Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τροφές για εύκολη πέψη

Λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής, δεν τρώμε σωστά και όπως απαιτεί ο οργανισμός μας. Κατά συνέπεια αντιμετωπίζουμε πολλά διατροφικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και η δυσπεψία. Κάποιοι λόγοι που  την προκαλούν είναι το ωράριο που τρώμε, η υπερκατανάλωση τηγανιτών και πικάντικων φαγητών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ηυπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, η έλλειψη ύπνου, το στρεςκαι άλλα. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να διευκολύνουν την πέψη μας. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Φρούτα
Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τα τρόφιμα να κινηθούν ευκολότερα μέσω του πεπτικού συστήματος και αυτόματα ενεργοποιούν τη διαδικασία της πέψης. Εκτός όμως αυτών έχουν και ευεργετικές ιδιότητες, καθώς βοηθούν στην πρόληψητης στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, καρκίνου του παχέος εντέρου, και άλλες ασθένειες. Κάποια τέτοια φρούτα που βοηθούν στην πέψη είναι το μήλο, το αχλάδι, ημπανάνα (βοηθά στην εξουδετέρωση την υπερβολική οξύτητα των γαστρικών υγρών και μειώνει τον ερεθισμό του έλκους), το σταφύλι και η παπάγια (περιέχει την παπαΐνη ένζυμο που βοηθά την πέψη και καταπραΰνει το στομάχι).
Υγρά
Όσο το δυνατόν περισσότερο νερό πίνεται διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης. Εκτός όμως του νερού χρήσιμα είναι το νερό από καρύδα και το αποβουτυρωμένο γάλα. Πρόκειται για φυσικούς διαλύτες που βοηθούν στη μείωση συμπτωμάτων οξύτητας.
Κόλιανδρος
Πρόκειται για ένα μυρωδικό που μοιάζει πολύ με το μαϊντανό και έχει έντονη γεύση. Για την Κινέζικη παράδοση, ο κόλιανδρος εξασφαλίζει αθανασία της ψυχής. Οι ιδιότητες του λοιπόν είναι ευεργετικές καθώς ενδυναμώνει το στομάχι, ανακουφίζει από το πρήξιμο και  αυξάνουν την έκκριση ενζύμων και πεπτικών υγρών του στομάχου.
Τζίντζερ (Πιπερόριζα)
Το τριμμένο τζίντζερ συχνά προστίθεται σε σαλάτες και φαγητά για να βοηθήσει στην πέψη. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα για στομαχικές διαταραχές, στομαχόπονο και δυσπεψία.
Κάρδαμο
Χρησιμοποιείται κυρίως σε φάρμακα για την ανακούφιση από πρήξιμο και για την ενίσχυση δραστηριοτήτων της πέψης. Ειδικότερα το μίγμα κολίανδρου, τζίντερ και κάρδαμου είναι από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για δυσπεψία.
Κύμινο
Αφήστε σπόρους από κύμινο για ένα βράδυ στο νερό. Την άλλη μέρα το νερό αυτό θα βοηθήσει πολύ σε φαινόμενα δυσπεψίας και πρηξίματος.
Λεμόνι
Ο χυμός λεμονιούβοηθά στη διαδικασία της πέψης. Εάν δοκιμάσετε χυμό λεμονιού σε δροσερό νερό με μέλι έχετε ένα μείγμα ιδανικό για δυσπεψία και καούρες.
Φύλλα από μέντα και βασιλικό
Πρόκειται για ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης κάθε στομαχικού προβλήματος. Μασώντας τα φύλλα μέντας και βασιλικού μπορείτε να ανακουφιστείτε από δυσπεψία και άλλα προβλήματα. Η μέντα για παράδειγμα περιέχει την ουσία μενθόλη, που έχει αντισπασμωδικές επιπτώσεις στους ομαλούς μύες του πεπτικού σωλήνα.
Συμβουλές
Εκτός όμως των τροφών υπάρχουν και συμβουλές για να αποφύγετε τη δυσπεψία, τις καούρες και άλλα συναφή προβλήματα:
  • Μια από τις συχνότερες συμβουλές όλων των διαιτολόγων είναι να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Με τον τρόπο αυτό διατηρείτε ενεργό το πεπτικό σας σύστημα. Εάν το στομάχι είναι άδειο για αρκετή ώρα, τότε τα οξέα αρχίζουν να δρουν στα τοιχώματά του με συνέπεια την αίσθηση καούρας.
  • Επίσης όπως προαναφέραμε, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα πολύ καυτερά ή λιπαρά φαγητά καθώς και τα fast food.
  • Τα συντηρητικάπου περιέχουν δυσκολεύουν κάθε διαδικασία πέψης. Μασάτε το φαγητό σας πολλές φορές και αποφύγετε τις υπερβολές.
  • Είναι σημαντικό πως η διαδικασία της πέψης αρχίζει από το στόμα. Αποφύγετε τις καταχρήσεις όπως κάπνισμα και αλκοόλ. Εκτός των άλλων επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και τις καύσεις του οργανισμού.
  • Ξεκουραστείτε καλά και απαλλαγείτε από κάθε έννοια και άγχος. Το πνεύμα επικοινωνεί με το σώμα και κατά συνέπεια διευκολύνονται όλες οι σωματικές λειτουργίες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα