Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τα έξι φαγητά που τρώμε καθημερινά και βρίσκονται στην κορυφή στην περιεκτικότητα αλατιού



Θα εκπλαγείτε με το ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου και βρίσκονται στο καθημερινό μας τραπέζι.

Το αλάτι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις Δυτικές κοινωνίες. Καταναλώνουμε τη διπλάσια ποσότητα αλατιού, από αυτή που προτείνεται από διεθνείς καρδιολογικούς οργανισμούς. Το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή υπέρταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οπότε, πρέπει να εντοπίσουμε από πού προέρχεται όλη αυτή η ποσότητα του αλατιού. Όλοι γνωρίζουμε ότι παίρνουμε πολύ αλάτι από τα πατατάκια. Επίσης γνωρίζουμε πόσο αλάτι προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι στο φαγητό που ετοιμάζουμε, είτε κατά το μαγείρεμα, είτε στο τραπέζι (με την αλατιέρα). Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το 75% του νατρίου που καταναλώνουμε προέρχεται από έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα και φαγητό που τρώμε έξω ( fast food, εστιατόρια).

Η περίσσεια του νατρίου στη διατροφή μας έχει λιγότερο να κάνει με αυτό που εμείς προσθέτουμε στα γεύματά  μας και περισσότερο με αυτό που υπάρχει ήδη στα έτοιμα φαγητά. Το μέσο άτομο παίρνει  τουλάχιστον πέντε με δέκα φορές περισσότερο νάτριο από ό, τι χρειάζεται.
Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα πιο αλμυρά τρόφιμα που καταναλώνουμε, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention). Κάποια από αυτά θα σας εκπλήξουν.
  1. Ψωμί. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψωμιά περιέχουν υδατάνθρακες και θερμίδες, αλλά πόσοι γνωρίζουμε ότι περιέχουν πολύ αλάτι; Δεν καταλαβαίνουμε πόσο αλάτι έχει το ψωμί, διότι πολλές φορές δεν έχει καν αλμυρή γεύση. Ωστόσο, ένα κομμάτι ψωμί  μπορεί να έχει έως και 230 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Αυτό είναι το 15% της συνιστώμενης ποσότητας και αντιστοιχεί σε μία μόνο φέτα. Εάν δηλαδή καταναλώσετε ένα σάντουιτς και ένα ατομικό κέικ σε μια μέρα, μόνο και μόνο από αυτά τα αρτοπαρασκευάσματα μπορεί να λάβετε 1.000 χιλιοστόγραμμα  νατρίου. Δηλαδή τα δύο τρίτα του συνιστώμενου  ημερήσιου ορίου πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθώς το συνιστώμενο όριο είναι τα 1.500 χιλιοστόγραμμα. Θυμηθείτε να ελέγχετε την διατροφική ετικέτα σε κάθε μάρκα, καθώς το  ίδιο τρόφιμο, για παράδειγμα το ψωμί ή το κέικ, μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα νατρίου.
  2. Αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα. Ακόμα και τρόφιμα που θα θεωρούνταν υγιεινά, μπορεί να έχουν πολύ υψηλό φορτίο νατρίου. Η καπνιστή γαλοπούλα μπορεί να περιέχει έως και 1.050 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Όλα τα αλλαντικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, καθώς το μαγειρεμένο και επεξεργασμένο κρέας χωρίς την προσθήκη νατρίου θα αλλοιωνόταν μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Προσπαθήστε να επιλέγετε είδη αλλαντικών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.
  3. Πίτσα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πίτσα δεν είναι ακριβώς και το πιο υγιεινό φαγητό. Όμως πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή χοληστερόλη, τα λίπη και τις θερμίδες. Η πίτσα εκτός από μια λιπαρή τροφή είναι και μία πολύ αλμυρή τροφή. Ένα κομμάτι μπορεί να περιέχει έως 760 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Δεν χρειάζονται και πολλοί υπολογισμοί για να καταλάβουμε ότι με δύο τρία κομμάτια πίτσα ξεπερνούμε κατά πολύ την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη. Θα μπορούσατε να φτιάξετε ή να παραγγείλετε πίτσα με περισσότερα λαχανικά και λιγότερα τυριά και αλλαντικά.
  4. Πουλερικά. Σίγουρα το κοτόπουλο δεν αποτελεί μια ανθυγιεινή τροφή. Αυτό είναι κάτι που αλλάζει και εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος. Υγιεινό γεύμα αποτελεί το κοτόπουλο όταν επιλέγουμε το στήθος, σε μία λογική μερίδα και έχουμε αφαιρέσει την πέτσα πριν το μαγείρεμα. Εάν όμως επιλέξετε έτοιμες κοτομπουκιές, διάφορα έτοιμα μπιφτέκια ή σουτζουκάκια κοτόπουλου και μαριναρισμένο κοτόπουλο, κάθε άλλο παρά υγιεινό θα είναι. Μόνο τα 85γρ παναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου περιέχουν 600 χιλιοστόγραμμα νατρίου (τα περισσότερα παιδιά βέβαια δεν σταματούν στα 85γρ). Ελέγξτε τις ετικέτες και επιλέξτε το προϊόν με τη λιγότερη επιβάρυνση σε νάτριο.
  5. Σούπες. Αυτό είναι άλλο ένα από εκείνα τα τρόφιμα που φαίνεται απόλυτα υγιεινό. Δεν μπορεί να μην είναι, αφού κάθε φορά που ήσασταν άρρωστοι η μητέρα σας σας έδινε σούπα! Η σπιτική σούπα όντως μπορεί να είναι μια υγιεινή τροφή, εάν προσέξετε όμως τις ετικέτες στις έτοιμες σούπες θα διαπιστώσετε ότι δεν ισχύει το ίδιο. Μία μερίδα κονσερβοποιημένης κοτόσουπας με νουντλς, μπορεί να περιέχει 940 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Ψάξτε για λιγότερο επιβαρυμένες επιλογές, είναι το ίδιο γευστικές.
  6. Σάντουιτς. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κάθε τι από ένα απλό τοστ μέχρι ένα ενισχυμένο χάμπουργκερ. Γνωρίζουμε ήδη ότι το ψωμί και τα αλλαντικά έχουν υψηλό φορτίο νατρίου. Φανταστείτε που φτάνουμε και με την προσθήκη τυριών και σάλτσας (κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα κ.α). Και μόνο βέβαια με το ψωμί και κάποιο αλλαντικό ξεπερνάμε τα 1500 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τα σάντουίτς σας με άφθονα λαχανικά, όπως φρέσκια ντομάτα, μαρούλι, αγγουράκια, αλλά και ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνα, μανιτάρια, κολοκυθάκια και χρωματιστές πιπεριές.  
Πως μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι;
Μια καλή αρχή για να μειώσουμε το αλάτι από τη διατροφή μας, είναι να προσέχουμε τις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγουμε στο σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να συγκρίνουμε ίδια προϊόντα από διαφορετικές εταιρίες, για να εντοπίζουμε τα λιγότερο επιβαρυμένα σε νάτριο. Επίσης είναι καλύτερο να επιλέγουμε φρέσκα φαγητά, όπως ψάρι και κρέας, παρά κονσερβοποιημένα. Όταν αγοράζουμε τροφές που βρίσκονται μέσα σε κουτιά ή κονσέρβες, αλλά και κατεψυγμένα γεύματα, είναι σίγουρο ότι θα είναι επιβαρυμένα με αρκετό νάτριο.
e-cardio


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα