Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Βυζαντινολόγος Σκοπίων: Ο Τσάρος Σαμουήλ δεν ήταν Βούλγαρος ηγεμόνας!




Σεπτέμβριος 27, 2014.

Οι ιστορικοί των Σκοπίων έχουν βάλει ως στόχο να ‘αποδείξουν’ ότι ο τσάρος Σαμουήλ, ηγεμόνας του βουλγαρικού κράτους του μεσαίωνα, δεν ήταν Βούλγαρος, όπως διατείνονται οι Βούλγαροι που θα τιμήσουν φέτος την επέτειο των 1.000 ετών από το θάνατό του.

«Ο Σαμουήλ επαναστάτησε κατά του τότε βουλγαρικού κράτους, δημιούργησε δικό του κράτος και πατριαρχείο στην Πρέσπα, όπου βρίσκεται ο τάφος του. Το βασίλειο του Σαμουήλ, δεν ήταν βουλγαρικό! 


Η αλήθεια είναι ότι ο Σαμουήλ με τους αδελφούς του , Δαβίδ, Μωυσή και Ααρών οργάνωσαν την εξέγερση για να αποχωριστούν από το βουλγαρικό κράτος του Μεσαίωνα.

 Οι ιστορικές πηγές είναι αρκετά σαφείς και ξεκάθαρες. Μερικοί σύγχρονοι Βούλγαροι ιστορικοί απαξιώνουν τα ιστορικά στοιχεία και παίζουν ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι για να δείξουν δήθεν το βουλγαρικό χαρακτήρα του κράτους του Σαμουήλ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια».

Αυτό δήλωσε ο Δρ Αλεξάνταρ Ατανόφσκι, καθηγητής Βυζαντινολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής των Σκοπίων – UKIM

Σε ομιλία του για τα «1000 χρόνια από το θάνατο του Σαμουήλ» που διοργανώθηκε σήμερα, παρείχε ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την εμφάνιση και το θάνατο του αρχηγού κράτους του Μεσαίωνα, βασισμένα σε έγκυρα ιστορικά έγγραφα, γράφει η σλαβική εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων.

Ο Ατανασόφσκι αναφέρθηκε στα Χρονικά του Βυζαντινού χρονογράφου Ιωάννη Σκυλίτση, για την ίδρυση του βασιλείου του Σαμούλ το 969.

«Το βουλγαρικό κράτος μετά το θάνατο του τσάρου Πέτρου στις 30 Ιανουαρίου του 969, ήταν ακέφαλο. Οι γιοι του ήταν όμηροι στην Κωνσταντινούπολη. Αυτήν την κατάσταση εκμεταλλεύθηκαν οι νέοι πρίγκιπες Σαμουήλ, Ααρών, Δαβίδ και Μωυσής και εξεγέρθηκαν ζητώντας απόσχιση από το βουλγαρικό κράτος», ισχυρίσθηκε ο Ατανασόφσκι προσθέτοντας ότι οι Βούλγαροι ιστορικοί χρεώνουν την εξέγερση αυτή νωρίτερα, προκειμένου να αποκρύψουν την απόσχιση των τεσσάρων πριγκίπων από το βουλγαρικό κράτος.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις σημερινές νότιες περιοχές του νοτιοσλαβικού κράτους και «ο Ιωάννης Σκυλίτσης αναφέρει για ‘διατάραξη της κατάστασης των Βουλγάρων’ εκείνην την εποχή. Σύμφωνα με το Σκοπιανό ιστορικό η εξέγερση έγινε στην Πρέσπα, όπου και εκεί δημιούργησε το βασίλειο του ο Σαμουήλ, το οποίο βασίλειο ήταν υποτελές στη βυζαντινή αυτοκρατορία.

Ο ιστορικός υποστηρίζει ότι ο Σαμουήλ δεν είχε σχέση με τους Βουλγάρους, αφού έκανε την εξέγερσή του κατά των Βουλγάρων  στην περιοχή της Πρέσπας και όχι κάπου στη  σημερινή Βουλγαρία...
 
 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα