brtrΠιέζουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο για να μην ευοδώσει η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Independent», χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας διοχέτευσαν με άκρα μυστικότητα, εκατομμύρια χαρτονομίσματα σε μηχανήματα ATM στα βόρεια της χώρας για να καλυφθεί η ζήτηση, σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι αποσύρουν τα χρήματά τους την επομένη της κάλπης ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.
Σύμφωνα με πηγές τραπεζών,μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας έχουν ήδη εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές στα υποκαταστήματά τους στην Σκωτία, προκειμένου να διαβεβαιώσουν τους πελάτες ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στην απόσχιση.

Την ίδια ώρα, η σκωτσέζικη αστυνομία θα βρίσκεται επί ποδός την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά και την επομένη καθώς όπως επισημαίνουν οι βρετανικές «Independent» και «Guardian», οι αρχές φοβούνται συγκρούσεις και έκτροπα.
Οι ΗΠΑ έλαβαν επίσημη θέση στην σκωτσέζικη υπόθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να προειδοποιεί τη Σκωτία «Να μην καταστρέψει την ειδική σχέση της Ουάσινγκτον με το Λονδίνο ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης».
Το Λονδίνο από την πλευρά του ασκεί πιέσεις στην σκωτσέζικη κοινή γνώμη, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.
Σε περίπτωση απόσχισης της Σκωτίας η Βρετανία, πιστό αποκούμπι των παγκοσμιοποιητών της Ουάσινγκτον, θα αποδυναμωθεί αισθητά.