Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια


by-the-numbers
Η αλήθεια είναι πως με τους αριθμούς (και τα μαθηματικά γενικότερα) δεν είχα ποτέ καλή σχέση. Και πάντα διαφωνούσα με αυτούς που έλεγαν πως οι αριθμοί λένε όλη την αλήθεια. Με τους αριθμούς μπορούμε να μετρήσουμε αυτά που αντικειμενικά μπορούν να μετρηθούν. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τους αριθμούς για να δούμε πόσο προχωρήσαμε ή κατά πόσο πετύχαμε τους στόχους μας. Άλλα είναι αλήθεια πως οι αριθμοί μπορούν να δείξουν όλη την αλήθεια;
Παραδείγματος χάριν μπορείτε να αποταμιεύετε ένα ποσό το μήνα, ας πούμε 100€ και σε 12 μήνες θα έχετε 1200€ οπότε κατά τους αριθμούς θα είστε κατά 1200€ πλουσιότερος. Σαφώς και ο τραπεζικός σας λογαριασμός θα έχει αυξηθεί, αλλά κατά πόσο θα έχει μειωθεί η κοινωνική σας ζωή; Τα ψώνια που κάνατε; Τα υπόλοιπα έξοδά σας; Ή ο αριθμός των ταξιδιών που πραγματοποιήσατε μέσα στον τελευταίο χρόνο κ.α.

Οι αριθμοί λένε ένα μέρος της αλήθειας αλλά δε λένε όλη την ιστορία. Δεν λένε τι υπάρχει πίσω από αυτή την πρόοδο που επιτύχατε. Οι αριθμοί δεν έχουν την ίδια ακρίβεια για το πώς εσείς αισθανόσασταν έχοντας 100€ λιγότερα κάθε μήνα. Οι αριθμοί δεν μπορούν να σας πουν αν αισθάνεστε χαρούμενος, κουρασμένος ή άρρωστος.
 Οι αριθμοί είναι απλά μια περίληψη πραγμάτων που μετριούνται εύκολα. Μπορούμε να μετρήσουμε τα τετραγωνικά του σπιτιού μας, των αριθμό των «φίλων» μας στο Facebook, τα χρήματα που έχουμε κτλ κτλ. Σίγουρα τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα αλλά δεν ξέρω πόσο σημαντικά είναι. Πολλοί θα τα θεωρούν σημαντικά αλλά για έμενα προσωπικά δεν είναι. Αυτά που εγώ και κάποιοι άλλοι θεωρούν σημαντικά δεν μετριούνται με αριθμούς… ούτε χωράνε σε νούμερα και αλγόριθμους. Πόσο ευχαριστημένοι είμαστε; Πόσο αισθανόμαστε ότι μας αγαπούν; Πόσο καλή είναι η ζωή μας; Πόση ευτυχία υπάρχει στη ζωή μας; Δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί για όλα αυτά.
Το ότι κάτι δε μπορεί να μετρηθεί και δεν μπορούμε να μιλήσουμε ποσοτικά για αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικό. Οι αριθμοί μας δίνουν ορισμένες πληροφορίες. Οι αριθμοί δεν λένε όλη την ιστορία. Ίσως το πιο σημαντικό μέρος και ότι μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με αριθμούς.
Από όσα μετράνε, δεν μπορούν να μετρηθούν όλα
και από όσα μπορούν να μετρηθούν δεν μετράνε όλα.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα