη του τούνελ άρχισε να φαίνεται αναφορικά με τις έρευνες για την οικονομία, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καρποφορήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αν και όλοι αναμένουμε τις συλλήψεις σημαντική εξέλιξη θεωρείται, από τους ανακριτές της υπόθεσης, η αντίδραση των τραπεζών στις προειδοποιήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, μέσω του Κεντρικού Δελτίου του Mega Κύπρου.
Ο Κώστας Κληρίδης διεμήνυσε ότι θα εξέδιδε εντάλματα σύλληψης, εάν δεν του παραδώσουν στοιχεία οι Τράπεζες για τα δάνεια των πρώην Διοικητικών Συμβούλων. Ήδη η Τράπεζα Κύπρου παρέδωσε 40 κιβώτια με έγγραφα, ενώ στοιχεία ενδιαφέρθηκε να δώσει και ο Συνεργατισμός.
Η επεξεργασία των χιλιάδων αυτών εγγράφων είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία που δεν αποκλείεται να ανατεθεί στους Βρετανούς εμπειρογνώμονες, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα στοιχειοθετήσει τις υποθέσεις για τα “αμαρτωλά” δάνεια των πρώην Τραπεζιτών.
Λήξαν θεωρείται και το ζήτημα της παραίτησης των 20 εκ των 40 ανακριτών της ομάδας για την οικονομία, αφού με παρέμβαση του Αρχηγού αστυνομίας διευθετήθηκαν τα ωράρια εργασίας τους.

Πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντήσουν οι ανακριτικές αρχές προκαλούν και τα στοιχεία που παρέδωσε ανώνυμα πάντως, η Κεντρική Τράπεζα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και αφορούν τους 20 μεγαλοοφειλέτες των 5 μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στοιχεία που αφήνουν εκτεθειμένες τις Τράπεζες αφού δεν υπάρχουν ικανοποιητικές εξασφαλίσεις.
Από τα 25 δισεκατομμύρια Ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου το ένα πέμπτο αφορά στους 20 μεγαλοοφειλές των Τραπεζών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους φτάνουν τα 4,6 δις. Περίπου δηλαδή το 80% από Αυτά.
ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ 25,4 Δις
ΟΦΕΙΛΕΣ 20 ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΡΕΩΣΤΩΝ: 5,6 δις
ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ:    4.6 δις
Το πιο μεγάλο πρόβλημα με τους μεγαλύτερους, τους πιο κακοπληρωτές και με τις λιγότερες εξασφαλίσεις χρεώστες έχει η Τράπεζα Κύπρου.
Από τα σχεδόν 4 δις που χρωστούν οι 20 μεγάλοι χρεώστες της Τράπεζας τα τρία δεν εξυπηρετούνται με το κενό στις εμπράγματες εξασφαλίσεις να αγγίζει τα 200 εκατομμύρια.
ΟΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΔΑΝΕΙΑ 20 ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ 3,98 δις
ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ 3,1 ΔΙΣ
ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ 198 εκατομμύρια
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο τα 102 εκατομμύρια, περισσότερα από τα μισά δηλαδή, αφορούν στο δάνειο του δέκατου πιο μεγάλου χρεώστη της Τράπεζας Κύπρου που, άγνωστο πώς και γιατί, κατάφερε να λάβει δάνειο 129 εκατομμυρίων με υποθήκες μόνο 27 εκατομμυρίων.
Απίστευτο είναι και το ποσό που χρωστά ο πιο μεγάλος χρεώστης της Τράπεζας Κύπρου με δάνεια σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου Ευρώ, παρακαλώ, με τα δύο τρίτα από αυτά να είναι μη εξυπηρετούμενα. Ανάλογο το σκηνικό και με τους υπόλοιπους 19.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
1. ΔΑΝΕΙΑ: 478 εκ.
ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ: 336 εκ.
2. ΔΑΝΕΙΑ 321 εκ.
ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ: 272 εκ.
Αν και μεγάλο το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελληνική, την Άλφα Bank και την Πειραιώς δεν είναι όσο στην Τράπεζα Κύπρου αφού δεν υπάρχουν δάνεια πέραν των εκατόν εκατομμυρίων Ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Συνεργατισμός αφού από τη μία υπάρχουν πολύ καλές εξασφαλίσεις στα δάνεια από την άλλη, όμως, οι 2 μεγαλύτεροι χρεώστες του αποτελούν προϊόν απάτης στις ΣΠΕ Πολεμιδιών και Πολεμίου.
ΠΗΓΗ: MEGA ΚΥΠΡΟΥ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα